GTK är en bra arbetsplats, visar Geologiska forskningscentralens senaste personalundersökning
I Geologiska forskningscentralens senaste personalundersökning betonas bland annat utvecklingen av den interna arbetsgivarbilden och den växande nöjdheten med lönen.
Geologiska forskningscentralen samlar årligen in information om GTK-medarbetarnas arbetstillfredsställelse med hjälp av statens personalundersökning VMBaro. Detta gjordes också i oktober 2023, då GTK-medarbetarna fick berätta om sina erfarenheter av sitt eget arbete, sin arbetsgemenskap, chefs- och ledningsarbete samt lönesättningen.
Enligt enkäten ger GTK-medarbetarna de bästa bedömningarna till GTK som arbetsplats, det egna arbetet, rättvisan i arbetsgemenskapen samt chefsarbetet. Kännedomen om GTK:s värderingar har ökat ytterligare och värdena förverkligas på ett bra sätt i vardagen. Gällande ledningen får bland annat den närmaste chefens rättvishet och stöd i arbetet goda bedömningar av GTK-medlemmar. Kännedomen om målen för det egna arbetet och hur intressant och utmanande arbetet är har ökat jämfört med året innan. I arbetsgemenskapens kultur är bland annat rättvis behandling av arbetskamraterna samt uppskattning av arbetet och kunnande på en hög nivå. Även enligt de öppna svaren anser många att GTK har ett bra, förtroendefullt arbetsklimat och att det är en självklarhet att hjälpa andra.
I enkäten mättes också utvecklingen av erfarenheterna av mångfald, inklusion och jämställdhet (DEI, dvs. diversity, equality and inclusion), eftersom forskningscentralen bland annat har satsat på dessa ämnen särskilt under fjolåret. Enligt resultaten från personalenkäten har upplevelsen av likabehandling och jämställdhet mellan könen ökat inom GTK.
“Resultaten visar att vårt arbete bär frukt”, konstaterar GTK:s personaldirektör Riikka Mäki.
“Under fjolåret grundade vi ett DEI-nätverk bestående av GTK-medlemmar för att arbeta med inklusion och jämställdhet. Vi utvecklade en språkpraxis för vår arbetsgemenskap för att stärka jämlikheten i tillgången till GTK:s interna information och i diskussionerna. Vi ökade också mängden DEI-kommunikation och ordnade flera expert- och erfarenhetsföreläsningar och erfarenhetsutbildningar i ämnet. Härifrån är det bra att fortsätta.”
Enligt enkätresultaten utvecklades också nöjdheten med lönen avsevärt: lönegrunderna var tydliga och begripliga, förhållandet till arbetets svårighetsgrad, utvecklingen i och med arbetsprestationen samt rättvisan fick bättre bedömningar än tidigare år.
“Utifrån tidigare resultat har vi satsat på utbildningar och kommunikation i anslutning till lönesättningen. Det är glädjande att se att vi har tagit steg framåt och att GTK-medarbetarnas tillfredsställelse har ökat”, berättar Mäki.
Sammantaget visar resultaten från personalundersökningen att GTK upplevs som en bra arbetsplats. Mäki berättar att GTK fortsätter att satsa på GTK-medarbetarnas arbetstillfredsställelse och ork i arbetet samt på ledarskap och chefsarbete.
“Vi har lyft fram målet att stärka ett människocentrerat arbetsliv i vår strategi som just trätt i kraft. I och med detta vill vi ännu mer värna om verksamhetssätt som ökar arbetets betydelse och balans samt upplevelserna av jämlikhet och samhörighet inom GTK.”
Resultat från VMBaro 2023
Resultaten av VMBaro-personalundersökningen anges i index (skala 1–5). Inom parentes visas statens expertnorm VMBaro 2022. Under indexen finns en beskrivning av indexets innehåll.
Svarsprocent 85 %
Över 380 personer från GTK besvarade enkäten.
Arbetstillfredsställelseindex 3,81 (3,72)
Rättvis behandling av arbetskamraterna
Jämlikhet i arbetsgemenskapen
Upplevd uppskattning i arbetet
Jämställdhet mellan könen
Arbetsgemenskapens rättvisa 4,09 (4,15)
Rättvis behandling av arbetskamraterna
Jämlikhet i arbetsgemenskapen
Upplevd uppskattning i arbetet
Jämställdhet mellan könen
Intern arbetsgivarbild 4,30 (4,10)
Förbindelse till arbetsgivarens mål
Kännedom om arbetsplatsens värderingar
Eget arbete 4,12 (4,01)
Intressant och utmanande arbete
Motivation till arbetet
Inlärning och förnyelse i arbetet
Att påverka det egna arbetet
Chefsarbete 4,08 (3,96)
Den närmaste chefens stöd i arbetet
Respons från den närmaste chefen
Den närmaste chefens rättvishet
Ledning 3,40 (3,21)
Ledningens beslut
Ledningens strategiska riktlinjer
Exempel av högsta ledningen
Förtroende för ledningen
Organisering av ledningens arbetsgemenskap
Löner 3,37 (3,13)
Rättvis lönesättning
Lönesättningens förhållande till arbetets svårighetsgrad
Tydlighet i lönegrunderna
Ändring av lönen i förhållande till arbetsprestationen