Siirry sisältöön

Sulfaattimaiden todennäköisten esiintymisalueiden selvitys

Saven kerrostumisympäristöä tutkimalla voidaan vastata rakentamisen kannalta paikoin tärkeään kysymykseen siitä, missä hienorakeisia sulfaattimaita esiintyy todennäköisimmin. GTK:n kehittämä ennustemalli selvittää rakentamiselle haastavat alueet pohjatutkimuksiin ja topografia-analyysiin perustuen.

Sulfaattimaan esiintymä merkittynä maapohjaan alueella, johon suunniteltu rakentamista. Taustalla pilvinen taivas ja puustoa.

Palvelun hyödyt

Maankäytön suunnittelun lähtötieto

Saven kerrostumisympäristö antaa keskeisen lähtötiedon sulfidisaven esiintymisalueiden arviointiin maankäytön ja rakentamisen suunnittelussa.

Ennakointia sulfaattimaiden välttämiseen

Palvelun avulla rakentamisen kannalta ongelmalliset sulfaattimaiden esiintymisalueet voidaan ennakoida ennen kohteellisia maastotutkimuksia.

Palvelu vain GTK:lta

Ennustemallin paikkatietoanalyysi on kehitetty GTK:lla ja sitä voidaan täydentää esimerkiksi GTK:n happamien sulfaattimaiden tutkimuslaboratorion palveluilla.

Happamien sulfaattimaiden ennustemalli

Selvityksessä hienorakeisten maalajien geologinen kerrostumisympäristö analysoidaan ja alueet luokitellaan sen perusteella. Kerrostumisympäristön analyysi sisältää pohjatutkimusten perusteella laaditun syvyysmallin, joka yhdistettynä korkeusmalliin toimii topografisen luokittelun pohjana. Luokituksen ja saven syvyystiedon avulla laaditaan potentiaalisten happamien sulfaattimaiden ennustemalli.

Ennustemalli laaditaan pohjatutkimusten kattamalle alueelle sekä laajuudeltaan että syvyydeltään. Rakentamisen suunnittelussa myös pintaa syvemmällä olevat mahdolliset sulfidikerrokset tulee selvittää muun muassa teräsrakenteille aiheutuvan korroosioriskin vuoksi.

Palvelussa tuotettu tutkimusaineisto saadaan osaksi asiakkaan omia tietojärjestelmiä.

Palvelun avulla vältetään kaivamasta ylijäämämassoja, jotka voisivat muodostaa ympäristöriskin.

Ennustemalli toteutetaan kustannustehokkaasti

Palvelu toteutetaan paikkatietoanalyysillä olemassa olevaan pohjatutkimus- ja kairaustietoon perustuen. Palveluun ei liity maastotutkimuksia, jolloin se on asiakkaalle mahdollisimman kustannustehokas.

Naistutkija laatimassa maaperän kartta-aineistoa kahden näyttöpäätteen ääressä.

ASIAKASTARINA

Avoin tiedon jakaminen kasvattaa yhteistä hyötyä – Oulun kaupunki

Oulun kaupungin alueella happamat sulfaattimaat ovat pysyvä riski maankäytön, kaavoituksen ja rakentamisen suunnittelussa. Kaupungin ja Geologian tutkimuskeskuksen yhteistyöllä tavoitellaan maaperä- ja pohjatutkimustietojen oikea-aikaista, helposti saavutettavaa hyödyntämistä.

Ota yhteyttä

Jätä yhteystietosi ja lyhyt viesti, niin asiantuntijamme vastaavat sinulle.

Ota yhteyttä suoraan asiantuntijaan

Ajankohtaiset uutiset ja tietoa tuoreista tutkimustuloksista suoraan sähköpostiisi. Tilaa uutiskirje.