Home 〉 Lokal press meddelande 〉 Ny information om myrmarkernas kolbalanser och myrbiomassor samlas in på olika håll i Finland sommaren 2023
Ny information om myrmarkernas kolbalanser och myrbiomassor samlas in på olika håll i Finland sommaren 2023
Geologiska forskningscentralen GTK genomför forskning om myr- och torvmarker i flera landskap under sommaren 2023. Syftet med undersökningarna är att samla in information om myrmarkernas koltillgångar, växthusgaser och förutsättningar för insamling av myrbiomassa.
Undersökningarna fokuserar särskilt på Mellersta och Norra Österbotten, Birkaland, Kymmenedalen och Norra Savolax, utöver vilka enskilda objekt kan ligga även i andra landskap.
Undersökningarna börjar i juni och pågår hela sommaren. En del av målområdena besöks en gång, i andra görs flera provtagningar med ett par veckors mellanrum.
Undersökningarna som görs i terrängen omfattar bland annat kartläggning av växtlighet, torvprovtagning, mätning av växthusgasutsläpp samt fotografering med drönare. Forskningsobjekten är främst utdikade och återställda myrmarker som förändrats vad gäller deras hydrologi. Vid provtagningen används lätt manuell borrutrustning och inga synliga spår av verksamheten kommer att bli kvar i terrängen.
Målet med undersökningarna är att samla in information om myrmarkernas koltillgångar, växthusgaser och förutsättningar för insamling av myrbiomassa. Egenskaper hos myr- och torvmarker, såsom näringsnivån, torvlagrets tjocklek och dikningstrycket, är kända för att påverka både beständigheten av torvens kollager och hur kolet samlas. Forskningen syftar till att hitta nya, mer exakta indikatorer och metoder för att observera och bedöma ovannämnda variabler i samband med olika alternativ till markanvändning (skogsdikning, återställande).
De terrängundersökningar som ska genomföras är en del av Geologiska forskningscentralens tvååriga projekthelhet för kolbalanser i myrmarker och myrbiomassor samt de av jord- och skogsbruksministeriet finansierade projekten för ett klimatsmart växtunderlag av vitmossa (RahKoo) och återställning av skogsdikade myrmarker med låg produktivitet (TurvaHiili).
I projektet RahKoo utreds klimat- och miljökonsekvenserna av skörd och odling av vitmossa samt verksamhetens totala hållbarhet. I potentialundersökningen för mossbiomassan i myrmark är syftet att hitta kritiska faktorer för insamlingsverksamheten i olika typer av forskningsobjekt för myrforskning. Det rekommenderas att den kommersiella insamlingsverksamheten av mossa hänvisas till myrmarker med förändrad hydrologi, där utmaningarna bland annat hänför sig till förändrad myrvegetation och föryngring av mossa. Syftet med undersökningarna är att fastställa tydliga kriterier såväl för planering av mindre insamlingsområden som för bedömning av en nationell reservpotential.
Syftet med projektet TurvaHiili är att fastställa de kriterier som behövs för att på ett framgångsrikt sätt återställa karga skogsdiktade myrar och att öka de yrkeskunnigas förståelse om objektval och metoder för återställande.
Mer information
Anna Laine-Petäjäkangas, specialforskare
Geologiska forskningscentralen GTK
anna.laine-petajakangas@gtk.fi
tfn 029 503 0033
Liisa Maanavilja, specialforskare
Geologiska forskningscentralen GTK
liisa.maanavilja@gtk.fi
tfn 029 503 5045
Introduktion till projektet (på finska):
Kolbalanser i myrmarker och myrbiomassor
Introduktion till projektet (på finska):
Ett klimatsmart växtunderlag av vitmossa – möjligheter för övergripande hållbar skörd (RahKoo)
Introduktion till projektet (på finska):
Återställande av lågproduktiv skogsdiktad myrmark – med rätt objektval och god praxis mot ett säkrat kollager i marken och förbättrad funktionell mångfald (TurvaHiili)