NOMAD: Nano- ja mikromuovien kulkeutuvuus ja kemikaalien kuljettaminen pohjavesissä – monitahoinen tutkimus suomalaisella näkökulmalla

Projektin tutkimusalue
Kestävät vesivarat
Projektin kesto
01.09.2024 - 31.08.2028

Esittely

Nano- ja mikromuovit eli muovinpalat, joiden koko on vastaavasti pienempi kuin 0.1 µm ja 5 mm, ovat nousseet maailmanlaajuiseksi huolenaiheeksi mahdollisten ympäristö- ja terveysvaikutusten vuoksi. Pohjaveteen ne voivat päätyä useista eri lähteistä ja vaikuttaa täten myös juomaveden laatuun. Vaikka nano- ja mikromuovien uhka vedenlaadulle on tunnistettu, niiden ja kantamiensa kemikaalien kulkeutumista maaperässä ja pohjavedessä ei täysin tunneta.

Tutkimme Geologian tutkimuskeskuksen ja Itä-Suomen yliopisto yhteisessä NOMAD-hankkeessa
1) miten nano- ja mikromuovit sekä niiden kantamat kemikaalit kulkeutuvat maaperässä pohjaveden mukana ja
2) näiden muovien esiintyvyyttä suomalaisissa pohjavesissä laboratoriokokein sekä kenttätutkimuksin. Hanke auttaa ymmärtämään paremmin muovin aiheuttamia ympäristöriskejä ja tarjoaa käytännön työkaluja pohjavesien pilaantumisriskin määrittämiseen.

Suomen Akatemian rahoittamaa projektikonsortiota johtaa Geologian tutkimuskeskus (GTK), jossa Itä-Suomen yliopiston (UEF) toimii yhteistyökumppanina. Lisäksi tutkimukseen sisältyy kansainvälistä yhteistyötä Tübingenin yliopiston (Saksa), Padovan yliopiston (Italia) ja IFPENin (Ranska) kanssa. Lisäksi Suomessa tehdään yhteistyötä Hangon veden, Savonlinnan kaupungin sekä Vantaanjoen ja Helsingin seudun vesiensuojeluyhdistyksen (VHVSY) kanssa.

Yhteyshenkilö: Muhammad Muniruzzaman

Projektilistaukseen