Malminetsinnän menetelmät kehittyvät Bolidenin ja GTK:n asiantuntijayhteistyössä
Malminetsinnässä tavoitellaan jatkuvasti tarkempia, ympäristöystävällisempiä ja kustannustehokkaampia menetelmiä. Kaikki lähtee kuitenkin liikkeelle kattavista tausta-aineistoista ja oikeista tutkimusmenetelmistä. Bolidenilla on luotettu Suomen toimintojen alusta asti GTK:n asiantuntemukseen malminetsintämenetelmien kehittämisessä.
Boliden tuottaa tulevaisuuden perusmetalleja
Geologian tutkimuskeskus GTK löysi Sodankylän Kevitsan monimetalliesiintymän 1980-luvun lopussa. Kevitsa on yksi kaikkien aikojen suurimmista Suomessa löydetyistä esiintymistä. Kului parikymmentä vuotta ennen kuin kanadalainen kaivos- ja metalliyritys First Quantum Minerals teki päätöksen kaivoksen perustamisesta Sodankylään. Vuonna 2016 Kevitsan kaivos siirtyi ruotsalaisen metallintuottajayritys Bolidenin haltuun ja yhteistyö GTK:n kanssa alkoi.
Boliden keskittyy tulevaisuudelle tärkeiden perusmetallien tuotantoon. Kevitsa tuottaa pääasiassa kuparia ja nikkeliä, mutta rikasteet sisältävät myös kobolttia, platinaa, palladiumia ja kultaa. Boliden Kevitsan monimetallikaivoksella tuotettiin vuoden 2022 aikana noin 133 tuhatta tonnia nikkelirikastetta ja noin 100 tuhatta tonnia kuparirikastetta.
Perusmetalleja tarvitaan melkein kaikkialla teollistuneissa yhteiskunnissa, mutta suuret muutostrendit kuten kaupungistuminen, siirtyminen uusiutuvaan energiaan ja liikenteen sähköistyminen lisäävät perusmetallien kysyntää globaalisti entisestään.
Haasteena
Tehokkaampia malminetsinnän menetelmiä lupaavien alueiden kartoittamiseen
GTK:n avoimet (mm. MDaE) ja tilattavat tietoaineistot sekä Lopen kairasydänarkisto tarjoavat malminetsintäyhtiöille arvokasta taustatietoa potentiaalisten alueiden kartoittamiseen. Malminetsintäyhtiöillä suurin haaste onkin edessä jo ennen malminetsinnän aloittamista: kaikki lähtee liikkeelle alueellisista perustietoaineistoista, joita Suomessa tuottaa ja julkaisee ainoastaan GTK. Lisäksi Bolidenin kanssa on viimeisissä projekteissa hyödynnetty varsinkin geofysiikan heijastusseismisiä- ja syväsähkömenetelmiä, joilla on haettu isomman mittakaavan alueellista kokonaiskuvaa ja parempaa ymmärrystä malminmuodostumiseen vaikuttavista rakenteista.
Bolidenin Keski-Suomen alueellisen malminetsinnän Head of section Sanna Rötsä on ollut GTK:n projekteissa mukana siitä asti, kun Boliden aloitti toiminnan Suomessa.
”Malminetsintäprojektin aloittamiseen tarvitaan aina mahdollisimman tarkkaa kokonaiskuvaa tutkittavasta alueesta. Olemme tehneet sekä tunnettujen alueiden validointia että uusien alueiden selvityksiä. GTK:n kanssa teemme asiantuntijayhteistyössä erityisesti rakennegeologisia kartoituksia ja mallinnuksia kiinnostavista alueista. GTK:n asiantuntijoiden pitkä ja laaja-alainen kokemus kartoitettavista alueista on erityisen tärkeää, koska se täydentää omaa ymmärrystämme.”
Bolidenilla on myös hyödynnetty Lopen kairasydänarkistoa joustavasti; näytteet on voinut tilata tutkittaviksi muihin GTK:n toimitiloihin Kuopioon tai Rovaniemelle silloin, kun arkistossa on ruuhkaa.
GTK apuna
Asiantuntijayhteistyö tuottaa konkreettisia hyötyjä
Kun talosta löytyy omastakin takaa osaamista esimerkiksi geofysiikan aineistojen tulkinnasta, mitä Boliden odottaa yhteistyökumppanilta? Kevitsan alueellisen malminetsinnän Head of section Teemu Törmälehto pitää GTK:n vahvuutena lähestymisen helppoutta. GTK:lla ei tarjota pelkästään yksittäistä palvelua, vaan arvioidaan tarvittavat asiantuntijat ja oikea lähestymistapa oikeaan alueeseen.
