Siirry sisältöön

Maaperän rakennettavuuskartta

Maaperän rakennettavuuskartta antaa tietoa maapohjan laadusta rakentamisen tarpeisiin. Palvelu tarjoaa kaavoituksen ja infrastruktuurihankkeiden kustannuksiin ennakoitavuutta ja helpottaa suunnittelua.

Rakentamisen suunnittelun konsepti, kannettava tietokone ja muistiinpanovälineet työpöydällä. Taustalla rakennustyömaan suojakypärä.

Palvelun hyödyt

Kokonaiskuva maaperän laadusta

Maaperäkarttaan yhdistetty rakennettavuuskartta antaa havainnollistavan kuvan maapohjan laadusta ja vaihtelusta maankäytön suunnittelijoille.

Ennakoi rakentamisen ympäristövaikutuksia

Rakennettavuuskartta tukee ympäristön huomioivaa rakentamisen suunnittelua muun muassa siten, että maamassojen määrää ja pohjanvahvistuksen tarvetta voidaan ennakoida paremmin.

Palvelu vain GTK:lta

Maaperän rakennettavuuskartan taustalla on menetelmä, jossa kartoitusaineisto yhdistetään geoteknisen soveltuvuuden malliin. Suomessa vain GTK tarjoaa rakennettavuuskarttaa palveluna.

Rakennettavuuskartta maankäytön suunnittelussa

Maaperän rakennettavuuskartta on olemassa olevan tiedon visualisointi maapohjan vaihteluista laajalla alueella. Rakennettavuuskartta esittää maapohjan ominaisuudet, joita ei pelkän maaperäkartan avulla pysty selvittämään.

Rakennettavuuskartan osatekijöitä ovat pehmeikkökerroksen (savi, siltti, lieju, turve) paksuus ja rinnekaltevuus. Perusmallissa maaperä on jaettu kahdeksaan eri luokkaan riippuen siitä, mitä haasteita alueella on otettava huomioon.

Kartoituksessa voidaan myös huomioida asiakkaan toiveiden mukaan esimerkiksi pohjavedenpinnan tason vaihtelu, happamien sulfaattimaiden esiintyminen tai muut alueelliset suunnitteluun liittyvät geologiset ominaisuudet.

Rakennettavuuskartan luotettavuus riippuu käytettävissä olevan pohjatutkimustiedon laajuudesta, tarkkuudesta ja ajantasaisuudesta. Mitä vähemmän taustatietoa on tarjolla, sitä epävarmempi on rakennettavuuskartan esittämä visualisointi.

Jätteen ja päästöjen vähentäminen

Rakennettavuuskartan avulla voidaan välttää rakentamista haastavimmille alueille, jolloin syntyy vähemmän ylijäämämaan vastaanottopaikoille kuljetettavia massoja sekä sementillä stabiloitavia kohteita. Riippuu kuitenkin aina kohteesta, miten paljon maaperän ominaisuuksia voidaan huomioida.

UUTINEN

Pohjatutkimukset-palvelu kokoaa tietoa rakentamisen suunnitteluun

Pohjatutkimuksia tehdään kaiken rakentamisen yhteydessä. Niiden avulla selvitetään perustamisolosuhteet ja valitaan sopivin perustamistapa. Tietojen tallennustapa vaihtelee kunnittain ja organisaatioittain. GTK on jo kymmenen vuoden ajan ottanut talteen sekä jakanut kuntien ja muiden julkisten organisaatioiden pohjatutkimustietoja maksuttomasti Pohjatutkimukset-karttapalvelun kautta.

Tutkittua tietoa aiheesta

Tutustu syvemmin aiheeseen tieteellisten julkaisujen ja artikkeleiden, tutkimustyöraporttien ja tutkimusprojektien kautta.

Kallio- ja maaperämallit yhdyskuntarakentamisessa

Kestävä maankäyttö ja rakentaminen

Ota yhteyttä

Jätä yhteystietosi ja lyhyt viesti, niin asiantuntijamme vastaavat sinulle.

Ota yhteyttä suoraan asiantuntijaan

Tulosyksikön päällikkö
+358295032125

Ajankohtaiset uutiset ja tietoa tuoreista tutkimustuloksista suoraan sähköpostiisi. Tilaa uutiskirje!