Kuopion vesiosaamisesta kansainväliseen näkyvyyteen ja liiketoimintaan (KuVe)

Projektin tutkimusalue
Kestävät vesivarat
Projektin kesto
01.10.2024 - 30.09.2026

Esittely

Kuopion Savilahdessa sijaitsee Suomen monipuolisin vesialan innovaatioekosysteemi, Kuopio Water Cluster (KWC). KWC yhdistää viisi tutkimuslaitosta (Savonia, UEF, GTK, THL ja Luke) ja yli 70 yritystä, jotka kehittävät vesialan tuotteita ja palveluita tai kohtaavat veteen liittyviä haasteita.

Savilahden alue on merkittävä innovaatio- ja kokeiluympäristö älykkäiden vesihuollon järjestelmien (Smart Water) ja vedenkäsittelyprosessien (nollapäästö-teollisuus) kehittämisessä. Alueella tehdään tiivistä yhteistyötä yritysten kanssa. Lisäksi alueella on aktivoitu merkittävää TKI-toimintaa vesi-intensiivisen teollisuuden, erityisesti kaivosteollisuuden, vesienkäsittelymenetelmien kehittämiseksi.

Kuopion kaupungin panostukset ovat vahvistaneet Savilahden roolia merkittävänä uusien teknologioiden innovaatio- ja kokeiluympäristönä.

Kuve-hankkeessa on tavoitteena nostaa Savilahden vesiosaamisen innovaatioekosysteemi seuraavalle tasolle tavoittelemalla kansainvälisesti tunnustettua edelläkävijyyttä erityisesti digitaalisten ratkaisujen kehittäjäekosysteeminä, vahvistamalla kuopiolaisen vesiosaamisen ja yritystoiminnan näkyvyyttä ja roolia myös sellu- ja paperiteollisuuden vedenkäsittelyn ja prosessivesikiertojen arvoketjuissa, sekä lisäämällä yritysvetoista kansainvälistä toimintaa globaalien vesihaasteiden ratkaisemiseksi suomalaisella vesiosaamisella.

Hankkeessa keskitytään erityisesti seuraavien osa-alueiden kehittämiseen:

1. Älykkäät vesihuollon ratkaisut: Tavoitteena on saavuttaa kansainvälinen edelläkävijyys digitaalisten sovellusten kehittäjänä vesisektorille. Kehityskohteina ovat digitaalinen kaksonen ja metaversumi-sovellukset. Yhteistyötä UEF:n ja Savonian tekoäly- ja Smart Water -osaajien välillä tiivistetään, ja uusia avauksia haetaan näiden teknologioiden rajapinnoilta.
2. Älykkäät talteenottoprosessit ja nollapäästö-teollisuus: Tavoitteena on luoda yhteisiä arvoketjuja sellu- ja paperiteollisuuden sekä vesialan yritysten välille. TKI-yhteistyötä aktivoidaan kumppaneiden ja teollisuuden avaintoimijoiden välillä, erityisesti nollapäästöteollisuuden kehittämistarpeisiin.
3. Pk-yritysten kansainvälinen kasvu: Edistetään yritysvetoisten kansainvälisten avausten muodostumista vesialalle ja kytketään niiden toteutukseen kuopiolaisia vesialan yrityksiä ja tutkimuskumppaneita. Tavoitteena on muodostaa konsortioita, jotka tähtäävät investointi- ja liiketoimintaprojektien toteutukseen kansainvälisille markkinoille.

Näiden toimenpiteiden avulla Savilahden asema globaalisti kilpailukykyisenä vesialan innovaatioekosysteeminä vahvistuu, alueen houkuttelevuus kasvaa ja syntyy uutta liiketoimintaa.

Yhteistyökumppanit: Itä-Suomen yliopisto

Projektin vetovastuu: Savonia AMK

Rahoittava viranomainen: Kuopion kaupunki ja Pohjois-Savon liitto. Hankkeen rahoitus tulee Kuopion kaupungin ekosysteemisopimusta toteuttavasta kestävän kaupunkikehityksen EAKR-rahoituksesta.

Yhteyshenkilöt: Jussi Ahonen, Anu Eskelinen

Projektilistaukseen