Tutkimusprojektissa kehitetään kriittisten raaka-aineiden etsintää entistä syvemmältä
Kriittisten raaka-aineiden kysyntä kasvaa kriittisten raaka-aineiden asetuksessa (CRMA), nettonollateollissäädöksessä sekä Euroopan vihreän kehityksen ohjelmassa esitettyjen kunnianhimoisten tavoitteiden vuoksi. Kysyntään vastaamiseksi on lisättävä kallioperässä syvemmällä olevien esiintymien tutkimusta ja hyödyntämistä. Geologian tutkimuskeskus (GTK) koordinoi EU:n Horisontti Eurooppa -projektia, jossa pyritään muuttamaan syvällä olevien kriittisten raaka-aineiden etsintämallia.
Kriittisten malmien uutta syvätutkimusta koskevan yhteisen UNDERCOVER (Unified Novel Deep ExploRation for Critical Ore discoVERy) -tutkimusprojektin tarkoituksena on parantaa raaka-aineiden vastuullista hankintaa. Projektin tavoitteena on mm. kehittää mineraalien syvätutkimusteknologioita, edistää tutkimus- ja kehitystyötä sekä mahdollistaa osaltaan, että EU-maissa toimivat malminetsintäyritykset ja kaivosalan muut sidosryhmät hyödyntävät mineraaleja vastuullisesti.
Projektissa kehitetään kriittisten raaka-aineiden syvätutkimusta. Tämä toteutetaan muuntamalla mineraalijärjestelmiä koskeva mallinnus ensimmäiseksi toteuttamiskelpoiseksi strategiaksi, jolla etsitään järjestelmällisesti syvemmällä kallioperässä olevia kriittisten malmien esiintymiä. Projektissa kehitetään ja otetaan käyttöön uusia geofysikaalisia teknologioita ja menetelmiä, jotka ovat sekä kustannustehokkaita että ympäristöä säästäviä.
Toteutettavissa toimissa käsitellään ja lievennetään mineraalien etsinnän vaikutusta ympäristöön, yhteiskuntaan ja hallintotapaan (ESG) kaikissa vaiheissa. Lisäksi edistetään Yhdistyneiden kansakuntien luonnonvarojen luokittelusysteemin (UNFC) käyttöä. Tämä mahdollistaa entistä innovatiivisemman, tehokkaamman sekä yhteiskunnan ja ympäristön kannalta vastuullisemman etsintästrategian. UNFC on luotu yhdenmukaistamaan raaka-aineiden luokittelua ja hallintaa kestävän kehityksen tavoitteiden saavuttamiseksi.
Projektissa on vahva kansainvälinen ja eurooppalainen yhteistyöverkosto
Tutkimusprojekti kestää kolme vuotta ja käynnistyy 1. tammikuuta 2025. Viiden miljoonan euron projektiin osallistuu 16 kumppania Suomesta, Ranskasta, Saksasta, Tšekistä, Portugalista, Namibiasta ja Kanadasta. Projektikonsortion kokoonpano luo siitä vahvan niin kansainvälisesti kuin eurooppalaisittain. Siihen kuuluu geologisia tutkimuslaitoksia, yliopistoja, muita tutkimuslaitoksia, etsintäyrityksiä, teollisuusklustereita ja pk-yrityksiä.
”Yhteistyö edistää tietämyksen ja asiantuntemuksen vaihtoa rajojen yli ja tavoittelee mineraalien syvätutkimukseen sovellettavaa kokonaisvaltaista toimintamallia. Projektissa pyritään kunkin kumppanin vahvuuksia hyödyntämällä saamaan aikaan merkittäviä edistysaskeleita kestävässä raaka-aineiden etsinnässä”, sanoo Geologian tutkimuskeskuksen tutkimusprofessori Jochen Kamm.
Lisäksi projekti tekee yhteistyötä muiden EU-projektien kanssa, jotka käsittelevät syvätutkimuksen tutkimuksen haasteita.
Projektissa kehitetty toimintamalli voisi lisätä kriittisiin raaka-aineisiin kuuluvien luonnonvarojen hyödyntämistä EU:ssa perinteisiä menetelmiä edullisemmin
Euroopalla on kriittisissä raaka-aineissa huomattavaa potentiaalia erityisesti Baltian kilven ja Iberian pyriittivyöhykkeen kaltaisilla alueilla. Matalista ja helppopääsyisistä esiintymistä on kuitenkin vuosisatojen kaivostoiminnan jälkeen tulossa harvinaisempia. Siksi on keskityttävä myös syvällä oleviin esiintymiin.
Perinteisissä mineraalien tutkimusmenetelmissä etsitään tavallisesti poikkeavia merkkejä, kuten anomalioita geokemiallisissa tai lentogeofysikaalissa tiedoissa, jotka kairauksilla todennetaan. Vaikka tietyltä alueelta on laajasti empiiristä tietoa, syvällä kallioperässä piilossa olevien esiintymien löytäminen on edelleen erittäin harvinaista. Tässä yhteydessä ”syvällä” tarkoitetaan maanpinnan alapuolella muutamasta sadasta metristä yli kilometriin ulottuvaa syvyyttä.
Jos projektissa syvätutkimukseen kehitettävää toimintamallia käytettäisiin järjestelmällisesti EU:ssa, kriittisiin raaka-aineisiin kuuluvien luonnonvarojen hyödyntämistä EU:ssa voitaisiin lisätä perinteisiä menetelmiä alhaisemmin kustannuksin.
Tapaustutkimukset Suomessa (Kuusamon liuskevyöhyke), Portugalissa (Iberian pyriittivyöhyke) ja Namibiassa (Kalaharin kuparivyöhyke) auttavat kehittämään ja integroimaan uutta strategiaa käsittäviä teknologioita.
Lisätietoja
Juha Kaija, erikoisasiantuntija, projektipäällikkö
juha.kaija@gtk.fi
puh. 029 503 2572
Jochen Kamm, tutkimusprofessori
jochen.kamm@gtk.fi
puh. 029 503 2228
Projektin kumppanit
- Geologian tutkimuskeskus (Suomi)
- French Geological Survey (Ranska)
- University of Münster (Saksa)
- Institute of Geophysics of the Czech Academy of Sciences (Tsekki)
- LGI sustainable innovation (Ranska)
- Portugal Mineral Resources Cluster (Portugali)
- University of Évora (Portugali)
- Ongwe Minerals (Pty) Ltd (Namibia)
- Supracon AG (Saksa)
- Leibniz Institute of Photonic Technology (Saksa)
- Latitude 66 Cobalt Oy (Suomi)
- National Laboratory of Energy and Geology (Portugali)
- Technische Universität Berlin (Saksa)
- Smart Seismic Solutions (Ranska)
- Redcorp – Empreendimos Mineiros, Lda (Portugali)
- Institut national de la recherche scientifique (Kanada)
UNDERCOVER saa rahoitusta Euroopan unionin Horisontti Eurooppa -tutkimus- ja innovaatio-ohjelmasta avustussopimuksen 101177528 mukaisesti.