Yhdistetty uusi syväetsintä kriittisten malmien löytämiseksi (UNDERCOVER)
- Projektin tutkimusalue
- Geofysiikan sovellukset Kriittisten raaka-aineiden saatavuus
- Projektin kesto
- 01.01.2025 - 31.12.2027
- Verkkosivusto
- https://www.undercover-project.eu/
Esittely
Viimeaikaiset EU-aloitteet ilmastoneutraaliuden tavoittamiseksi vuoteen 2050 mennessä sekä kriittisten raaka-aineiden asetuksessa (CRMA), ja Euroopan vihreän kehityksen ohjelman kunnianhimoiset tavoitteet kasvattavat mineraalisten raaka-aineiden, erityisesti kriittisten mineraalivarojen (CRM) tarvetta. Kriittiset raaka-aineet ovat mineraaleja, jotka ovat välttämättömiä taloudelle ja teknologoille, mutta joiden saatavuus voi olla epävarmaa. Perinteiset malminetsintämenetelmät ovat rajallisia sekä laajuudeltaan että syvyydeltään, ja ne usein epäonnistuvat suurten, syvemmällä maankuoressa (500-1000 m) sijaitsevien CRM-esiintymien löytämisessä.
UNDERCOVER tutkimusprojekti pyrkii muuttamaan kriittisten raaka-aineiden syväetsintää. Tämä toteutetaan siirtämällä malminetsinnässä vain vähän hyödynnetty mineraalisysteemien mallinnus ensimmäiseksi toteutettavaksii strategiaksi etsittäessä järjestelmällisesti syvemmällä kallioperässä olevia kriittisten mineraalien esiintymiä.
UNDERCOVER kehittää ja yhdistää EU:ssa tutkimusorganisaatioiden ja yritysten kehittämiä teknologioita:
• Edulliset maankuoren mittakaavan 3D-tutkimukset (esim. MT ja passiivinen seismologia) UNDERCOVER-projektin kohdealueilla.
• Alueellisen mittakaavan innovatiiviset aerogeofysiikan tekniikat, joilla voidaan tunnistaa tutkimuskohteita yli 1 km syvyydestä.
• Kustannustehokkuuden parantaminen korkean resoluution, syvälle tunkeutuville seismisille ja EM-menetelmille (esim. compressive sensing tai dronet) mineraaliesiintymien tutkimuksessa ja ympäristön kannalta kestävän hyödyntämisen suunnittelussa.
• Tekoälyn ja yhteisinversiomenetelmien soveltaminen monimittakaavaisten, monimenetelmällisten geologisten, geokemiallisten ja geokronologisten tietojen integroimiseksi tavalla, jolla voidaan luoda 4D-monimittakaavainen mineraalisysteemimalli.
• ESG-tutkimusten (ympäristö, yhteiskuntavastuu ja hyvä hallintotapa) sisällyttäminen uuteen etsintästrategiaan teknologioidemme sosiaalisen hyväksynnän ja käyttöönoton edistämiseksi.
• Yhdistyneiden Kansakuntien luonnonvarojen luokittelusysteemin (UNFC) käyttö osana uuden malminetsintästrategian tiedon arvoa (Value of Information).
Kokonaisuudessaan UNDERCOVER:n lähestymistapa mahdollistaa entistä innovatiivisemman, tehokkaamman sekä yhteiskunnan ja ympäristön kannalta vastuullisemman etsintästrategian.
Uusi UNDERCOVER-projektissa kehitetty malminetsintästrategia visioi julkisen ja yksityisen sektorin kumppanuuksia, joiden puitteissa kerätään alueellista ja litosfääristä dataa eri puolilta Eurooppaa. Tavoitteena on, että yritykset voivat hyödyntää tätä uutta dataa vähentääkseen etsintäprojektien riskejä ja lisätäkseen löytöjen todennäköisyyttä. UNDERCOVER:n odotetut vaikutukset ovat merkittäviä – systemaattinen ja luotettava lähestymistapa syväetsintään voisi kaksinkertaistaa EU:n kriittisten raaka-aineiden potentiaalin, ja tämä saavutettaisiin perinteisiä menetelmiä alhaisemmilla kustannuksilla ja vähäisemmillä ympäristövaikutuksilla.
Tapaustutkimukset Suomessa (Kuusamon liuskevyöhyke), Portugalissa (Iberian pyriittivyöhyke) ja Namibiassa (Kalaharin kuparivyöhyke) esittelevät uutta strategiaa tunnistamalla useita uusia syvämalminetsintäkohteita.
Yhteistyökumppanit:
1. GEOLOGIAN TUTKIMUSKESKUS (GTK), FI
2. BUREAU DE RECHERCHES GEOLOGIQUES ET MINIERES (BRGM), FR
3. UNIVERSITAT MUNSTER (UM), DE
4. GEOFYZIKALNI USTAV AV CR, V.V.I. (IG CAS), CZ
5. LGI SUSTAINABLE INNOVATION (LGI), FR
6. ASSOCIACAO CLUSTER PORTUGAL MINERAL RESOURCES (ACPMR), PT
7. UNIVERSIDADE DE EVORA (UDE) (Affiliated Entity), PT
8. ONGWE MINERALS (PTY) LTD (ONGWE), NA
9. SUPRACON AG (SUPRA), DE
10. LEIBNIZ-INSTITUT FUER PHOTONISCHE TECHNOLOGIEN E.V. (IPHT), DE
11. LATITUDE 66 COBALT OY (LAT66), FI
12. LABORATORIO NACIONAL DE ENERGIA E GEOLOGIA I.P. (LNEG), PT
13. TECHNISCHE UNIVERSITAT BERLIN (TUB), DE
14. SMART SEISMIC SOLUTIONS (S3), FR
15. REDCORP, LDA (REDCORP), PT
16. INSTITUT NATIONAL DE LA RECHERCHE SCIENTIFIQUE (INRS), CA
Projektin vetovastuu: Geologian tutkimuskeskus (GTK)
Rahoittava viranomainen: Euroopan Unionin Horisontti Eurooppa -tutkimus- ja innovointiohjelma
Yhteyshenkilö: projektipäällikkö Juha Kaija, projektipäällikön sijainen Tuija Luhta, tieteelliset koordinaattorit Jochen Kamm ja Tero Niiranen
Projektilistaukseen