Siirry sisältöön

Toimintasuositukset rahkasammalen korjuuseen ja kasvatukseen

  • Vedenpinnan säätely ja uusiutumisen varmistaminen: Rahkasammalen kestävä korjuu edellyttää tehokasta pohjavedenpinnan hallintaa ja rahkasammalen uudistumisen varmistamista korjuualueilla, kuten tuomalla elinkelpoista rahkasammalainesta kohteille korjuun jälkeen tai jättämällä alueelle riittävästi korjaamattomia kaistaleita. Jälkimmäisessä tilanteessa on erityisen tärkeää huomioida korjuusyvyys, jotta vedenpinnan tasoero korjattujen ja korjaamattomien kaistaleiden välillä ei estä uusiutumista. Vedenpinnan optimaalisella ylläpidolla pyritään luomaan kosteusolot, jotka tukevat rahkasammalen kasvua ja uusiutumista. Pohjavedenpinnan hallinta voi sisältää esimerkiksi ojitusten tukkimista. Näin saavutetaan olosuhteet, jotka vähentävät kasvihuonekaasupäästöjä ja parantavat rahkasammalen uusiutumisen mahdollisuuksia.
  • Vesistöriskien hallinta: Toiminnan vesistövaikutusten minimoimiseksi korjuukohteiksi suositellaan alueita, joissa korjuualueen osuus valuma-alueesta on mahdollisimman pieni.
  • Taloudellinen ja koneistuksen kehittäminen: Taloudellisen kannattavuuden lisääminen edellyttää mm. keruumenetelmien kehittämistä kustannustehokkuuden parantamiseksi.
  • Kestävyyden ja taloudellisen potentiaalin tukeminen: Kestävä ja taloudellisesti kannattava kasvualustan tuotanto varmistetaan huomioimalla soiden luontoarvot ja vesitalous ja täten sopivien alueiden tarkka valinta. Suosituksena on, että valintakriteerinä käytettäisiin korjuukohteen varsinaista ojitustilannetta luonnontilaluokan lisäksi. Tällöin korjuu kohdistettaisiin suoaltaan ojitettuun, ja siten luontoarvoiltaan jo heikentyneeseen, osaan.

RahKoo-hanke on osa maa- ja metsätalousministeriön keväällä 2020 käynnistämää maankäyttösektorin Hiilestä kiinni -ilmastotoimenpidekokonaisuutta. Toimenpiteillä pyritään vähentämään maa- ja metsätalouden ja muun maankäytön kasvihuonekaasupäästöjä ja vahvistamaan hiilinieluja ja varastoja.

Lisätietoa maa- ja metsätalousministeriön Hiilestä kiinni -ilmastotoimenpidekokonaisuudesta

Nappaa hiilestä kiinni -logo