BrineRIS: Brines of Ris Countries as a Source of CRM and Energy Supply
- Projektin tutkimusalue
- Mineraalien kiertotalous
- Projektin kesto
- 01.01.2022 - 31.12.2024
- Verkkosivusto
- https://brineris.geo3bcn.csic.es
Esittely
Kriittisten raaka-aineiden (CRM) rajallinen saatavuus on suurin este korkean teknologian ja akkujen kehittämisen tiellä. Tehokkaiden liukoisten alkuaineiden talteenottotekniikoiden huiman kehityksen ansiosta voimakkaasti mineralisoitunut vesi (suolavesi) on potentiaalinen epätavanomainen metallilähde. Yleensä suurissa syvyyksissä, korkeassa paineessa ja kuumissa lämpötiloissa esiintyvät, jopa 300-350 g/L mineralisoituneet suolavedet voivat sisältää taloudellisesti käyttökelpoisia pitoisuuksia metallialkuaineita, kuten EU:n 2021-luettelossa mainittuja CRM-alkuaineita (Li, Mg, Sr), Na, Ba ja muita. Epäselvien resurssien, kuten suolavesien, ja innovatiivisten teknologioiden tutkiminen kestävän hyödyntämisen varmistamiseksi lisää mahdollisuuksia turvattuun eurooppalaiseen akkumetallien toimitukseen.
Metallien talteenottoon suolavedestä tarvittavaa teknologiaa kehitetään parhaillaan. Lisäksi on vielä avoin kysymys, missä suolavesissä on luotettavia ja vakaita metallilähteitä.
BrineRIS-projektissa etsitään Euroopassa taloudellisesti toteuttamiskelpoiseen metallien talteenottoon soveltuvia suolavesiä ja testataan laboratoriossa kehitteillä olevia talteenottotekniikoita. BrineRIS-projektissa keskitytään Iberian niemimaan ja Visegrad-ryhmän RIS-maihin, joissa on todistetusti termisiä suolavesivaroja, ja sen avulla saadaan todennettua tietoa Li:tä ja muita arvokkaita alkuaineita sisältävistä suolavesistä. Erityishuomiota kiinnitetään kaivosten nykyisiin vesivirtaamiin ja toiminnassa oleviin geotermisiin kaivoihin. Käytettävissä olevan lämpöenergian hyödyntäminen suolavedessä mahdollistaa rakennusten regeneratiivisen lämmön- ja kylmähuollon. Tärkeintä on, että interaktiivinen BrineRIS-alusta kehitetään Euroopan litiuminstituutin Li-projektitietokannan rakenteen pohjalta. Saatavilla olevia suolaliuosesiintymiä, nykyisiä hankkeita, oikeudellisia asioita sekä metallien talteenoton ja geotermisen energiantuotannon teknologista arviointia koskevat kerätyt tiedot toimivat tulevien hankkeiden ja Euroopan raaka-aineallianssin (ERMA) investointitapausten pohjana. Hyviä käytäntöjä, kokemuksia ja taitotietoa jaetaan testaamalla uusia talteenottotekniikoita, joita RIS-maiden ulkopuoliset yhteistyökumppanit (Gentin yliopisto, Geologian tutkimuskeskus, Freibergin kaivos- ja teknologiayliopisto) kehittävät RIS-maissa. Näin BrineRIS-ohjelma edistää innovointia ja yrittäjyyttä, luo työllistymismahdollisuuksia ja parantaa RIS-kumppanuusmaiden RM-kapasiteettia.
Projektin osarahoittajana toimii EIT RawMaterials.
Yhteyshenkilö: Małgorzata Szlachta