Uusi karttapalvelu kertoo Suomen rahkasammalen korjuukohteet
Kaupallista rahkasammalen korjuuta on harjoitettu Suomessa vuodesta 2016 lähtien. Rahkasammalella on monia käyttökohteita, merkittävimpänä rahkasammalen hyödyntäminen kasvualustamateriaalina kasvinviljelyssä. Nyt kaikki tunnetut Suomen korjuukohteet on kerätty Geologian tutkimuskeskuksen paikkatietoaineistoon.
Uusi Rahkasammalen korjuukohteet -karttapalvelu on GTK:n kokoama paikkatietoaineisto, johon yksityiset toimijat voivat ilmoittaa korjaamansa rahkasammalbiomassakohteet. Karttatuote kattaa vuodesta 2016 alkaen rahkasammalen tähänastiset korjuukohteet Suomessa lukuun ottamatta pienimuotoisia tutkimuskohteita.
Korjuukohteita on aineistossa tällä hetkellä 30. Karttatiedoista käy ilmi mikä toimija on kohteen korjannut, korjuuvuosi, kohteen pinta-ala ja sijaintikunta. Tarkoituksena on tästä eteenpäin päivittää karttapalvelua vuosittain toimijoilta saatavien tietojen perusteella.
Rahkasammalbiomassa on uusiutuva luonnonmateriaali, jota voidaan korjata soiden pintakerroksesta. Rahkasammalella on monia mahdollisia käyttökohteita, aina eristelevyistä lähtien, mutta merkittävin yksittäinen käyttökohde on kasvualustamateriaalina kasvinviljelyssä. Rahkasammalen ominaisuudet kasvualustamateriaalina ovat lähes turvetta vastaavat, ja sitä voidaan tuottaa niin vajaatuottoisilla metsäojitusaloilla kuin turvetuotantokentillä. Kaupallinen rahkasammalen korjuu Suomessa on verrattain uutta toimintaa, ja tulevaisuudessa tavoitteena on korjuun lisäksi myös rahkasammalen kasvattaminen.
Rahkasammalen korjuukohteet -karttapalvelu on tarkoitettu sekä alan toimijoille että esimerkiksi maankäytön suunnittelun avuksi. Tarkoituksena on myös lisätä korjuutoiminnan tunnettuutta, jotta kaikki rahkasammalen korjuuta harjoittavat toimijat ottaisivat karttapalvelun omakseen ja aineisto pysyisi jatkossakin ajantasaisena ja kattavana.
Karttapalvelu on tuotettu osana Rahkasammalesta ilmastoviisas kasvualusta ‒ mahdollisuudet kokonaiskestävään korjuuseen (RahKoo) -hanketta.
Lisätietoja
Maija Lampela
erikoistutkija
Geologian tutkimuskeskus GTK
maija.lampela@gtk.fi
puh. 029 503 0151
Rahkasammalen korjuukohteet -tietoaineisto löytyy seuraavista GTK:n aineistopalveluista:
HAKKU haku- ja latauspalvelussa
Suot ja turvemaat -karttapalvelussa
Aineiston saa lisäksi WMS-rajapintapalvelusta
Uutinen: Uusiutuvasta rahkasammalesta ilmastoviisas ja turvetta korvaava kasvualusta
Hankkeen esittely: Rahkasammalesta ilmastoviisas kasvualusta – mahdollisuudet kokonaiskestävään korjuuseen (RahKoo)
RahKoo-hanke on osa maa- ja metsätalousministeriön keväällä 2020 käynnistämää maankäyttösektorin Hiilestä kiinni -ilmastotoimenpidekokonaisuutta. Toimenpiteillä pyritään vähentämään maa- ja metsätalouden ja muun maankäytön kasvihuonekaasupäästöjä ja vahvistamaan hiilinieluja ja varastoja.