Geotieteiden olympialaisista Suomelle mitalisadetta
GTK:n joulutervehdys
Eurooppalaisten tutkimuskeskusten yhteistyö vahvistaa Viron energiasiirtymää
Tutkimusprojektissa kehitetään kriittisten raaka-aineiden etsintää entistä syvemmältä
Paikkatietoteknologian kehitystyö osana laajempaa kehittämistä toi Geologian tutkimuskeskukselle kansainvälisen palkinnon
GTK tuottaa, kokoaa ja hyödyntää geotieteellistä tietoa monin tavoin. Vuonna 2022 GTK käynnisti geotiedon kehittämisohjelman, jonka tavoitteina ovat geotietojärjestelmän uudistaminen, tietovarannon päivittäminen, toiminnan tehostaminen sekä osaamisen kehittäminen.
GTK päätti siirtyä hyödyntämään ratkaisuissa myös pilvipalveluiden tarjoamaa joustavuutta ja skaalautuvuutta. Uusi geotietojärjestelmä yhdistää pilvipalvelujen ja paikallisten ratkaisujen hyödyt yhdeksi dynaamiseksi kokonaisuudeksi. ArcGIS-paikkatieto-ohjelmisto on osa uuttakin järjestelmää.
”Meillä on runsaasti erilaisia tietolähteitä ja datan määrä on valtaisa. Siksi monipuoliseen paikkatietosovellusten käyttöön soveltuvan dynaamisen alustan kehittäminen oli avainasemassa. Esimerkiksi kenttätyössä eri puolilla Suomea mobiilisovellukset helpottavat ja nopeuttavat asiantuntijoidemme työtä”, sanoo Tomi Rönkkö, ryhmäpäällikkö, GTK.
Geotietojärjestelmän kehittämisen toteutus perustui monitoimittajamalliin, jossa GTK:n omien asiantuntijoiden lisäksi myös ulkoiset yhteistyökumppanit, osallistuvat kehitystyöhön.
Lisätiedot
Tomi Rönkkö, ryhmäpäällikkö
Geologian tutkimuskeskus
tomi.ronkko@gtk.fi
puh 029 503 3279
Mirjam Orvomaa, erikoisasiantuntija, projektipäällikkö
Geologian tutkimuskeskus
mirjam.orvomaa@gtk.fi
puh. 029 503 0115
Geologian tutkimuskeskus hakee postdoc-tutkijoita osana valtion tutkimuslaitosten postdoc-ohjelmaa
Vihanti-Pyhäsalmi-alueen kallioperätutkimuksien kuulumiset – yleisötilaisuus ti 19.11.
Projektin kuulumisista kerrotaan avoimessa yleisötilaisuudessa Siikalatvan kunnantalolla tiistaina 19.11. klo 18.00 Pulkkila-salissa. Tilaisuudessa on tarjolla pientä syötävää sekä kahvia ja teetä.
Samaan tilaisuuteen on GTK kutsunut mukaan Siikalatvan grafiitti vihreän siirtymän raaka-aineena -projektin ja Kupukan grafiitti Oy:n kertomaan grafiittitutkimuksistaan.
Lisätiedot
Kenttätiedote vuoden 2024 tutkimuksista ja lisätietoa projektista
Jukka Konnunaho
Geologian tutkimuskeskus GTK
sähköposti jukka.konnunaho@gtk.fi
puh. 029 503 4247
Geodiversiteetti luo pohjan luonnon monimuotoisuudelle
BATCircle2.0:n menestys vahvistaa Suomen asemaa litiumioniakkujen toimitusketjun huipulla
BATCircle2.0 –– Business Finlandin Smart Mobility and Batteries from Finland -ohjelman kärkihanke –– päättyi elokuun 2024 lopussa. Yhteisenä tavoitteena oli luoda uutta tietoa ja innovaatioita akkualan tulevaisuuden liiketoimintamahdollisuuksien edistämiseksi.
Kolmivuotisen projektin aikana yrityksissä ja korkeakouluissa tehtiin merkittävää tutkimus- ja kehitystyötä, ja sen tuloksena julkaistiin huomattava määrä tieteellisiä artikkeleita. Projekti vahvisti yhteistyötä yritysten ja tutkimusorganisaatioiden välillä tukien samalla Suomen kansallista akkustrategiaa 2025 ja parantaen Suomen kilpailukykyä akkuteollisuuden arvoketjussa. Bloomberg onkin luokitellut Suomen yhdeksi maailman johtavista maista litiumioniakkujen arvoketjussa.
Akkumateriaalien kehittäminen, kierrätys sekä raaka-aineiden louhinta, jalostus ja käsittely ovat ratkaisevan tärkeitä sähköistymisen haasteiden ratkaisemiseksi. Tieteellisen tietopohjan ja teknisen osaamisen kehittäminen luo edellytykset uusille innovatiivisille ratkaisuille.
GTK kehitti projektissa erityisesti litiumin ja koboltin etsinnässä käytettäviä menetelmiä ja mallinnustyökaluja. Nämä tutkimukset tehtiin Kaustisen litiumalueella ja Kuusamon liuskevyöhykkeellä, jossa sijaitsee kulta-kobolttiesiintymiä. Kuusamon alueella havaittiin, että maankuoren syvärakenteet (>10-20 km) vaikuttavat mineraaliesiintymien muodostumiseen. Näiden rakenteiden kartoitus auttaa ymmärtämään alueen tektonista kehitystä ja potentiaalisten esiintymäalueiden paikantamista.
Ympäristönäkökulmat ja kestävän toiminnan periaatteet olivat keskeisiä tutkimusaiheita, kun projektissa tutkittiin mahdollisuuksia parantaa akkumetallien talteenottoa teollisuuden sivuvirroista. Lisäksi kehitettiin uudenlaisia grafiitin prosessointimenetelmiä akkumateriaalien valmistusta varten. GTK tutki myös erilaisten akkujen materiaalitarpeita ja suoritti litium-, nikkeli- ja kobolttimalmien koostumuksellista karakterisointia ns. referenssimateriaalien tuottamiseksi.
”Suomalaisten grafiittiesiintymien hyödyntämiseksi tehdyt puhdistus- ja jalostuskokeet antoivat lupaavia tuloksia”, kertoo erikoisasiantuntija Jussi Pokki GTK:lta.
Lisätietoja
Jussi Pokki, erikoisasiantuntija, GTK
jussi.pokki@gtk.fi