Rikastushiekasta vähähiilinen täyttömateriaali kaivosalueille ja korvaamaan betonia – tutkimus kestävän kaivostoiminnan tukemiseksi jatkuu
Kaivostoiminnan ympäristövaikutusten hallintaan, jätteiden ja päästöjen määrän vähentämiseen ja kiertotalouteen liittyvät vaatimukset ovat kasvaneet. Samaan aikaan louhittujen materiaalien kysyntä on kasvussa. Geologian tutkimuskeskus (GTK) ja Savonia-ammattikorkeakoulu sekä yrityspartnerit jatkavat tutkimusyhteistyötä kestävän kaivostoiminnan ja sen kiertotalouden tukemiseksi.
Kiertotalouden toimintamalleissa pyritään vähentämään jätteiden määrää sekä hyödyntämään materiaaleja tehokkaasti. Geologian tutkimuskeskus (GTK), Savonia-ammattikorkeakoulu tutkivat vuosina 2019-2021 kuivatun rikastushiekan stabilointia ja hyötykäyttöä kaivosten täyttömateriaalina. Nyt aiheen tutkiminen saa jatkoa Sekundääristen teollisuusvirtojen arvonlisäys ja tuotteistus (SETELIT) -projektissa. Se keskittyy tutkimaan rikastushiekan hyödyntämistä vähähiilisenä kovetettavana pastatäyttömateriaalina kaivosalueilla sekä betonin korvaavana materiaalina kaivosalueiden ulkopuolella. Projekti edistää kaivannaisteollisuuden kierto- ja energiataloutta samalla vähentäen kaivostoiminnan jätteitä, päästöjä, ympäristöriskejä ja maisemavaikutuksia.
– Jokainen teko on tärkeä kestävämmän ja hiilineutraalin tulevaisuuden luomisessa. Tutkimuksella onkin merkityksellinen rooli uusien innovaatioiden ja ratkaisuiden kehittämisessä sekä testaamisessa, korostaa tutkija ja hankkeen projektipäällikkö Neea Heino GTK:lta.
– On mielenkiintoista osallistua tutkimukseen, jolla pyritään edistämään konkreettisesti suurien jätevirtojen hyödyntämistä, Heino jatkaa.
Savonia-ammattikorkeakoulun betonitekniikan, 3D-tulostuksen sekä vesi- ja ympäristötekniikan osaaminen yhdistyy GTK:n asiantuntemukseen geokemiassa, mineralogiassa, röntgentomografiassa, geomateriaalien 3D-tulostuksessa ja kaivosteollisuuden ympäristövaikutusten hallinnassa.
– Tämä ainutlaatuinen yhdistelmä asiantuntemusta ja taitoja tarjoaa mahdollisuuden kehittää innovatiivisia tuotteita ja menetelmiä. Tavoitteenamme on luoda kaivosalan yrityksille kattavat tutkimus-, tuotekehitys- ja innovointipalvelut raaka-aineiden testauksesta valmiiksi tuotteeksi, toteaa vesiturvallisuuden erityisasiantuntija Petri Juntunen Savonialta.
Projekti on suunniteltu toteutettavaksi ajalla 1.3.2023-30.11.2025. Sen toteuttajina toimivat Geologian tutkimuskeskus ja Savonia-ammattikorkeakoulu, ja siihen osallistuu yrityskumppaneina Agnico Eagle Finland Oy, Alva Oy, Fatec Oy, Fescon Oy, LKAB Minerals Oy, Sibelco Nordic Oy, Sika Finland Oy ja Yara Suomi Oy. Projekti on yhteisrahoitettu, ja sitä tukevat EU:n aluekehitysrahasto EAKR (Pohjois-Savon Liitto), toteuttajat ja yrityskumppanit.
Lisätiedot
SETELIT-hankkeen verkkosivut: https://www.gtk.fi/tutkimusprojekti/setelit-sekundaaristen-teollisuusvirtojen-arvonlisays-ja-tuotteistus/
Neea Heino, tutkija, SETELIT-projektin projektipäällikkö
Geologian tutkimuskeskus
p. 029 503 5170
neea.heino@gtk.fi
Petri Juntunen, erityisasiantuntija
Savonia-ammattikorkeakoulu
p. 044 785 6045
petri.juntunen@savonia.fi