Kaivetut maamassat ja maalle läjitetyt ruoppausmassat
GTK tarjoaa palvelukokonaisuuden kaivettujen maamassojen sijoittamisen ja sedimenttien maalle läjityksen ympäristöriskien hallintaan. Tutkimukset auttavat hapontuottopotentiaalin ja haitallisten metallien tunnistamisessa.
Karakterisointi riskinarviota varten
Viimeisimpään tietoon pohjautuvat tutkimusmenetelmät
Maankäytön ympäristövaikutusten vähentäminen
Kokonaispalvelu näytteenotosta turvalliseen sijoittamiseen
Palvelu vastaa tarpeeseen kaivettujen maamassojen ja maalle läjitettävien sedimenttien turvallisesta sijoittamisesta ehdotetun MASA-asetuksen (maa-ainesjätteen hyödyntäminen maarakentamisessa) mukaisesti. Toimenpiteillä varmistetaan ihmisten ja ympäristön kannalta turvallinen maamassojen ja ruoppausmassojen sijoittaminen.
Palvelu edesauttaa myös happamien sulfaattimaiden huomioimista rakentamisessa, jossa erityisesti sulfaattimaiden korroosiohaitat teräs- ja betonirakenteille voivat muodostua ongelmaksi. Maamassojen kemiallisten ominaisuuksien selvittäminen auttaa lisäksi stabilointiratkaisujen valinnassa.
Palvelukokonaisuus sisältää kaivettavien maamassojen tai läjitettävien sedimenttien sekä tarvittaessa sijoitusalueen tai välivaraston tutkimusten suunnittelun. Palveluun kuuluu lisäksi:
- näytteidenotto
- näytteiden kokonaispitoisuuksien ja liukoisten pitoisuuksien analysointi akkreditoidussa laboratoriossa akkreditoiduin ja standardimenetelmin (noin 40 alkuainetta ja ominaisuutta)
- hapontuottopotentiaalin määritys
- tulosten tulkinta
Tutkimukset ovat erityisen tärkeitä sellaisille kaivetuille maamassoille ja sedimenteille, jotka sisältävät hapanta sulfaattimaamateriaalia, mustaliuskeita tai muita sulfidipitoisia kivilajeja tai joissa on luontaisesti suuret arseeni- tai metallipitoisuudet.
Tarvittaessa annamme myös toimenpidesuositukset haittoja ehkäisevien toimenpiteiden kuten neutraloinnin (kalkilla tai teolliselle sivuvirtamateriaalilla) suunnitteluun.
Suomen kattavimmat tutkimus- ja analyysipalvelut
GTK:n tutkimukset ja taustapitoisuusselvitykset perustuvat viimeisimpään tutkimustietoon ja ohjeistuksiin, esimerkiksi Tunnistus-hankkeen tuloksiin, Kansalliseen HaSu-oppaaseen sekä Mustaliuskeiden ympäristövaikutusten arvioinnin ja hallinnan oppaaseen.
Käytössämme on Suomen laajin tietoaineisto happamista sulfaattimaista ja mustaliuskealueista. Happamien sulfaattimaiden analytiikkaan erikoistunut laboratoriomme tarjoaa myös erikoisanalytiikkaa, kuten rikkispesifiointia.
Jätteen ja päästöjen vähentäminen
Palvelun avulla edistetään kaivettujen maamassojen ja ruoppausmassojen hyödyntämistä rakentamisessa, mikä vähentää maankäytön jätteen määrää. Tunnistamalla happamat sulfaattimaat ja isojen taustapitoisuuksien alueet voidaan läjitykseen menevien maamassojen määrää vähentää, mikä pienentää kuljetusten aiheuttamia päästöjä. Lisäksi maamassojen hyötykäyttö ja neutralointi voidaan suunnitella mahdollisimman vähäpäästöisesti.
Tutkittua tietoa aiheesta
Tutustu syvemmin aiheeseen tieteellisten julkaisujen ja artikkeleiden, tutkimustyöraporttien ja tutkimusprojektien kautta.
Opas mustaliuskeiden ympäristövaikutusten arviointiin ja hallintaan (pdf)
Ota yhteyttä
Jätä yhteystietosi ja lyhyt viesti, niin asiantuntijamme vastaavat sinulle.