Siirry sisältöön

Geologiset sijoituspaikkatutkimukset

Geologiset sijoituspaikkatutkimukset tuottavat tietoa kallioalueen ominaisuuksista ja soveltuvuudesta suunniteltuun käyttötarkoitukseen, kuten ydinlaitoksen, laitosjätevaraston, käytetyn ydinpolttoaineen loppusijoituksen tai vedyn kalliovarastoinnin paikanvalintaan.

Kalliorakenteen tarkistusta. Tutkijan kädessä geologinen kompassi, jota hän pitää kallioseinämän pintaa vasten.

Palvelun hyödyt

Varmistaa alueen soveltuvuuden käyttötarkoitukseen

Viranomaisvaatimukset edellyttävät rakennuspaikan perusteellista ja laadukasta tutkimustyötä. Geologiset sijoituspaikkatutkimukset varmistavat alueen käytettävyyden suunniteltuun tarkoitukseen.

Geologinen asiantuntemus vahvistaa projektin onnistumisen edellytyksiä

GTK tarjoaa riippumattoman asiantuntijan laajan kokemuksen ja tieteellisen osaamisen sijoituspaikkatutkimusten huolelliseen toteuttamiseen.

Kaikki geologiset tutkimuspalvelut saman katon alta

GTK:lta löytyy asiantuntijoita projektin geologisiin tutkimustarpeisiin aina geofysikaalisista mittauksista hydrogeologisiin selvityksiin.

Paikanvalinta riippuu geologisten kriteerien täyttymisestä

Varmentamalla alueen ominaisuudet suunniteltu laitos voidaan toteuttaa turvallisesti, ihmisiä ja ympäristöä vaarantamatta, samalla ottaen huomioon kunkin laitoksen ominaispiirteet (esim. ydinvoimala, loppusijoituslaitos, kaasun kalliovarastointi).

Sijoituspaikkatutkimusten eri vaiheissa kootaan sekä aiemmin tuotettua aineistoa että tuotetaan uutta tarvittavaa geologista tietoa. Soveltuvuusarvioinnin ja suunnittelu- ja rakennustyön lisäksi tietoaineisto toimii ympäristövaikutusten vertailuaineistona, paikan monitoroinnin tukena sekä jatkuvasti päivitettävän turvallisuusanalyysin lähtöaineistona. Tieteellinen tutkimusaineisto täyttää viranomaisvaatimusten edellytykset ja antaa perustan projektin onnistuneelle toteutukselle.

Geologiset paikkatutkimukset varmistavat kallion käytettävyyden suunniteltuun tarkoitukseen.

Geologisia sijoituspaikkatutkimuksia tehdään myös muissa kuin ydinenergiaan liittyvissä kohteissa, esimerkiksi vedyn varastoinnissa kallioperään. Erilaisiin tarkoituksiin suunniteltujen kohteiden tutkimuksissa huomioidaan tilanteen erityispiirteet, kuten pitkät kallio-olosuhdevaatimukset käytetyn ydinpolttoaineen loppusijoituksessa tai vetykaasuun liittyvät operatiiviset haasteet vedyn kalliovarastoinnissa. GTK tarjoaa palveluja myös kallioperän monitoroinnin suunnitteluun käyttövaiheen ajalle.

Geologiset sijoituspaikkatutkimukset muodostetaan asiakkaan tarpeiden mukaan. Lähtökohtaisesti palvelu sisältää seuraavat osa-alueet:

  • Geologisten ja geofysikaalisten tutkimusten suunnittelu
  • Tutkimustyön koordinaatio osana projektia
  • Geologiset ja geofysikaaliset paikkatutkimukset
  • Pohjavesitutkimukset
  • Tulkinta ja mallinnus, mm. geologiset 3D mallit, hydrogeokemia
  • Mineralogiset tutkimukset
  • Analyysipalvelut
  • Rakennettavuusselvitykset
  • Raportointi ja tiedonhallinta

Sijoituspaikkatutkimukset etenevät kokonaisuudesta tarkempaan tarkasteluun

Geologisissa sijoituspaikkatutkimuksissa tehdään paikanvalintaan liittyen tai muutoin valitulla kohteella kallioperään, maaperään ja pohjavesiolosuhteisiin kohdistuvia tutkimuksia. Tutkimukset suunnitellaan projektille asetettujen turvallisuusvaatimusten ja olemassa olevan tiedon pohjalta.