”Yhteistyössä on viime vuosina ollut kaksi painopistettä. GTK toimi urakoitsijana seismisissä mittauksissa, jotka toteutettiin onnistuneesti ja saimme hyvälaatuista dataa, jota tullaan hyödyntämään konkreettisesti. Sitten on ollut asiantuntijayhteistyötä, mikä on paitsi kehittänyt omaa osaamistamme, myös tuonut uusia menetelmiä ja parantanut jopa tiimihenkeä meillä. Ulkopuolinen kumppani tuo avoimuutta oman toiminnan arvioimiseen. Tätä kautta malminetsintään on meillä löytynyt kokonaisuuksia ja kohteita, joita on lähdetty kehittämään eteenpäin.”
Bolidenin liiketoimintamalli kattaa metallien koko arvoketjun malminetsinnästä kierrätykseen. Melkein kaikki GTK:n tutkimusalueet ovatkin jossain vaiheessa olleet yhteistyössä Bolidenin kanssa. Projekteja on rakentunut niin mineraaliprosessoinnin, patorakenteiden kestävyysarvioinnin kuin geofysiikan menetelmien ympärille.
Toimialalla yhteisenä huolena on myös osaajien rekrytoinnin vaikeus. Yhteistyökumppanin pitää tästäkin syystä tarjota monipuolista osaamista niissä tilanteissa, kun tarvitaan lisäresursseja.
”Henkilöstörakenne tulee muuttumaan tulevaisuudessa. GTK on tuottanut ainoana Suomessa alueellista perusdataa, minkä vuoksi talosta löytyy asiantuntija alueelle kuin alueelle. Samanlaista palvelua ei saa muualta. Jokaiselle tutkimuksen osa-alueelle löytyy oikea henkilö talon sisältä ja oikea palvelukokonaisuus, kartoituksesta analyysiin ja menetelmäkehityksestä raportointiin. Asiakas ei aina välttämättä tiedä esittää oikeita kysymyksiä, jolloin aktiivinen ja systemaattinen lähestymistapa on erityisen tärkeä”, Sanna Rötsä toteaa.
Katse tulevaisuuteen
Yhteistyöprojekteista lisäarvoa toiminnan kehittämiseen
Bolidenilla arvostetaan GTK:n aloitteellisuutta isoissa, useiden toimijoiden yhteistyöprojekteissa. Keskusteluja käydään jatkuvasti, miten tutkimusprojektit voisivat tuoda lisäarvoa Bolidenin toimintaan. GTK:n yhteyshenkilöt ovat oppineet tunnistamaan asiakkaan kannalta kiinnostavimmat tutkimusaiheet. Tällä hetkellä käynnissä on esimerkiksi EU-rahoitteinen geofysiikan menetelmien kehittämiseen tähtäävä D-Rex tutkimus- ja innovaatioprojekti. Sanna Rötsästä yhteistyöprojektien hyödyt ovat olleet ilmeisiä.
”Yhteistyö kartuttaa oman henkilöstömme osaamista. Jotain uutta tarttuu aina matkaan, kun toimitaan verkostoissa ja saadaan uusia kontakteja. Omia toimintatapoja pääsee samalla vertaamaan muiden toimijoiden vastaaviin ja arvioimaan niiden toimivuutta. GTK:lla tunnistetaan jo aika hyvin, mitkä yhteistyöprojektit voisivat tuottaa meille suurimman hyödyn.”
Miksi GTK?
Asiantuntijayhteistyötä ja tietoaineistopalveluja ei periaatteessa saa mistään muualta kuin GTK:lta. Mielestäni GTK on paras vaihtoehto, kun tarvitaan henkilöstön kouluttamista, menetelmien kehittämistä ja asiantuntijoiden ajatustenvaihtoa. Arvostan myös aineistotilausten selkeyttä esimerkiksi datan luovuttamisen suhteen. Pyyntöihin vastataan nopeasti ja prosessi sujuu jouhevasti. Voimme luottaa siihen, että tilaajia kohdellaan tasapuolisesti.
‒ Sanna Rötsä, Head of section, Boliden
Sinua voisi kiinnostaa seuraavat asiakastarinat
- FinnCobalt luottaa GTK Minteciin rikastuskokeiden paikallisena toteuttajana
- Otanmäki Mine Oy – Vanhan kaivoksen uusi elämä
- Timegate Instruments Oy – Innovaatiota ja uudenlaisia kumppanuuksia
- Keliber Oy – Mineraalituotannosta tukea ilmastoystävälliseen kehitykseen