Siirry sisältöön

Vedyn ja muun energian varastointi kallioperään

Maankamaraan voidaan varastoida energiaa hyödyntämällä erilaisia maanalaisia energian varastointiratkaisuja kuten lämpö- ja kaasuvarastoja. Energian varastointiratkaisut ovat nopeasti kehittyvä toimiala. GTK tarjoaa asiantuntemusta erityisesti uusiutuvien, ei-fossiilisten polttoaineiden ja energian kallioperävarastointiin.

Vedyntuotannon konsepti. Vedyn siirtoputki ruohikossa, maanpäällisiä varastoja ja tuulimyllyjä taustalla. Aurinkoinen päivä. Adobe Stock tekoälyn avulla tuotettu kuva.

Palvelun hyödyt

Varastointiratkaisu riippuu paikanvalinnasta

Asiantuntijamme auttavat energian varastointiratkaisulle sopivassa paikanvalinnassa ja tätä pohjustavissa paikkatutkimuksissa.

Tehokas vedyn hyödyntäminen edellyttää varastointia

Vedyn käytön lisääminen teollisuudessa vähentää ilmastopäästöjä. Kustannustehokkaan varastoinnin mahdollistaminen on edellytys vedyn käytön kasvulle.

Hukkalämpö hyötykäyttöön

Lämmön varastointiratkaisujen avulla voidaan hyödyntää erilaisia hukkalämmön lähteitä.

Energian varastointi on osa hiilineutraalin yhteiskunnan energiaratkaisuja

Teollisuutta varten vedyn tuotannon on oltava tasaista ja puskurivarastojen kyettävä kompensoimaan tuotannon heilahtelut. Vedyn käyttöä rajoittaa usein rajalliset maanpäällisen varastoinnin mahdollisuudet, mutta kalliotiloihin voi toteuttaa tilavuudeltaan huomattavasti suurempia varastointiratkaisuja. Lämpöenergian lyhytaikainen ja pitkäaikainen varastointi on keskeinen osa hiilineutraalin yhteiskunnan energiaratkaisuja.

Vety on kasvamassa tärkeäksi energialähteeksi hyvän saatavuuteensa ja vihreiden valmistusmenetelmiensä kehittymisen myötä. Suomen kiteiseen kallioperään vedyn varastointi onnistuu vuorattua kalliotilaa hyödyntämällä. Menetelmä on kansainvälisestikin uusi. Kalliovarastolle tulee valita vähän rakoillut kalliolohko, jossa ei tapahdu liikuntoja ja jonka olosuhteet ovat tutkimuksilla todennettavissa vetyvarastoinnille sopiviksi.

GTK on mukana kehittämässä turvallista ratkaisua vedyn varastoinnin mahdollistamiseksi.

Geologisesti sijoituspaikkojen valinnassa ja paikkatutkimuksissa on ydinvoimalaitosten paikkatutkimusta vastaavia osa-alueita, mutta lisäksi huomioimme kaasun aiheuttamat erityisvaatimukset kalliotilojen suunnittelussa. Asiantuntijamme voivat myös osallistua kallion monitoroinnin suunnitteluun käyttövaiheen ajalle.

Palvelu on muokattavissa asiakkaan tarpeiden mukaan, mutta sisältää lähtökohtaisesti seuraavia osa-alueita:

  • Geologisten ja geofysikaalisten tutkimusten suunnittelu
  • Tutkimustyön koordinointi osana koko hanketta
  • Geologiset ja geofysikaaliset paikkatutkimukset
  • Pohjavesitutkimukset
  • Tulkinta ja mallinnus, esim. geologiset 3D mallit, hydrogeokemia
  • Mineralogiset tutkimukset
  • Analyysipalvelut
  • Raportointi ja tiedonhallinta
  • Monitoroinnin suunnittelu

GTK varmistaa kohteeseen soveltuvan varastointiratkaisun

Erilaisista lähteistä peräisin olevaa lämpöenergiaa voidaan varastoida maan alle muun muassa energiakaivoilla, energiapaaluilla, hyödyntämällä pohjavettä, rakentamalla suuren mittakaavan luolavarasto tai hyödyntämällä kaivoksia kaivosvarastona.

GTK:n palvelu tarjoaa varastointiin tarvittavat geologiset tutkimukset ja energiantuoton mallinnukset, joilla varmistetaan kohteeseen soveltuva suunnitelma ja varastointiratkaisu.

Kaksi tutkijaa kallioseinämän vieressä mittaamassa kompassilla kesäisenä poutapäivänä.

UUTINEN

Lämpöenergian kausivarastointi parantaa Euroopan energiantuotannon kestävyyttä

Uusiutuvan energian suurimpia haasteita on sen pidempiaikainen varastointi. Uusi eurooppalainen yhteisprojekti INTERSTORES tutkii uuden sukupolven kausittaisen lämpöenergian varastointijärjestelmiä. Tavoitteena on parantaa lämpöenergian varastoinnin suorituskykyä, kustannustehokkuutta ja luotettavuutta.

Tutkittua tietoa aiheesta

Tutustu syvemmin aiheeseen tieteellisten julkaisujen ja artikkeleiden, tutkimustyöraporttien ja tutkimusprojektien kautta.

HUKATON – Hukkalämpökuormien hyödyntäminen, varastointi ja kysyntäjouston tehostaminen

Ota yhteyttä

Jätä yhteystietosi ja lyhyt viesti, niin asiantuntijamme palaavat sinulle.

Ota yhteyttä suoraan asiantuntijaan

Tutkija
+358295033835
Ryhmäpäällikkö
+358295030089

Ajankohtaiset uutiset ja tietoa tuoreista tutkimustuloksista suoraan sähköpostiisi. Tilaa uutiskirje.