GTK och Luke verkar nu i samma lokaler i Karleby
Geologiska forskningscentralen GTK och Naturresursinstitutet (Luke) har övergått till att använda gemensamma kontorslokaler på Teknologigatan i Karleby. Samanvändningen förverkligar statens lokalstrategi och är ett steg framåt i utvecklingen av arbetsmiljöerna.
Flyttlådor fyllde huvudentrén på Teknologigatan 7 i Karleby förra onsdagen när Naturresursinstitutet flyttade från sina egna lokaler i samma fastighet till Geologiska forskningscentralens lokaler. Den delning av byrån som inleddes den 1 maj gör användningen av statens arbetslokaler mer rationell.
“En gemensam arbetsmiljö med Luke är en bra lösning. Hybridarbete och multilokalt arbete gör det möjligt för Lukes personal att få gott om plats”, berättar Samu Valpola, direktör för ekonomi- och verksamhetssystemet vid GTK, och fortsätter:
“Våra ämbetsverk samarbetar mycket varför den gemensamma arbetsmiljön endast är till nytta. Vi önskar Lukes personal varmt välkomna!”
I fortsättningen kommer det aktivitetsbaserade kontoret att betjäna 32 GTK-anställda och 8 Luke-anställda som arbetar i Karleby. Dessutom besöker folk byrån som arbetar vid de båda forskningsinstituten på andra orter.
“Det gemensamma aktivitetsbaserade kontoret erbjuder en större arbetsgemenskap, en trivsam och fungerande arbetsmiljö och eventuellt också nya initiativ till samarbete. Vi tror att samanvändningen ökar interaktionen”, kommenterar Lukes ekonomidirektör Jutta Petäjä och tackar alla som deltagit i planeringen och genomförandet av samanvändningen.
Mot ökad samanvändning
Samanvändningen av arbetsmiljön som GTK och Luke tagit initiativ till är ett steg mot ett nytt sätt att utnyttja statens lokaler. Samanvändningen förverkligar statens lokalstrategi, med vilken man strävar efter att förbättra lokalernas kostnadseffektivitet, kolneutralitet samt smidigheten i det arbete som utförs i lokalerna. Målet är att en fjärdedel av statens anställda hos ämbetsverken och inrättningarna ska arbeta i gemensamma lokaler före år 2030.
”Karlebys gemensamma lösning är ett bra exempel på hur man genom små förändringar kan effektivisera användningen av lokaler och uppnå kostnadsbesparingar. Samtidigt bevaras de högklassiga lokalerna”, kommenterar Sonja Nybonn, kundchef för statens fastigheter och lokaler på Senatfastigheter.
Samu Valpola understryker vikten av att säkra de väsentliga forsknings- och specialutrymmen i forskningsinstituten vid sidan av den ökade samanvändningen. Enligt honom är det avgörande att även dessa arbetsmiljöer systematiskt utvecklas.
För att uppnå de ambitiösa FUI-målen är det av avgörande betydelse att man tar hand om forskningsinstitutens arbetsmiljöer och specialutrymmen. En stor del av den hävstångseffekt som statens FUI-verksamhet skapar för näringslivet kommer just från dem.”
I väntan på nya tider
Samu Valpola säger att stämningen på flyttdagen var god och att allt gick snabbare och i en godare anda än förväntat tack vare förberedelserna. Olika tester av användningen av arbetslokalerna, såsom tester av nätet, gav också goda resultat. Överblivna möbler från flytten kommer att återanvändas på GTK:s och Lukes andra platser enligt principen om cirkulär ekonomi.
De anställda hos GTK och Luke i Karleby ser fram emot de första dagarna av samanvändningen. En gemensam inflyttningsfest kommer att hållas i maj.
”Det är fint att vi kan använda lokalerna mer effektivt. Själv är jag merparten av veckan på kontoret, så det är trevligt att se nya människor. Jag ser fram emot att slutföra flytten och att den nya vardagen börjar”, säger GTK-forskaren Petri Hakala.
“Jag förhåller mig positiv till förändringen eftersom det finns fina arbetsutrymmen i den gemensamma arbetsmiljön. Redan den första dagen kände jag mig välkommen. “Morgonen började behagligt i de gemensamma lokalerna där vi blev varmt välkomnade av GTK:s personal,” säger Lukes gruppchef och specialforskare Hanna Brännström.
Mer information
Samu Valpola, direktör, ekonomi och verksamhetssystem
Geologiska forskningscentralen GTK
samu.valpola@gtk.fi
tfn 029 5035 245
Jutta Petäjä, ekonomidirektör
Naturresursinstitutet (Luke)
jutta.petaja@luke.fi
tfn 029 5322 064