Siirry sisältöön

Geoenergian varastointi

Erilaisista lähteistä peräisin olevaa lämpöenergiaa voidaan varastoida maan alle lämmitystä tai viilennystä varten. GTK tarjoaa geoenergian varastoinnin suunnitteluun tarvittavat geologiset tutkimukset ja mallinnukset, joiden avulla optimoidaan varaston toteutus ja käyttö.

Geoenergian mittausta. Tutkija pitelee kädessään mittauskaapelia lähellä lämpökaivoa.

Palvelun hyödyt

Etua maan alle varastoinnista

GTK:n palvelu mahdollistaa lämmitys- tai viilennysenergian varastoinnin ilman merkittävää maanpäällistä infrastruktuuria.

Lämmitysenergiaa ilman päästöjä

Geoenergian varastointi edistää vähähiilisen lämmitysenergian tuotantoa ja hyödyntämistä.

Ainutlaatuista palvelua

Suomessa geoenergian varastoinnin asiantuntijapalvelua tässä muodossa ja laajuudessa saa vain GTK:lta.

Varastointiratkaisu suunnitellaan geologia edellä

Erilaisista lähteistä peräisin olevaa lämpöenergiaa voidaan varastoida maan alle lämmitystä tai viilennystä varten monin eri tekniikoin. Euroopassa yleisimpiä lämpöenergian varastointiratkaisuja ovat kallioperään porattavat energiakaivot sekä pohjavesivarastot. Muita varastointiratkaisuja ovat muun muassa suuren mittakaavan kallioperän luolavarastot, energiapaalut ja kaivosvarastot.

Energia- ja erityisesti lämmitysenergiavarastot ovat välttämättömiä, mikäli poltettavasta lämmitysenergian tuotannosta halutaan eroon.

GTK:n tarjoama asiantuntijapalvelu sisältää varastointiin tarvittavat geologiset tutkimukset ja mallinnukset, joilla optimoidaan varaston toteutussuunnitelma ja käyttö. Laskennallisten simulointien avulla voidaan tutkia myös varastointiratkaisun lämpöhäviötä. Olennaisinta on selvittää ja ymmärtää eri varastointitekniikoiden mahdollisuudet ja soveltavuudet tarvittavaan käyttöön. Geologiset olosuhteet määrittävät, mihin mikäkin varastointityyppi soveltuu ja miten se toimii suunnitellun käyttöajan. GTK tarjoaa lisäksi ratkaisuja lämpövarastojen käytönaikaiseen monitorointiin.

Lämpöenergian varastointi suuressa mittakaavassa

GTK tutkii ja kehittää menetelmiä, jotta geotermisestä energiasta saataisiin kustannustehokkaasti hiilivapaata lämpöä moderneihin lämpöverkkoihin. Tähän mennessä Suomessa on tutkittu ja testattu suuren mittakaavan lämpöpumppujen lämmönlähteenä toimivia maan pinnalta porattuja syviä ja keskisyviä lämpökaivoja.

Maanalaiset lämpövarastot ovat tärkeä osa tulevaisuuden energiaratkaisuja. Oikein suunniteltuna ne mahdollistavat taloudellisen ratkaisun ympärivuotiseen lämmöntuotantoon.

Miestutkija pitelee mittauslaitetta kallioseinämän lähellä.

UUTINEN

Lämpöenergian kausivarastointi parantaa Euroopan energiantuotannon kestävyyttä

Uusiutuvan energian suurimpia haasteita on sen pidempiaikainen varastointi. Uusi eurooppalainen yhteisprojekti INTERSTORES tutkii uuden sukupolven kausittaisen lämpöenergian varastointijärjestelmiä. Tavoitteena on parantaa lämpöenergian varastoinnin suorituskykyä, kustannustehokkuutta ja luotettavuutta.

Ota yhteyttä

Jätä yhteystietosi ja lyhyt viesti, niin asiantuntijamme palaavat sinulle.

Ota yhteyttä suoraan asiantuntijaan

Erikoisasiantuntija
+358295032910
Ryhmäpäällikkö
+358295032285
Johtava asiantuntija
+358295032207

Ajankohtaiset uutiset ja tietoa tuoreista tutkimustuloksista suoraan sähköpostiisi. Tilaa uutiskirje!