Suomalainen tutkimuskonsortio tavoittelee tekoälyn läpimurtoa kestävässä malminetsinnässä 5,6 M€:n hankkeen avulla
Geologian tutkimuskeskuksen (GTK), Turun yliopiston, Suomen ympäristökeskuksen (Syke) ja yrityskumppaneiden yhteenliittymä kokoaa huippututkijoita mineraalipotentiaalin kartoituksen, koneoppimisen ja kestävän kehityksen aloilta edistämään vahvaa tiedon ja innovaatioiden synergiaa. AIMEX-hanke on merkittävä edistysaskel koneoppimisen soveltamisessa mineraalipotentiaalin kartoitukseen ja lupaa hyvää globaalin kaivosteollisuuden tulevaisuudelle.
Konsortion kokonaisrahoitus kunnianhimoiseen AIMEX-hankkeeseen (Artificial Intelligence in Mineral Exploration) on n. 5 647 000 euroa. Business Finlandin rahoittama osuus on n. 3 178 700 euroa, josta 44 % kohdentuu yrityksille. Tutkimusorganisaatioiden käyttöön tulevan yhteisrahoituksen summa on 1 767 260 euroa. AIMEX toteutetaan ajalla 1.7.2023–31.12.2025.
Keskeisenä tavoitteena on mullistaa malmipotentiaalin kartoitusta hyödyntämällä kehittyneitä koneoppimistekniikoita, mukaan lukien ohjaamattomat ja ohjatut menetelmät. Perimmäisenä tavoitteena on luoda pitkälle kehittynyt malminetsintää auttava päätöksentekojärjestelmä, jossa keskitytään erityisesti kestävyyteen. Järjestelmään sisällytetään laaja kirjo keskeisiä tekijöitä, kuten mineraalivarojen arviointi, taloudelliset näkökohdat, luonnonsuojelualueet ja maankäytön rajoitukset, mikä helpottaa vastuullisempaa ja kestävämpää malminetsintää.
”Saamamme merkittävä rahoitus mahdollistaa yhteistyön tärkeiden sidosryhmien kanssa ja ylläpitää mahdollisuuksia parantaa etsintäteknologioita, jotta kriittisten raaka-aineiden alan kasvu pystytään turvaamaan EU:ssa”, kertoo AIMEX-konsortion vastuullinen johtaja, tutkimusprofessori Vesa Nykänen GTK:lta.
AIMEX erottuu muista hankkeista sen arvojen kautta: vankkumaton sitoutuminen siihen, että ympäristöön, yhteiskuntaan ja hallintoon liittyvät näkökohdat sisällytetään mineraalipotentiaalin arviointiprosessiin on tärkeää. Tällä tavoin pyritään luomaan uutta standardia vastuulliselle malminetsinnälle ja sopeuttamaan prosessi ympäristön kestävyyden, yhteiskunnallisen hyvinvoinnin ja eettisen hallinnon periaatteiden mukaiseksi.
”AIMEXin vaikutukset ovat laajoja ja kestävän kehityksen mukaisia: hanke toteutetaan tiiviissä kansainvälisessä yhteistyössä, haastavuus on huomattava ja keskipisteenä on datan hyödyntäminen sekä jakaminen. Juuri sellaisia hankkeita Business Finlandin Data Economy -ohjelmassa pyritään vauhdittamaan. AIMEX:issa kehitetään täysin uudenlaista ratkaisua ja odotamme tuloksena isoa loikkaa suomalaisen kaivosteollisuuden kansainvälisessä kilpailukyvyssä”, sanoo ohjelmajohtaja Kari Klossner Business Finlandista.
Tutkimuskonsortio tuo yhteen Geologian tutkimuskeskuksen, Turun yliopiston ja Suomen ympäristökeskuksen vahvan osaamisen. Kumppanuus kokoaa yhteen huippututkijoita mineraalipotentiaalin kartoituksen, koneoppimisen ja kestävän kehityksen aloilta, mikä edistää tiedon ja innovoinnin vahvaa synergiaa.
Tutkimuskonsortion lisäksi AIMEXin yhteistyökumppaneihin kuuluu merkittävä teollisuuskumppaniryhmä, joka toteuttaa tulevaisuudessa rinnakkaisprojekteja: Sokli Oy, Geopool Oy, CRS Laboratories Oy, Mawson Oy, Muon Solutions Oy, Radai Oy ja Rovjok Oy
Teollisuuskumppanit ovat projekteissa ratkaisevassa asemassa, ja niiden asiantuntemus ja resurssit auttavat edistämään AIMEXin tavoitteita. Yhteistyö arvostettujen teollisuuskumppaneiden kanssa tarjoaa tärkeitä testikohteita ja tietoa: Boliden Kevitsa Mining Oy, FinnAust Mining Finland Oy, Kenex Ltd, Sokli Oy ja Mawson Oy
Hankkeen maailmanlaajuinen ulottuvuus kansainvälisten yhteistyökumppaneiden avulla rikastuttaa tutkimusta ja sen vaikuttavuutta: The University of Free State, South Africa; The University of Applied Sciences, Würzburg-Schweinfurt, Germany; The University of Queensland, Australia; Geological Survey of Canada, Canada; University of Parma, Italy; Swemin, Sweden; Network of the Heads of European Environmental Protection Agencies (EPA); The Barents Euro-Arctic Council
AIMEX-hanke ja sen parissa toimiva konsortio, kumppanit ja yhteistyökumppanit ovat merkittävä askel kohti vastuullista ja kestävää malminetsintää. Koska mineraalivarat ovat yhä tärkeämpiä maailmantaloudelle, AIMEX on valmis toimimaan alan etunenässä varmistamassa, että näitä resursseja hyödynnetään mahdollisimman hyvin ympäristön, yhteiskunnan ja hallinnon kannalta.
Lisätiedot
Vesa Nykänen, tutkimusprofessori
Geologian tutkimuskeskus GTK
p. 029 503 4306
vesa.nykanen@gtk.fi