Ökad kompetens inom geodata gör Uzbekistan bättre förberett för klimatförändringar
Uzbekistan är en stat i Centralasien som har stora mineralresurser. På grund av sitt geografiska läge har landet samtidigt vattenbrist. Vid Geologiska forskningscentralen (GTK) pågår ett projekt där man vill öka den lokala kompetensen inom geodata. Att ta fram och hantera geodata stärker mineralsektorn i Uzbekistan, samt gör det möjligt att på ett mer effektivt sätt observera och hantera förändringar i miljö och grundvatten till följd av klimatförändringar.
Med hjälp av GTK kan gruvindustri- och geologiministeriet i Uzbekistan bättre svara på de behov som samhället, statens andra organisationer samt företag inom vatten-, miljö- och gruvsektorn har.
”I internationella projekt är den långvariga effekten den röda tråden, det centrala är att göra och lära tillsammans med de lokala aktörerna. På det här sättet finns det know-how i mållandet när projektet tagit slut”, säger Jaana Lohva, specialsakkunnig vid GTK.
I grundvattenområdet i pilotområdet Achangaran gör man observationer av miljökonsekvenser relaterade till klimatförändringen och övervakning av grundvattentillgångar. I området utför man geofysiskt och hydrogeologiskt fältarbete, och man lär sig om geofysikalisk modellering och grundvattenområdets strömningsmodellering.
Inom de undersökningar som görs i området vid den konstgjorda sjön Charvak utvecklar man beredskapen inom riskhantering vid olika naturkatastrofer, såsom jordskred, genom att använda drönarteknik. Materialet man samlar in följs upp, processas och 3D-modelleras tillsammans med företrädare för ministeriet och även delvis i Finland.
En hydrogeologisk karta som omfattar hela landet digitaliseras och lagras i en databas, och man ger utbildning i att använda det program som behövs för databasen.
Tillsammans bygger man en databas för material som rör malmprospektering i närområdet. Förutom geologisk, geofysikalisk och geokemisk data innehåller den borrningsdata. På det här sättet gör man det möjligt för ministeriet att senare utöka databasen så att den omfattar hela landet.
För naturresurserna i grannländerna Kazakstan, Kirgizistan och Tadzjikistan har man år 2014 skapat Centralasiens Geoportal, vilken innehåller geologisk data från länderna. Uzbekistans naturresurser kommer att tas med i portalen. Dessutom ökas medvetenheten om ländernas naturresurser genom samarbete.
En utbildning ordnas också i Finland. Projektet, som pågår i tre år, utförs med hjälp av IKI-finansiering från Finlands utrikesministerium. Budgeten är cirka en miljon euro.
Mer information
Jaana Lohva, specialsakkunnig
Geologiska forskningscentralen GTK
jaana.lohva@gtk.fi
Tfn 029 503 2309