Medeldjup geotermisk energiproduktion intresserar och utmanar branschens aktörer
Geologiska forskningscentralen GTK utredde erfarenheter av att genomföra projekt för medeldjup och djup geotermisk energi hos inhemska aktörer i geoenergibranschen. Medeldjup geotermisk energi ses fortfarande som ett attraktivt alternativ i produktionen av förnybar värmeenergi. Djup geotermisk energi upplevs däremot som ett mycket utmanande alternativ.
I GTK:s undersökning ingår medeldjupa geotermiska projekt som genomförts i Finland (djup 500–3000 m) samt ett djupgeotermiskt projekt (över 3000 m). Undersökningen grundar sig på intervjuer med nio inhemska aktörer, där man kartlade synpunkter på och erfarenheter av geotermiska energiprojekt.
I Finland genomfördes före utgången av augusti 2023 nio projekt för medeldjup och ett projekt för djup geotermisk energi. Sju av projekten pågår eller håller på att komma igång och ett används för forskning. Detta är en bra utfallsprocent för verksamhet som är av pilotkaraktär och svår att bygga upp. Situationen i branschen förändras nu snabbt och för närvarande pågår åtta medeldjupa geotermiska energiprojekt.
Genomförandet av alla projekt har varit betydligt annorlunda än den ursprungliga planen. I Finland har det ännu inte uppstått något enhetligt verksamhetssätt för hur projekten planeras.
“Intresset för medeldjup geotermisk energi är starkt, men för planering och genomförande behövs mer erfarenhet och kompetens för att branschen ska kunna utvecklas vidare. I planeringsskedet fokuserar man mer på den tekniska sidan än på att förutse geologiska faktorer”, berättar ledande expert Teppo Arola från GTK.
Trots de utmaningar som aktörerna möter vill största delen av respondenterna inte heller i fortsättningen investera mer i planeringsskedet än i nuläget. För GTK:s experter var detta det mest överraskande resultatet av intervjuundersökningen.
Geotermiska energiprojekt ur aktörernas synvinkel
I genomförandet av geotermiska energiprojekt konstaterades betydande skillnader särskilt i genomförandesätten, avtalsmodellerna, övervakningen av borrningsarbetena samt i intressentgruppernas synpunkter på hur projekten lyckats. Geoenergisektorn behöver också kraftfullare stödåtgärder för att förbättra projektens lönsamhet.
“Planeringen och genomförandet av framgångsrika geotermiska projekt förutsätter fortfarande utvecklingsarbete, som man bör satsa på även i form av stöd. Det är viktigt att varje projekt grundar sig på omsorgsfullt insamlad information och känd vetenskap, så att slutresultatet blir en lång livscykel för värmebrunnar och ren och självförsörjande energi för Finland”, berättar Erika Salmenvaara, verkställande direktör för QHeat, som deltog i intervjuundersökningen.
En förutsättning för lyckade projekt är realistisk målsättning, omsorgsfull planering, kontinuerlig utvecklingsvilja och informationsdelning. Det är positivt att aktörerna inom branschen fortfarande upplever medeldjup geotermisk energi som ett attraktivt alternativ i produktionen av förnybar värmeenergi. Genom att stödja branschens utveckling stärks leverans- och hållbarhetsmålen för den inhemska energiproduktionen.
Mer information
Teppo Arola, ledande expert
Geologiska forskningscentralen GTK
teppo.arola@gtk.fi
tfn 029 503 2207
Annu Martinkauppi, geofysiker
Geologiska forskningscentralen GTK
annu.martinkauppi@gtk.fi
tfn 029 503 5223
Mer information om QHeat på företagets webbplats
Forskningsrapporten kan läsas i GTK:s material- och laddningstjänst Hakku:
Projekt för medeldjup och djup geotermisk energi i Finland. (på finska, sammanfattning på svenska)
Teppo Arola, Annu Martinkauppi, Kaiu Piipponen, Sami Vallin och Meri Wiberg GTK:s rapport om forskningsarbete 20/2024