Maaperän geokemialliset taustapitoisuudet
Maaperän geokemialliset taustapitoisuudet on GTK:n palvelukokonaisuus, jonka avulla saadaan tietoa tutkimusalueen maaperän luontaisesti suurista haitallisten aineiden pitoisuuksista. Palvelun avulla voidaan myös selvittää laaja-alaisen hajakuormituksen aiheuttamia kohonneita haitta-ainepitoisuuksia pintamaassa.
Palvelu puhdistustarpeen arviointiin
Pohjatieto viranomaisten toimenpiteille
Maaperätieto auttaa vähentämään jätettä
Maaperän taustapitoisuustieto maankäytön suunnitteluun ja ympäristöhaittojen hallintaan
Maaperän geokemiallisten taustapitoisuuksien selvittäminen antaa luotettavaa tietoa maaperän alueellisista ja paikallisista alkuainepitoisuuksista sekä tukee ennakoivaa ympäristöhaittojen hallintaa. GTK:lla on taustapitoisuustutkimuksista pitkäaikaisin kokemus ja osaaminen Suomessa.
Palvelu tarjoaa ensisijaisesti tietoa, onko tutkimusalueella luontaisesti suuria haitallisten aineiden pitoisuuksia, mutta myös mahdollisia laaja-alaisen hajakuormituksen aiheuttamia kohonneita haitta-ainepitoisuuksia pintamaassa.
Palvelu auttaa ilmastotietoisen maankäytön suunnittelussa – maamassojen kuljetusmatkojen lyhentäminen vähentää myös ilmastopäästöjä.
Palvelukokonaisuus sisältää:
- maaperän tutkimuksen suunnittelun,
- näytteenoton pintamaasta ja/tai muuttumattomasta pohjamaasta,
- näytteiden analyysin akkreditoidussa laboratoriossa akkreditoiduin ja standardimenetelmin (noin 40 alkuainetta ja ominaisuutta)
- tulosten tulkinnan
Arseenin ja haitallisten metallien pitoisuuksista (nk. PIMA-alkuaineet, VNa 214/2007) lasketaan alueellisesti suurimmat suositellut taustapitoisuudet (SSTP-arvot). Palvelukokonaisuuteen voidaan liittää myös humuksen, pinta- ja pohjaveden tai vesistön sedimenttien taustapitoisuustutkimukset.
Maaperänäytteillä kerätään tietoa Kotkan alueen luonnollisista taustapitoisuuksista
Tutkittua tietoa aiheesta
Tutustu syvemmin aiheeseen tieteellisten julkaisujen ja artikkeleiden, tutkimustyöraporttien ja tutkimusprojektien kautta.
Seinäjoen taajama-alueen maaperän taustapitoisuudet (pdf)
Kaivosalueiden maaperän taustapitoisuus – pilottitutkimus v. 2016 (pdf)
Ota yhteyttä
Jätä yhteystietosi ja lyhyt viesti, niin asiantuntijamme vastaavat sinulle.