Kun paikanvalinta tehdään useamman ehdokkaan joukosta, tutkimukset etenevät vaiheittain ja tuloksia vertaillen. Periaatteena on, että kohteita karsitaan ja jatkoon valituista kerätään entistä yksityiskohtaisempaa tietoa.

Tutkija aurinkoisena päivänä merenrannan kallioilla ottamassa mittausta.

Sijoituspaikkatutkimukset varmistavat kustannustehokkaasti, että lopulliseen valintamenettelyyn otettavat kohteet täyttävät paikanvalinnan geologiset kriteerit. Valinnassa otetaan huomioon myös kohteen rakennettavuus ja kustannusten arviointi, joten kerätyn lähtötiedon täytyy riittää alustavan laitossuunnittelun pohjaksi.

GTK tarjoaa sijoituspaikkatutkimuksia projektin eri vaiheisiin

Viranomaisen hyväksymän paikanvalinnan jälkeen yksityiskohtaisia paikkatutkimuksia tarvitaan luvituksia, turvallisuusarviointia sekä laitoksen suunnittelua ja käyttöä varten. Tyypillisesti geologisia tutkimuksia tehdään eri mittakaavoissa alkaen alueellisesta tarkastelusta, jota vähitellen tarkennetaan varsinaiseen rakennuspaikkaan.

Voimalaitoskohteilla geologiset tutkimukset käytännössä päättyvät, kun ydinvoimalan rakentaminen alkaa. Käytetyn ydinpolttoaineen loppusijoituskohteilla geologisen tiedon kerääminen ja analyysi jatkuu kuitenkin laitoksen koko toiminta-ajan. Tällöin arvioidaan tuotantoon suunniteltujen kalliolohkojen soveltuvuutta loppusijoitukseen, ohjataan suunnittelua ja rakentamista sekä varmistetaan louhitulle tilalle korkea käyttöaste.

Vetytalous ja ydinenergian käyttö vähentävät tarvetta fossiilisille polttoaineille

Fossiilisten polttoaineiden korvaaminen muun muassa vetytaloudella ja ydinenergialla vähentää ilmastopäästöjä. Energiasiirtymä edellyttää vedyn käytön lisäämistä, mikä onnistuu vain kalliovarastoinnin avulla. GTK:n asiantuntijat auttavat kehittämään geologista kalliovarastointia turvallisesti.

ARTIKKELI

Tulevaisuuden energia- ja infraratkaisut rakentuvat kallioperän rikkonaisuustiedolle

Kallio- ja tunnelirakentaminen ovat tärkeä osa yhteiskunnan infrastruktuuria. Näissä hankkeissa tiedot kallioperän rikkonaisuudesta, rakosysteemien ja siirroslinjojen sijainnista ja laadusta sekä niihin liittyvästä kalliopohjavedestä ovat ratkaisevia. Ensiarvoisen tärkeitä nämä tiedot ovat ydinjätteiden loppusijoituksen pitkäaikaisturvallisuuden kannalta.

Tutkittua tietoa aiheesta

Tutustu syvemmin aiheeseen tieteellisten julkaisujen ja artikkeleiden, tutkimustyöraporttien ja tutkimusprojektien kautta.

Geological siting considerations for small modular reactors and related nuclear waste disposal concepts in Finland (pdf)

Ota yhteyttä

Jätä yhteystietosi ja lyhyt viesti, niin asiantuntijamme palaavat sinulle.

Ota yhteyttä suoraan asiantuntijaan

Erikoisasiantuntija
+358295032624
Erikoisasiantuntija
+358295035261

Ajankohtaiset uutiset ja tietoa tuoreista tutkimustuloksista suoraan sähköpostiisi. Tilaa uutiskirje!