Etusivu 〉 Tutkimus 〉 Tutkimusprojektit 〉 MinPhos – Fosfori, todellako kriittinen raaka-aine? Fosforin ”louhintaa” erilaisista ympäristövesistä soveltaen viimeisintä 3D-tulostusteknologia, uusia pinnoitteita ja kierrätettäviä biomateriaaleja
MinPhos – Fosfori, todellako kriittinen raaka-aine? Fosforin ”louhintaa” erilaisista ympäristövesistä soveltaen viimeisintä 3D-tulostusteknologia, uusia pinnoitteita ja kierrätettäviä biomateriaaleja
- Projektin tutkimusalue
- Mineraalien kiertotalous
- Projektin kesto
- 01.09.2023 - 31.08.2027
Esittely
Fosfori on maailmantalouden keskeinen osa, ja sitä louhitaan fosfaattikivestä – rajallisesta ja uusiutumattomasta luonnonvarasta, jonka Euroopan unioni on tunnustanut kriittiseksi raaka-aineeksi. Jotta fosforin kysyntä pysyisi korkeana, olisi pyrittävä fosforin kestävään hallintaan koko elinkaaren ajan ja tehostettava fosforin käyttöä toissijaisista raaka-aineista. Merkittävä määrä fosforia häviää jo alussa, fosfaattimalmien louhinnan, rikastamisen ja käsittelyn aikana.
MinPhos-projekti tarjoaa innovatiivisen lähestymistavan fosforin erottamiseen ja talteenottoon materiaalivirroista ja jätevirroista sekä älykkäitä kierrätysstrategioita kiertotalouskäsitteen mukaisesti. Ehdotettua läpimurtoteknologista ratkaisua sovelletaan ensimmäistä kertaa fosforin talteenottoon fosfokipsin kasaamisalueiden vesistä kestävällä ja taloudellisesti kannattavalla tavalla. Hankkeessa hyödynnetään uusinta tieteellistä kehitystä menettämättä kuitenkaan mahdollisuuksia laajamittaiseen soveltamiseen. Projektissa hyödynnetäänkin uusinta teknologiaa, 3D-tulostustekniikkaa, uusia pinnoitteita ja kierrätettäviä biomateriaaleja asetetun tavoitteen saavuttamiseksi.
Projektin tuloksella täytetään nykyiset tietämyksen, tutkimuksen ja kehityksen puutteet ja edistetään samalla kiertotaloutta ja resurssitehokasta taloutta. Tämä tukee myös teollisuutta ylläpitämään tulevaa toimintaa täyttämällä ympäristölainsäädännön asettamat vaatimukset.
Geologian tutkimuskeskus ja Itä-Suomen yliopisto toteuttavat projektin. Projekti on rahoitettu yhteistyössä toteuttajien ja Suomen Akatemian kanssa.
Yhteyshenkilö: Małgorzata Szlachta