Home 〉 Lokal press meddelande 〉 Geologiska forskningscentralen mäter en reflektionsseismisk linje i september i Tervola, Torneå och Övertorneå
Geologiska forskningscentralen mäter en reflektionsseismisk linje i september i Tervola, Torneå och Övertorneå
Geologiska forskningscentralen GTK undersöker tillgången till kritiska råvaror i Peräpohjola-området och ökar kunskapen om områdets berggrund på upp till flera kilometers djup. Som en del av undersökningarna mäter man en 70 kilometer lång reflektionsseismisk linje längs vägarna 923 och 929 från Tervola mot sydost och nordväst. Undersökningen är en del av det omfattande projektet Omställning till ett rent energisystem (REPower-CEST). Inom projektet görs en övergripande analys och en färdplan för lösningarna, effekterna, utmaningarna och möjligheterna att genomföra omställningen till ren energi i Finland i samarbete med Syke, GTK och VTT Ab.
GTK:s tema i REPower CEST-projektet är kritiska råvaror för omställningen till ren energi och deras potential i berggrunden och deponier för utvinningsavfall. Projektet som pågår i 2,5 år stöder genomförandet av de nationella skyldigheterna i EU:s förordning om kritiska råvaror (CRMA) som trädde i kraft i maj 2024.
Potentialen för kritiska råvaror i berggrunden undersöks i skifferavsnittet i Peräpohja. Utöver tillgången till råvaror utökas kunskapen om områdets berggrund på upp till flera kilometers djup.
Reflektonsseismik ger en bild av berggrunden
I projektet undersöks Peräpohjas skifferavsnitt i Tervola, Torneå och Övertorneå. Man vill modellera områdets berggrund så noggrant som möjligt för att förstå områdets geologiska historia och därmed även den nuvarande mineralpotentialen.
Berggrunden kan avbildas med många geofysiska metoder. I detta projekt utnyttjar man särskilt reflektionsseismik och tyngdkraftsmätningar. Tyngdkraftsmätningarna inleddes redan i början av året och hittills har man mätt cirka 1 500 tyngdkraftspunkter. Tyngdkraftsmätningarna fortsätter fram till årets slut. Utifrån dessa mätningar och det befintliga materialet modelleras strukturarkitekturen i områdets mineralsystem med 3D-modellering och en uppdaterad prognoskarta över mineralförekomstpotentialen för området produceras.
I september utförs en reflektionsseismisk mätning. Vid mätningen används tre tusen små seismiska mottagare som installeras på vägrenen som en drygt tio kilometer lång linje. Avståndet mellan mottagarna är fem meter och linjen löper från ena ändan av mätområdet till den andra genom att flytta mottagarna från linjens början till slut. Utöver huvudlinjen installeras mottagare längs kortare tvärlinjer. Med hjälp av dem får man en partiell tredje dimension till den 2D-bild som mätningen ger.
Vibrationer i marken (seismisk signal) som behövs för avbildningen produceras med en vibratorbil som väger 29 ton. Bilen lyfter sig själv på bottenplattan och producerar på så sätt en vibration som en människa kan upptäcka endast några meter från bilen, men känsliga mätinstrument registrerar en signal som reflekteras i berggrundens konstruktioner på upp till tio kilometers avstånd. Vibrationen pågår i några minuter på ett ställe och sedan förflyttar sig vibratorbilen till nästa källpunkt 25 meter därifrån.
Mätningen utförs på vägområde
Den seismiska mätningen utförs på vägområde. Installationen och nedmonteringen av mottagarna stör inte trafiken, men för att garantera arbetssäkerheten för de personer som utför installationen har hastighetsbegränsningen i området sänkts. Vid vibrationsmätningarna ryms det fordon på vägen endast i en riktning åt gången på ett område på ett par hundra meter. På de allra smalaste ställena måste trafiken stoppas helt. Trafikdirigerare dirigerar fordonen säkert förbi vibratorbilen. Fördröjningarna i trafiken är små. Alla arbeten på vägområdena utförs medan det är ljust.
För mätningarna söks tillstånd hos vägägarna och trafikdirigeringen utförs enligt en trafikdirigeringsplan som godkänts av NTM-centralen.
Mer information
Vi ber er meddela om eventuella mediebesök på förhand så att vi kan garantera både arbetsro för forskarna och så bra service som möjligt för media. Vi kan ta emot besökare från och med den 4 september.
Tuija Luhta, gruppchef
Geologiska forskningscentralen GTK
tuija.luhta@gtk.fi
tel. 050 325 7358
Jonna Tirroniemi, expert
Geologiska forskningscentralen GTK
jonna.tirroniemi@gtk.fi
tel. 029 503 0092