Pekka Halosen maalausten tarina – mitä saimme selville mikro-XRF-skannauksen avulla

Geologian tutkimuskeskus GTK tutki kahta Pekka Halosen alkuperäistä öljyvärimaalausta Halosenniemen museosta skannaamalla koko teokset elokuussa 2022. Skannaus tehtiin mikro-XRF-laitteistolla ja tulosten avulla selvitettiin, mitä värejä tauluissa on käytetty ja mistä ne tulevat.

Skanneri skannaa Pekka Halosen kevät-maalausta.
Vuorossa Pekka Halosen ”Kevät” -maalauksen skannaus.

Pekka Halosen maalaukset Kuutamo (1912) ja Kevät (1924) skannattiin Geologian tutkimuskeskuksessa (GTK) käyttäen uutta laaja-alaista mikro-XRF-tekniikkaa. Kokonaisen taideteoksen skannaamisen mahdollistava laite oli lainassa Bruker Nano Technologylta. Laitteella analysoitiin teosten sisältämien maalien koostumusta, jolloin saatiin selville eri väristen maalien ja pigmenttien alkuainepitoisuudet. Skannaus on osa Painting with Minerals -projektia.

Skannaustulokset paljastivat taiteilija Pekka Halosen käyttämien pigmenttien mikrokemiallisen koostumuksen. Kävi ilmi, että Halonen käytti monenlaisia maaleja ja pigmenttejä mm. lyijyvalkoista, sinkkivalkoista, titaanivalkoista, kromivihreää, koboltinsinistä, lyijysinistä jne.

Monet maalauksissa esitetyt kohteet sisältävät samantyyppisiä maaleja ja pigmenttiaineita: esim. kivet on maalattu elohopealla ja raudalla, taivas sisältää lyijysinistä väriä ja koivun rungot on maalattu lyijyvalkoisella. Skannaus paljasti myös maalauksen vauriokohtia ja niiden korjaamiseen käytetyn kalsiumpitoisen täytteen.

Etenkin maalauksessa Kevät Halosen monipuolinen erilaisten maalien ja pigmenttien käyttö näkyy selvästi.

Scanned images of Halonen's painting Kevät

Aiemmin projektissa GTK:n tutkijat selvittivät Halosenniemen maalituubien ja maalin palojen avulla useita mielenkiintoisia ainesosia ja mineraaleja, mitä maaleissa on käytetty. Yksi kiinnostava tulos oli, että Pekka Halosen käyttämä lohenpunainen värisävy koostui osittain fossiileista. Maalin pigmenttiin on murskattu ja lisätty liitukiveä, joka sisältää noin 100 miljoonaa vuotta sitten eläneitä fossiileja – kokkoliitteja.

Skannaustulosten perusteellinen analyysi on edelleen käynnissä. Lisää yksityiskohtia maalauksista julkaistaan myöhemmin.

Lue koko tarina ja analyysin ensimmäiset tulokset (PDF).
Esitys tiivistää tärkeimmät havainnot, kohokohdat ja aktiviteetit skannauspäivien ajalta.

Lisätietoja

Alan R. Butcher
tutkimusprofessori, GTK
029 503 2240, alan.butcher@gtk.fi

Sari Lukkari
erikoistutkija, GTK
029 503 2337, sari.lukkari@gtk.fi