TUUMA – Turve hiilisovellusten raaka-aineena Keski-Pohjanmaalla
- Projektin tutkimusalue
- Geoympäristö
- Projektin kesto
- 01.05.2023 - 30.04.2025
Esittely
TUUMA-projektin tavoitteena on selvittää Keski-Pohjanmaan hyödynnettävissä olevien turvevarantojen potentiaali korkeamman jalostusarvon uusissa hiilituotteissa sekä tunnistaa jalosteisiin liittyvä kustannustehokas menetelmäkehitys ja kaupallistamispotentiaali. Projekti kulminoituu akkuteknologiassa käytettävän anodihiilen ja adsorptiomateriaalina toimivien aktiivihiilijalosteiden tutkimukseen.
Projektin konkreettiset toimenpiteet sisältävät eri ominaisuudet omaavien turvetyyppien näytteenoton, kemiallisen analysoinnin ja hiilestystestaukset sekä raaka-aineiden soveltuvuusarvioinnin. Analyysien pohjalta valitaan optimaalisimmat näytteet jatkotarkasteluun, jossa tutkitaan eri turvetyyppien käyttökelpoisuutta ns. akkuhiilen, eli litiumioniakuissa käytettävän anodihiilen tai johtavuushiilen sekä veden- ja ilmanpuhdistukseen soveltuvan aktiivihiilen valmistamiseksi. Soveltuvuusselvitystä varten turve hiilestetään, aktivoidaan ja tarvittaessa muokataan kemiallisesti. Anodi/johtavuushiilen käyttöominaisuuksien selvittämiseksi hiilestä valmistetaan myös varsinaisia akkukennoja. Tulosten avulla pyritään kokonaisuudessaan löytämään linkki laadukkaimpien teollisten raaka-aineiden ja lopputuotteiden välille sekä arvioimaan Keski- Pohjanmaan potentiaalia niin raaka-aineiden lähteenä, tuottajana kuin jalosteiden valmistajana.
TUUMA-projektin odotettavissa olevia tuloksia ovat uusi tieto ja osaaminen suobiomassapohjaisen anodihiilen sekä puhdistuksessa käytettävän aktiivihiilen valmistamisesta kaupallisessa mittakaavassa. Projekti tuo myös uutta tietoa Keski-Pohjanmaan suobiomassojen soveltuvuudesta korkeamman jalostusasteen tuotteisiin. Pitkällä aikavälillä luodaan pohjaa uudenlaiselle teollisuudelle sekä uusille globaalisti hyödynnettäville tuotteille. Turpeen jalostusarvon nostaminen Työ -ja elinkeinoministeriön Turvetyöryhmän suositusten mukaisesti mahdollistaa turvepohjaisen raaka-aineen hyödyntämisen muuten kuin matala-arvoisena energiana.
Yhteyshenkilö: Onerva Valo