
Grävda jordmassor och muddermassor som deponerats på land
GTK erbjuder en tjänstehelhet för hantering av miljörisker vid deponering av grävda jordmassor och deponering av sediment på mark. Undersökningarna hjälper till att identifiera syrapotentialen och skadliga metaller.

Karakterisering för riskbedömning
Forskningsmetoder som baserar sig på den senaste informationen
Minskning av markanvändningens miljökonsekvenser
Helhetstjänst från provtagning till säker placering
Tjänsten svarar på behovet av säker placering av grävda jordmassor och sediment som deponeras på land i enlighet med den föreslagna MASA-förordningen (återvinning av jordavfall vid markbyggnad). Genom åtgärderna säkerställs en säker deponering av jordmassor och muddermassor med tanke på människor och miljö.
Tjänsten främjar också beaktandet av sura sulfatjordar i byggandet, där det kan uppstå korrosionsskador av sulfatjordar i synnerhet på stål- och betongkonstruktioner. Utredningen av jordmassornas kemiska egenskaper underlättar dessutom valet av stabiliseringslösningar.
Tjänstehelheten omfattar planering av undersökningar av jordmassor som ska grävas eller sediment som ska deponeras samt vid behov planering av undersökningar av deponeringsområdet eller mellanlagret. Till tjänsten hör dessutom:
- provtagning
- analys av provernas totala och lösliga metalhalter i ett ackrediterat laboratorium med ackrediterade och standardiserade metoder (cirka 40 grundämnen och egenskaper)
- bestämning av syrapotentialen
- tolkning av resultaten
Undersökningarna är särskilt viktiga för grävda jordmassor och sediment som innehåller sur sulfatjord, svartskiffer eller andra sulfidhaltiga stenarter eller som har naturligt höga arsenik- eller metallhalter.
Vid behov ger vi också rekommendationer om åtgärder för planering av åtgärder som förebygger olägenheter, såsom neutralisering (med kalk eller industriellt material från sidoströmmar).
Finlands mest omfattande forsknings- och analystjänster
GTK:s undersökningar och utredningar av bakgrundshalter grundar sig på de senaste forskningsrönen och anvisningarna, till exempel projektet Tunnistus, nationella HaSu-handboken, Guiden för bedömning och hantering av svartskiffrars miljökonsekvenser.
Vi har också tillgång till Finlands mest omfattande informationsmaterial om sura sulfatjordar och svartskifferområden. Vårt laboratorium som specialiserat sig på analys av sura sulfatjordar erbjuder också specialanalys, såsom svavelspeciering och inkubation.
Minskning av avfall och utsläpp
Med hjälp av tjänsten främjas utnyttjandet av grävda jordmassor och muddermassor i byggandet, vilket minskar mängden avfall från markanvändningen. Genom att identifiera sura sulfatjordar och områden med stora bakgrundshalter kan man också minska mängden jordmassor som går till deponering, vilket minskar utsläppen från transporterna. Dessutom kan nyttoanvändningen och neutraliseringen av jordmassorna planeras så utsläppssnålt som möjligt.
Forskning om ämnet
Utforska ämnet på djupet genom vetenskapliga publikationer, artiklar, forskningsrapporter och forskningsprojekt.
Kontakta oss
Lämna dina kontaktuppgifter och ett meddelande, så återkommer våra experter till dig.