UOMARI – Uudet teknologiat uomien ja kaivosaltaiden kartoitukseen
- Projektin tutkimusalue
- Kestävät vesivarat Geoympäristö
- Projektin kesto
- 01.10.2023 - 31.03.2026
Esittely
UOMARI-projektissa kehitetään uudenlaisia dronepohjaisia mittaus- ja kuvantamisratkaisuja kaivosteollisuuden tarpeisiin ympäristöhaittojen ja –riskien vähentämiseen sekä virtavesien elinympäristökunnostusten suunnitteluun ja seurantaan. Kehitystyön tavoitteena on lisätä mittausten luotettavuutta ja kustannustehokkuutta sekä kehittää samalla tiedonkeruun työturvallisuutta.
Uomien ja allasrakenteiden monimutkaisesta morfologiasta seuraa haasteita pohjamuotojen kartoitukseen. Laserkeilaustekniikoissa tarvitaan korkeampaa vertikaalista tarkkuutta veden sameuden aiheuttaessa omat haasteensa optisten menetelmien käytölle.
Hankkeessa testataan tiettävästi maailman ensimmäistä kertaa kahden aallonpituuden
dronelaserkeilaimen soveltuvuutta uoma- ja kaivosallaskartoitukseen. Tällöin voidaan kartoittaa samanaikaisesti sekä vedenalaiset että veden yläpuoliset pinnanmuodot ja rakenteet. Lisäksi hanke soveltaa maatutkateknologiaa uudella tavalla. Maatutkadronet mahdollistavat maatutkan nopean käytön vesistöjen yllä ja niillä päästään suorittamaan mittauksia myös alueilla, jotka olisivat muuten liian vaarallisia kuten vanhat louhosalueet ja käytössä olevat kaivannaisjätealtaat. Kehitettyjä menetelmiä testataan hankkeen aikana kaivosaltailla ja uomissa. Vertailuaineisto kerätään samoista kohteista perinteisillä mittausmenetelmillä sekä jo olemassa olevista tutkimusaineistoista.
UOMARI-ryhmähankkeessa toteuttajia ovat Geologian tutkimuskeskus (koord.), Mittaustekniikan yksikkö, Suomen ympäristökeskus ja MML Paikkatietokeskus. Yhteistyökumppaneina toimivat Hannukainen Mining Oy, Otanmäki Mine Oy, Mitta Oy, Geo-Work Oy, Radai Oy sekä Energiateollisuus.
Projektin rahoitus: Euroopan aluekehitysrahasto, Pohjois-Pohjanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY)
Yhteyshenkilö: Kaisa Turunen