Bekanta dig med termerna: Vad är skillnaden mellan kritiska och strategiska råvaror och vad är REE, det vill säga sällsynta jordartsmetaller
Kritiska råvaror och tillgången till dem har diskuterats mycket under den senaste tiden i anslutning till kriget i Ukraina och försörjningsberedskapen i Europa och USA. I den offentliga debatten finns många liknande termer som ofta blandas ihop. Vad är kritiska och strategiska råvaror? Och vad är REE, det vill säga sällsynta jordartsmetaller? Seniorexpert Harri Kaikkonen öppnar upp termerna i en artikel som är en del av en serie som förklarar termer.
Kritiska råvaror är alltid en definitionsfråga. En instans, såsom Europeiska unionen, USA eller Nato, definierar råvaror som är kritiska för regionens eller organisationens verksamhet. EU har definierat sådana råvaror som kritiska som har stor ekonomisk betydelse för Europa och som löper stor risk för leveransstörningar. EU uppdaterar sin lista med några års mellanrum.
Formeln i förordningen om kritiska råvaror fastställer vilka råvaror som kommer med på listan. På listan finns för närvarande 34 råvaror. På USA:s lista finns många samma råvaror som EU har, men till exempel uran finns på USA:s lista över kritiska råvaror men inte på EU:s.
EU har definierat 17 av sina kritiska råvaror som strategiska. En del av dessa råvaror finns på den strategiska listan som en mer förädlad version än på listan över kritiska råvaror. Till exempel litium finns på båda listorna, men endast renare litium av batterikvalitet har klassificerats som strategisk råvara.
Strategiska råvaror är råvaror som behövs för att uppnå EU:s strategiska mål. Dessa är den gröna omställningen, digitaliseringen, rymdtekniken och försvarsindustrin. Dessutom finns det en stor skillnad mellan det globala utbudet och efterfrågan i fråga om strategiska råvaror, och det är relativt utmanande att öka produktionen av dem.
År 2024 fick projekt inom gruvbranschen och förädlingen av råvaror i och med EU:s förordning om kritiska råvaror möjlighet att ansöka om status som strategiska projekt. Statusen kan sökas av industriella gruv-, förädlings- och återvinningsprojekt som gäller någon av de 17 strategiska råvarorna.
De projekt som fått statusen kommer att dra nytta av det påskyndade tillståndsförfarandet och eventuellt av statusen som ett projekt av mycket viktigt allmänt intresse. Statusen kan också innebära tilläggsfinansiering från EU. Den första ansökningsomgången för strategiska projekt ordnades i augusti 2024.
Sammanlagt 170 projekt ansökte om statusen från EU, varav 47 beviljades status som strategiska projekt. I Finland kom sex projekt med på listan: två gruvprojekt, ett gruv- och förädlingsprojekt, två förädlingsprojekt och ett återvinningsprojekt.
Är sällsynta jordartsmetaller, dvs. REE-metaller, alls sällsynta?
I diskussionen om råvaror i Ukraina har det också talats mycket om sällsynta jordartsmetaller (Rare earth elements, REE). Sällsynta jordartsmetaller är en grupp på 17 grundämnen som har kemiskt motsvarande egenskaper och är viktiga bland annat vid produktion av magneter och elektronik som används i elbilar och väderkvarnar. Dessa är till exempel neodym, praseodym och terbium.
Alla sällsynta metaller och halvmetaller, till exempel germanium, är dock inte sällsynta jordartsmetaller. Och trots namnet är sällsynta jordartsmetaller inte heller särskilt sällsynta i berggrunden, men de är sällsynta med tanke på hur deras förekomst kan utnyttjas kommersiellt. Det är också svårt att bearbeta sällsynta jordartsmetaller bland annat på grund av att det ofta förekommer radioaktiva ämnen i samma förekomster.
Det finns för närvarande ingen gruvproduktion av sällsynta jordartsmetaller i Europa, men man har hittat förekomster av dem i bl.a. Finland och Sverige. Den viktigaste kända förekomsten i Finland som innehåller sällsynta jordartsmetaller är Sokli i Savukoski i östra Lappland.
Per Geijer-fyndigheten i Kiruna i Sverige, som innehåller sällsynta jordartsmetaller, beviljades nyligen status som strategiskt projekt. I Sokli och Per Geijer förekommer REE tillsammans med järn och fosfat, som i en eventuell återvinningsfas kommer att vara dessa gruvors huvudprodukter.
Inte heller i Ukraina finns det några förekomster av sällsynta jordartsmetaller i produktionen och kända förekomster kräver betydande fortsatta undersökningar innan de börjar produceras kommersiellt.
Mer information om EU:s förordning om kritiska råvaror
EU:s förordning om kritiska råvaror (CRMA) har trätt i kraft | GTK