Forskning på anrikningssand som koldioxidsnålt fyllnadsmaterial i gruvområden och ersättare för betong fortsätter för att stödja en hållbar gruvdrift
Kraven på hantering av gruvdriftens miljökonsekvenser, minskning av mängden avfall och utsläpp, samt cirkulär ekonomi har ökat. Samtidigt ökar efterfrågan på utvunna material. Geologiska forskningscentralen (GTK) och yrkeshögskolan Savonia tillsammans med företagspartners fortsätter forskningssamarbetet för att stödja en hållbar gruvdrift och cirkulära ekonomi i gruvbranschen.
I verksamhetsmodellerna för cirkulär ekonomi strävar man efter att minska mängden avfall och att utnyttja material på ett effektivt sätt. Geologiska forskningscentralen (GTK) och yrkeshögskolan Savonia har tidigare (2019-2021) undersökt stabilisering och användning av torkad anrikningssand som fyllnadsmaterial för gruvor. Nu fortsätter forskningen i projektet “Värdeökning och produktifiering av sekundära industriflöden” (SETELIT). Projektet fokuserar på att undersöka användning av anrikningssand som koldioxidsnålt pastafyllnadsmaterial inom gruvområden , och som ersättare för betong utanför gruvområden. Projektet främjar cirkulär ekonomi och energiekonomi inom gruvindustrin, och samtidigt minskar gruvdriftens avfall, utsläpp, miljörisker och landskapspåverkan.
– Varje handling är viktig för att skapa en mer hållbar och kolneutral framtid. Forskning spelar därför en viktig roll för att utveckla och testa nya innovationer och lösningar, betonar Neea Heino, forskaren och projektchefen vid GTK.
– Det är intressant att delta i forskning som syftar till att ge ett konkret bidrag till utnyttjandet av stora avfallsströmmar, fortsätter Heino.
Yrkeshögskolan Savonias kompetens inom betongteknik, 3D-utskrift samt vatten- och miljöteknik kombineras med GTKs expertis inom geokemi, mineralogi, röntgentomografi, 3D-utskrift av geomaterial och hantering av gruvindustrins miljökonsekvenser.
– Denna unika kombination av expertis och färdigheter ger möjlighet att utveckla innovativa produkter och metoder. Vårt mål är att skapa heltäckande forsknings-, produktutvecklings- och innovationstjänster från testning av råvaror till färdig produkt, för företag inom gruvbranschen anger Petri Juntunen, specialist inom vattensäkerhet vid Savonia.
Projektet kommer att pågå under perioden 1.3.2023–30.11.2025. Det genomförs av Geologiska forskningscentralen och yrkeshögskolan Savonia, i samverkan med företagspartners Agnico Eagle Finland Oy, Alva Oy, Fatec Oy, Fescon Oy, LKAB Minerals Oy, Sibelco Nordic Oy, Sika Finland Oy och Yara Suomi Oy. Det samfinansierade projektet stöds av EU:s regionala utvecklingsfond ERUF (Norra Savolax förbund), GTK, Savonia och företagspartners.
Mer information
SETELIT-projektets webbplats (på finska): https://www.gtk.fi/tutkimusprojekti/setelit-sekundaaristen-teollisuusvirtojen-arvonlisays-ja-tuotteistus/
Neea Heino, forskare, projektchef för SETELIT-projektet
Geologiska forskningscentralen
tfn 029 503 5170
neea.heino@gtk.fi
Petri Juntunen, specialist
yrkeshögskolan Savonia
tfn 044 785 6045
petri.juntunen@savonia.fi