GTK kartlägger den geokemiska bakgrundskoncentrationen i två landskap under sommaren 2023
Geologiska forskningscentralen GTK kompletterar sin geokemiska databas genom att under sommaren 2023 ta jord- och vattenprover i Norra Österbotten och Kajanaland.
Provtagningen genomförs 5.6‒30.9.2023 i Kuusamo stad och Suomussalmi kommun.
I Kuusamo stad ligger provtagningsställena i närheten av Hangaslampi, Käylä, Kurtinvaara, Ronttivaara, nordost om Vallioniemi, väster om Juuma och söder om Kiutavaara. Prover samlas också in i omgivningen kring Maaninkavaara, Sarvivaara, Kivisuo, Hannunsuo, Sukarivaara samt söder om Oulanka.
I Suomussalmi kommun samlas proverna in i närheten av Peura-aho, Lehtovaara, Hepovaara, Kiannanniemi, Syrjälä, Vasonniemi, Murronkumpu, Kivelä och Isovaara.
Jordproverna tas med en spade från gropar av ett djup på mindre än en meter som fylls och täcks efter provtagningen. Vattenproverna tas huvudsakligen ur källor och små bäckar. GTK:s anställda (2‒3 personer) rör sig i området, längs vägarna med bil och i terrängen till fots. Provtagningen skadar inte miljön. Motsvarande undersökning av markens bakgrundskoncentration har genomförts årligen i olika kommuner. En rapport om resultaten av kartläggningen i Kittilä och Sodankylä år 2016 har publicerats (på finska) och kan laddas ner från GTK:s Hakku-materialtjänst (se mer information).
Provtagningen är en del av en kartläggning av bakgrundskoncentrationer som syftar till att fastställa markens vanliga, naturliga bakgrundskoncentrationer av flera olika grundämnen. Resultaten lagras i den offentliga karttjänsten Bakgrundskoncentrationer i marken som upprätthålls av GTK. Med hjälp av vattenproverna fastställs koncentrationerna och egenskaperna hos cirka 40 olika grundämnen. Uppgifterna om vattnets naturliga koncentration av grundämnen stärker den geokemiska helhetsbilden av områdena. Kartläggningen ger ytterligare information om markens sammansättning och om hur höga koncentrationer av tungmetaller som naturligt kan förekomma i olika jordarter, och var människans verksamhet syns i miljön.
De naturliga koncentrationerna av näringsämnen, tungmetaller och arsenik återspeglar berggrundens och markens utvecklingshistoria. Dessutom kan ytjorden visa effekten av människans verksamhet. Till exempel kan utsläpp från trafiken eller industrin hamna i marken med regn och damm, och dikning kan påverka vattendragens tillstånd.
Den geokemiska kartläggningen tjänar miljöforskningen. Informationen kommer att göras tillgänglig för miljömyndigheter och regionala aktörer. Statsrådets förordning om bedömning av markens föroreningsgrad och saneringsbehovet (VNa 214/2007) förpliktar till utredning av dessa så kallade bakgrundskoncentrationer vid bedömning av markens föroreningsgrad. Information om naturligt högre metall- och arsenikhalter i mark och vatten kan också användas vid planläggning.
Mer information
Tarja Hatakka, geolog (förfrågningar från och med den 19.6.)
Geologiska forskningscentralen GTK
tarja.hatakka@gtk.fi
tfn 029 503 2186
Raija Pietilä, geolog
Geologiska forskningscentralen GTK
raija.pietila@gtk.fi
tfn 029 503 4253
Olika geologiska dataprodukter kan sökas och tas i bruk i Hakku-tjänsten (på finska och engelska):
Sök- och nedladdningstjänsten Hakku
Tjänsten Bakgrundskoncentrationer i marken räknar ut markens regionala bakgrundskoncentrationer utifrån de observationer om koncentrationer som har lagrats i databasen (på finska och engelska):
Karttjänsten Tapir