Etusivu 〉 Tutkimus 〉 Tutkimusprojektit 〉 Edistyneet etsintäteknologiat vauhdittamaan syvämalminetsintää – DeepBEAT-projekti
Edistyneet etsintäteknologiat vauhdittamaan syvämalminetsintää – DeepBEAT-projekti
- Projektin tutkimusalue
- Kriittisten raaka-aineiden saatavuus Geotiedon ratkaisut
- Projektin kesto
- 01.10.2024 - 30.09.2027
- Verkkosivusto
- https://x.com/DEEPBEAT_EU
Esittely
Deep exploration BoostEd by Advanced exploration Technologies (DeepBEAT) on Helmholtz-Zentrum DresdenRossendorfin koordinoima Horizon Europe -ohjelman rahoittama projekti. Hankekonsortioon kuuluu 11 kumppania Saksasta, Suomesta, Ranskasta, Tsekistä ja Kanadasta.
DeepBEAT-projektin tavoitteena on kehittää geokemiallisia menetelmiä syvällä kallioperässä olevien malmien etsintään. Hankkeessa muodostetaan monitieteellinen, kokonaisvaltainen ja kestävä lähestymistapa malminetsintään, mikä yhdistää syvällisen geokemian tietämyksen geofysiikkaan ja sosiaalisiin näkökohtiin. Pitkällä aikavälillä projektin tulokset edistävät Euroopan tieteellistä kyvykkyyttä ja kilpailukykyä mineraalisektorilla. DeepBEAT:in tavoitteena on tarjota työkaluja käytettävissä olevien mineraaliresurssien kartoittamiseen. Tämä edistää kestävää malminetsintää ja mineraalisten raaka-aineiden tuotantoa, ja on linjassa vastuullisen mineraalisten resurssien hallinnan kanssa.
DeepBEAT edistää julkista tietoisuutta mineraalisten raaka-aineiden tarpeesta, etsimisestä ja hyödyntämisestä. Tavoitteena on saada tutkijat, malminetsintä- ja kaivosyritykset ja näiden sidosryhmät mukaan mielekkääseen ja avoimeen vuorovaikutukseen keskenään.
GTK tekee projektissa vulkaanisten massiivisten sulfidimineralisaatiosysteemien tutkimusta ja suunnittelee käytännönläheisen työnkulun kyseisen mineralisaatiotyypin etsinnän avuksi. Lisäksi kehitetään droonien hyödyntämistä kasvinäytteenotossa ja paikan päällä tapahtuvia geokemiallisia analyysimenetelmiä kasvi- ja maaperänäytteille sekä 3D-mineraaliprospektiivisuuskartoituksen menetelmiä. Työ tehdään yhdessä projektikonsortion jäsenten ja suomalaiset partnereiden, FinnCoboltin ja IMA Engineeringin, kanssa. Tutkimuskohteena on Saramäen mineralisaatio Polvijärven kunnan alueella.
Yhteyshenkilö: Hafsa Munia