60 miljoonaa vuotta ilmaston muutoksia – Aikaikkunoita geologisista arkistoista

Kasvihuonekaasujen lisääntyminen ilmakehässä on muuttanut ilmastoamme huomattavasti lämpimämmäksi. Tämä on ilmiö, joka vaikuttaa merkittävästi ekosysteemeihin ja ihmiskunnan elinolosuhteisiin. Maapallon ilmastosysteemi on muuttunut kautta aikojen ja nämä muutokset näkyvät geologisissa arkistoissa.

Suomen kvartääritutkimuksen kansalliskomitean (SKK) ilmastonmuutoksen teemaillassa tutkijat avaavat luonnon arkistoja yleisölle. Illan aikana on mahdollisuus tutustua muun muassa laattaliikuntojen, tulivuorten, meteoriittien ja merijään aiheuttamiin muutoksiin ilmastossa dinosaurusten joukkotuhosta aina viime päiviin saakka.

Teemaillan esitelmistä koostetaan Unitube-tallenteet, joiden osoitteet ilmoitetaan myöhemmin tällä sivulla.

Aika: Tiistai 18.5.2021 klo 18.00 ‒ 20.00
Paikka: Online
Lisätietoja: events@gtk.fi

Ohjelma:

18.00 Teemaillan avaus
18.10 – 18.30 Ilmasto ennen ihmistä – luonnollisten prosessien vaikutus ilmastoon viimeisen 56 miljoonaan vuoden aikana. – Paleontologi Juha Saarinen, Helsingin yliopisto
18.35 – 18.55 Kuinka nykyinen ilmastonmuutos eroaa aikaisemmista muutoksista? – Ympäristönmuutosprofessori Atte Korhola, Helsingin yliopisto
19.00 – 19.20 Arktisen merijään piiloteltu menneisyys. – Paleoekologi Maija Heikkilä, Helsingin yliopisto
19.20 Keskustelua
20.00 Teemailta päättyy

Teemaillan esitelmät:

Paleontologi Juha Saarinen, Helsingin yliopisto:

Ilmasto ennen ihmistä – luonnollisten prosessien vaikutus ilmastoon 56 miljoonaan viime vuoden aikana

Esitelmässä luodaan katsaus siihen, mitä ilmaston muutoksia viimeisen noin 56 miljoonan vuoden ajalta tiedetään, ja minkälaisten aineistojen ja menetelmien avulla siitä on saatu tietoa. Esitelmässä tarkastellaan valtamerten pohjasedimenteistä kairattuja happi-isotooppiaineistoja, joiden perusteella saadaan kokonaiskuva maapallon keskilämpötilan muutoksista. Katsomme myös, mitä erilaiset fossiili- ja sedimenttiaineistot kertovat ilmaston muutoksista maaympäristöissä eri puolilla maapalloa.

Ympäristönmuutoksen professori Atte Korhola, Helsingin yliopisto:

Kuinka nykyinen ilmastonmuutos eroaa aikaisemmista muutoksista?

Ilmastoskeptikkojen mukaan nykyisessä ilmastonmuutoksessa ei ole mitään poikkeavaa aikaisempiin muutoksiin nähden, sillä ilmasto on ollut paljon nykyistä lämpimämpi myös historiassa ja täysin luonnollisista syistä. Esityksessään professori Korhola valottaa syitä aikaisemmille muutoksille ja osoittaa, kuinka nykyinen ilmaston lämpeneminen on syiltään, laajuudeltaan ja nopeudeltaan ainutlaatuinen. Nykyistä lämpenemistä on mahdotonta selittää luontaisilla tekijöillä – ihmistoiminnan vaikutus globaaliin lämpenemiseen on tullut yhä ilmeisemmäksi viimeisten vuosikymmenien aikana. On silti tärkeää oppia ymmärtämään paremmin myös luontaisia ilmastoa muuttavia tekijöitä sekä ilmastojärjestelmän sisäistä vaihtelua, sillä näilläkin on paikkansa ilmastonmuutoksen kokonaiskuvan hallinnassa.

Paleoekologi Maija Heikkilä, Helsingin yliopisto:

Arktisen merijään piiloteltu menneisyys

Arktinen merijää sulaa uskomatonta vauhtia. Mutta miten ja miksi se aikoinaan syntyi? Miten sen laajuus vaihteli menneisyydessä ja mitä merkitystä vaihteluilla oli maapallon ilmastoon? Näihin kysymyksiin vastaaminen on nykytutkimuksen kiivas pyrkimys. Esitelmässä valotetaan tämänhetkistä tietämystä ja sen merkitystä ihmiselle.