Termit tutuksi: Mitä eroa on kriittisillä ja strategisilla raaka-aineilla ja mitä ovat REE:t eli harvinaiset maametallit
Kriittiset raaka-aineet ja niiden saatavuus ovat olleet paljon esillä viimeaikaisessa keskustelussa liittyen Ukrainan sotaan sekä Euroopan ja Yhdysvaltojen huoltovarmuuteen. Julkisessa keskustelussa on paljon samankaltaisia termejä, jotka menevät usein keskustelussa sekaisin. Mitä ovat kriittiset ja strategiset raaka-aineet? Mitä taas ovat REE:t eli harvinaiset maametallit? Erikoisasiantuntija Harri Kaikkonen avaa termien merkityksiä jutussa, joka on osa termejä selittävää sarjaa.
Kriittiset raaka-aineet ovat aina määrittelykysymys. Jokin taho, kuten Euroopan unioni, Yhdysvallat tai NATO, määrittää alueen tai organisaation toiminnalle kriittiset raaka-aineet. EU on määritellyt kriittisiksi sellaiset raaka-aineet, joilla on suuri merkitys EU-alueen taloudelle ja joiden toimitushäiriöiden riski on suuri. EU päivittää listaansa muutaman vuoden välein.
Listalle pääsy määräytyy pääosin kriittisten raaka-aineiden asetuksessa määritellyn laskukaavan mukaan. Listalla on tällä hetkellä 34 raaka-ainetta. Yhdysvaltojen listalla on paljon samoja raaka-aineita kuin EU:lla, mutta esimerkiksi uraani on Yhdysvaltojen kriittisten raaka-aineiden listalla, mutta ei EU:n.
EU on kriittistä raaka-aineistaan määritellyt strategisiksi 17. Osa näistä raaka-aineista on strategisten listalla jalostetumpana versiona kuin kriittisten raaka-aineiden listalla. Esimerkiksi litium on molemmilla listoilla, mutta strategiseksi raaka-aineeksi on luokiteltu vain puhtaampi, akkulaatuinen litium.
Strategiset raaka-aineet ovat raaka-aineita, joita tarvitaan EU:n strategisten tavoitteiden toteuttamiseen. Näitä ovat vihreä siirtymä, digitalisaatio, avaruusteknologia ja puolustusteollisuus. Lisäksi strategisilla raaka-aineilla on merkittävä ero globaalin tarjonnan ja kysynnän välillä, ja niiden tuotannon lisääminen on suhteellisen haastavaa.
Vuonna 2024 kaivosalan ja raaka-aineiden jalostukseen liittyvät hankkeet saivat EU:n kriittisten raaka-aineiden asetuksen myötä mahdollisuuden hakea strategisen hankkeen asemaa. Asemaa voivat hakea teolliset kaivos-, jalostus-, ja kierrätyshankkeet, jotka kohdistuvat johonkin 17:sta strategisesta raaka-aineesta.
Aseman saaneet hankkeet tulevat hyötymään nopeutetusta lupamenettelystä ja mahdollisesti asemasta erittäin tärkeän yleisen edun mukaisena hankkeena. Asemaan liittyy myös mahdollisesti EU:n tukea rahoituksen saamiseen. Ensimmäinen strategisten hankkeiden hakukierros järjestettiin elokuussa 2024.
Asemaa haki EU:lta yhteensä 170 hanketta, joista 47:lle myönnettiin strategisen hankkeen status. Suomesta listalle nostettiin kuusi hanketta, joista kaksi on kaivoshankkeita, yksi kaivos- ja jalostushanke, kaksi jalostushanketta ja yksi kierrätyshanke.
Ovatko harvinaiset maametallit eli REE:t harvinaisia ollenkaan?
Ukrainan raaka-aineisiin liittyvässä keskustelussa on ollut paljon puhetta myös harvinaisista maametalleista (Rare earth elements, REE). Harvinaiset maametallit on 17 alkuaineen ryhmä, joilla on kemiallisesti toisiaan vastaavia ominaisuuksia, ja ne ovat tärkeitä mm. sähköautoissa ja tuulimyllyissä käytettyjen magneettien sekä elektroniikan tuotannossa. Näitä ovat esimerkiksi neodyymi, praseodyymi ja terbium.
Kaikki harvoin esiintyvät metallit ja puolimetallit, kuten esimerkiksi germanium, eivät kuitenkaan ole harvinaisia maametalleja. Ja nimestään huolimatta harvinaiset maametallit eivät myöskään ole kallioperässä erityisen harvinaisia, mutta niiden esiintyminen kaupallisesti hyödynnettävissä määrin on. Lisäksi harvinaisten maametallien prosessointi on haastavaa mm. siitä syystä, että samoissa esiintymissä esiintyy usein radioaktiivisia aineita.
Euroopassa ei ole tällä hetkellä lainkaan harvinaisten maametallien kaivostuotantoa, mutta niiden esiintymiä tunnetaan mm. Suomesta ja Ruotsista. Suomessa tärkein tunnettu harvinaisia maametalleja sisältävä esiintymä on Savukoskella Itä-Lapissa sijaitseva Sokli.
Ruotsin Kiirunassa sijaitsevalle, harvinaisia maametalleja sisältävälle Per Geijer -esiintymälle myönnettiin juuri strategisen hankkeen asema. Soklissa ja Per Geijerissä REE:t esiintyvät yhdessä raudan ja fosfaatin kanssa, jotka tulevat mahdollisessa hyödyntämisvaiheessa olemaan näiden kaivosten päätuotteita.
Ukrainassakaan ei ole harvinaisten maametallien esiintymiä tuotannossa, ja tunnetut esiintymät vaativat merkittävästi jatkotutkimuksia ennen niiden tuomista kaupalliseen tuotantoon.
Lisätietoa EU:n kriittisten raaka-aineiden asetuksesta
EU:n kriittisten raaka-aineiden asetus (CRMA) on astunut voimaan | GTK