Evaluering av sekundära resurser (Re-Mining)
Deponier för gruvavfall som tagits ur bruk väcker intresse som sekundära råvarukällor. Det finns fördelar med att återanvända material som redan har brutits (re-mining), men för att garantera ekonomisk lönsamhet och en så hållbar process som möjligt behövs många slags undersökningar. GTK undersöker deponier för utvinningsavfall på många olika sätt och utreder deras råvarupotential.

Heltäckande tjänst
Forskning som stöd för beslutsfattande och ansökan om finansiering
Certifierade personer gör bedömningen
Kravet på cirkulär ekonomi och hållbar gruvdrift ökar hela tiden i samhället. Dessutom skapar övergången till koldioxidsnåla lösningar ett extra behov av mineraler och metaller. Ett sätt är att utnyttja befintliga deponier för utvinningsavfall, dvs. sekundära resurser.
Varje sekundär resurs är unik och en noggrann undersökning innan man börjar utnyttja dem är väsentlig. GTK är den enda aktören i Finland som i praktiken har gjort bedömningar som utnyttjar modern teknik. Man kan köpa en forskningshelhet eller delar av den från GTK.
Först görs en karakterisering av materialet, där resultatet avgör om det lönar sig att återanvända deponin. Därefter erbjuds GTK Mintecs provfabriks- och laboratoriehelhetens tjänster som stöd för beslutet om återanvändning. Där är det möjligt att testa anrikningsprocessen och provköra den i fabriksskala för att säkerställa det bästa slutresultatet.
Bedömningen av sekundära resurser består av många faser
1. Genomgång av områdets arkivuppgifter
Först går GTK noggrant igenom de tekniska uppgifterna rörande gruvproduktionen. Hit hör också utredning av undersökningsobjektets bakgrund, såsom verksamhetshistoria och bakgrundsbeskrivning av deponin för gruvavfall.
Utredningen omfattar åtminstone följande ämnesområden:
- Mineralogi av processad malm samt primär sammansättning av bergarter
- Produktionens värdehalter
- Olika typer av gråberg och deras mineralogi
- Tekniska detaljer för processanläggningen
- Produktionssiffror och tidpunkter
- Uppskattning av avfallsmängden och tidigare undersökningsresultat om det deponerade materialet
Dokumentation om återanvändning av material under gruvdriften
2. Geografisk kartläggning av området och ritning av karta
Kartläggningen av deponier för utvinningsavfall omfattar: deponins gränser, utloppsrörens placering, avrinningsområden och avloppsdiken (koordinatpunkter). Dessa markeras på kartan.
Kartläggningsinformation om deponin behövs för att utarbeta en forskningsplan. Utifrån kartläggningen kan man till exempel uppskatta nödvändiga provtagningsintervall och eventuella logistiska behov.
3. Fastställande av nödvändiga undersökningar
I forskningsplanen som utarbetats av GTK:s experter går man igenom de undersökningar som behövs i området samt deras faser och åtgärder. Planen innehåller också arbetssäkerhet och kvalitetskontroll.
4. Provtagning och analyser
GTK rekommenderar provtagning i flera skeden. I det första skedet görs en preliminär bedömning med några prover. I följande skeden preciseras bedömningen med tätare och mer systematisk provtagning. Proverna skickas till ett ackrediterat geokemiskt laboratorium samt till GTK:s eget mineralogiska laboratorium. GTK:s experter går noggrant igenom resultaten och gör en bedömning av analyspaketets grundämnen från fall till fall.
5. Kvalitetskontroll
Kvalitetskontroll är en viktig del av en lyckad bedömning. Kvaliteten på provtagningen och laboratorieanalyserna övervakas bl.a. med externa certifierade kontrollprover och parallella prover.
6. Karakterisering och anrikningstester
GTK karakteriserar materialet i sin undersökning och utför anrikningstester. Utifrån dessa kan man presentera en preliminär bedömning av möjligheterna till återanvändning. För ekonomiskt potentiella värdeämnen görs en marknadsundersökning. Vid karakteriseringen identifierar GTK också eventuella miljöskadliga ämnen i de eventuella slutliga avfallskomponenterna och bedömer deras inverkan på planeringen av deponeringen.
7. Modellering och klassificering av värdeämnespotentialen (UNFC)
GTK modellerar halterna av mineraler och/eller grundämnen, deras kontinuitet inom deponin och den återvinningsbara tonmängden. Bedömningens tillförlitlighet grundar sig på högklassig provtagning och representativiteten i antalet prover.
GTK klassificerar områdets råvarupotential enligt det internationella systemet United Nations Framework Classification for Resources (UNFC).
GTK har identifierats som en expert på systemet i Europa och har deltagit i det internationella samarbetet kring temat sedan 2017. GTK:s experter har varit med och utarbetat anvisningar på europeisk nivå för en enhetlig klassificering av både primära och sekundära råvaruresurser.
8. Slutrapportering
GTK:s slutrapport innehåller en sammanfattad utredning om de undersökningar som gjorts i målområdet och marknadspotentialen för de undersökta råvarorna. Med hjälp av den är det lättare att fatta beslut om följande steg.
Kontakta oss
Lämna dina kontaktuppgifter och ett meddelande, så återkommer våra experter till dig.