Siirry sisältöön

3D-kuvantaminen röntgentomografialla

Röntgentomografia on menetelmä, jolla voidaan kuvata näytteestä kolmiulotteista tiheyskarttaa näytettä tuhoamatta. Menetelmä on sovellettavissa monenlaisille tutkimusmateriaaleille. Espoon Tutkimuslaboratorioon vuonna 2017 asennettu röntgentomografialaite GE Phoenix v|tome|x s 240 (XCT) on suunniteltu erityisesti geologisten ja muiden epäorgaanisten näytemateriaalien kuvantamiseen.

Röntgentomografia perustuu röntgensäteiden absorptioon eri aineissa. GTK:n laitteessa on suuritehoisempi 240 kV mikrofokusputki, jolla päästään 5 mikrometrin erottelukykyyn, ja matalatehoisempi mutta tarkempi 180 kV nanofokusputki, jolla päästään 1 mikrometrin erottelukykyyn. Mikrofokusputkella voidaan suurimmillaan kuvata 30 senttimetriä halkaisijaltaan oleva 41 senttimetriä pitkä näyte, joka painaa maksimissaan 10 kiloa. Nanofokusputkella kuvattaessa näytteen pitää olla huomattavasti pienempi. Parhaaseen tarkkuuteen päästään kun halkaisija on maksimissaan 2 millimetriä.

Näytteen komponenttien, kuten eri mineraalifaasien, tunnistaminen on tehtävä jollain muulla menetelmällä, kuten SEM-EDS:llä 2-ulotteiselta pinnalta. Tämän jälkeen tunnistetiedot voidaan kuitenkin laajentaa koko kolmiulotteiseen tiheyskarttaan.

GTK:n laitteessa on käytössä myös Deben-näytteenpidike, jolla näytettä voidaan puristaa tai venyttää korkeintaan 5 kN voimalla ja samalla viilentää tai lämmittää näytettä -20 ja 100 Celsius-asteen välillä.

Ota yhteyttä

     

    * merkityt kentät ovat pakollisia.

    Täyttämällä ja lähettämällä tämän lomakkeen, ilmoitat, että olet lukenut tietosuojaselosteemme.

    Lisätietoja

    Jukka Kuva
    Tutkija, Kiertotalouden ratkaisut
    jukka.kuva@gtk.fi
    029 503 2127