Metallien ja mineraalien arvoketjun uusi visualisointi korostaa sivuvirtoja ja niiden arvoa
Hiilineutraali tulevaisuus lisää mineraalien ja metallien kysyntää ja edellyttää kestävää, joustavaa arvoketjua ja toimitusvarmuutta. Myös EU korostaa tätä kriittisten raaka-aineiden asetuksellaan. Kiertotalouden tehokas hyödyntäminen on osa arvoketjua. Tämän korostamiseksi Geologian tutkimuskeskus GTK:n vetämä Nordic Sustainable Minerals -projekti lanseeraa uudistetun arvoketjun visualisoinnin. Se visualisoi realistisesti kartoituksen, malminetsinnän ja sivuvirtojen koon sekä näiden jäännösmateriaalien potentiaalin raaka-aineina.
Metallien ja mineraalien arvoketjun ymmärtäminen on tärkeää, jotta se voidaan tehdä mahdollisimman kestäväksi. Arvoketjun aikajana on pitkä, ja vaiheesta toiseen siirtymisen aika vaihtelee myös. Esimerkiksi arvoketjun ensimmäinen osa vie paljon aikaa. Tutkimusvaiheesta kaivostoimintaan kestää tyypillisesti noin 25 vuotta.
Vain pieni osa tutkituista esiintymistä muuttuu kaivokseksi
Ensimmäinen asia, jota visualisointi korostaa, on, että vain pieni osa kartoitetuista ja tarkemmin malminetsintävaiheessa tutkituista esiintymistä etenee louhintavaiheeseen. Loput löydetyistä ja tutkituista esiintymistä tulevat osaksi kansallista esiintymävarantoa kansallisten geologian tutkimuslaitosten tietokannoissa. Ne palvelevat tulevien sukupolvien pyrkimyksiä löytää metalleja ja mineraaleja tarpeisiinsa.
Louhinta- ja rikastusvaiheissa jäännösmateriaalien sivuvirrat ovat merkittäviä. Määrä vaihtelee paljon. Se riippuu siitä, kuinka rikas esiintymä on ja mitä metallia tai mineraalia siitä louhitaan.
Jäännösmateriaalin määrä on merkittävä, mutta siinä on potentiaalia
Kaikista arvoketjun vaiheista jäävä jäännösmateriaali voidaan osittain käyttää uudelleen, ja siinä on monia tutkimattomia mahdollisuuksia. Myös EU korostaa kierrätystä. Kriittisten raaka-aineiden asetus sanoo, että 25 % käytetyistä kriittisistä raaka-aineista tulisi tulla kierrätysmateriaaleista.
Ensimmäinen askel on suunnitella meneillään oleva tai tuleva louhinta- ja rikastustoiminta siten, että jäännösmateriaalin uudelleenkäyttö otetaan huomioon. Jos kaivosyhtiö etsii yhtä metallia tai mineraalia, esiintymässä voi olla myös muita käyttökelpoisia alkuaineita. Jäännösmateriaali dokumentoidaan tulevaa uudelleenkäyttöä varten ja kirjataan tietokantoihin. Suuret osat jäännösmateriaalista voidaan käyttää uudelleen infra-rakentamisessa ja rakennusmateriaalina
Vanhat rikastushiekka-alueet voivat sisältää kriittisiä raaka-aineita. Siksi niitä on tutkittava ja kartoitettava. Näiden alueiden todellista potentiaalia tutkitaan osittain Nordic Sustainable Minerals -projektissa ja sekä muissa projekteissa.
Visualisointi kuuluu kestävämmän ja joustavamman Pohjoismaiden alueen aloitteisiin
Visualisointi tehtiin Nordic Sustainable Minerals -viestintäprojektissa, jota rahoittaa Nordic Innovation, Pohjoismaiden ministerineuvoston alainen organisaatio. Projektia koordinoi Geologian tutkimuskeskus (GTK). Muut yhteistyökumppanit ovat geologiset tutkimuskeskukset Norjasta, Ruotsista sekä Tanskasta ja Grönlannista.
Projekti on osa kahdeksaa aloitetta, jotka viisi Pohjoismaiden kauppa- ja teollisuusministeriä ovat käynnistäneet ja jotka edustavat vankkaa siirtymää kohti kestävämpää ja joustavampaa Pohjoismaiden aluetta. Se tukee pyrkimyksiä sijoittaa Pohjoismaat globaalin kestävän mineraalituotannon eturintamaan.
Lisätietoa
Mitä arvoketjun osat tarkoittavat? lataa PDF-materiaali
Lisätietoa Nordic Sustainable Minerals -projektista
Lauri Solismaa, projektipäällikkö, yksikön päällikkö
Geologian tutkimuskeskus GTK
lauri.solismaa@gtk.fi
Puh. 029 503 3987
Håkan Lind, Head of Programme, Senior Innovation Advisor
Nordic Innovationa
hlind@nordicinnovation.org
Peter Munch-Madsen, Senior Innovation Advisor
Nordic Innovation
peter.munch-madsen@nordicinnovation.org
Puh. +47 453 43470