Koetehdas saa uuden sukupolven vaahdotuskennot
Uudet vaahdotuskennot ovat osa Outokummun GTK Mintecin kehitystä perinteisestä koetehtaasta kohti modernia, maailman parasta mineraaliprosessoinnin tutkimus- ja kehitysalustaa.
Vaahdotuskennoja käytetään kiertotalouden materiaalien sekä akku-, perus- ja teollisuusmineraalien rikastuksessa. Vaahdotustekniikka on menetelmänä ollut käytössä jo yli sata vuotta. Syksyllä 2021 käyttöönotettavat uudet kennot tulevat käyttöön 1980-luvulta asti käytössä olleiden vaahdotuskennojen rinnalle. GTK sai hankintaan EAKR-rahoitusta Pohjois-Karjalan maakuntaliitolta.
”Investoinnilla tavoittelemme koko mineraalialan osaamisen vahvistumista. Hankinnalla parannamme ja laajennamme kykyämme palvella asiakkaitamme yhä vaativammissa tutkimuksissa”, sanoo Geologian tutkimuskeskuksen silloinen pääjohtaja Mika Nykänen.
Uuden sukupolven vaahdotuskennot sisältävät runsaasti älyä sensorien ja antureiden muodossa. Ne mahdollistavat rikastustutkimusten paremman seurannan ja prosessisuunnittelun. Modernit vaahdotuskennot vastaavat entistä paremmin kiertotalouden ja kaivosteollisuuden nykyhaasteisiin.
”Uusien vaahdotuskennojen avulla kotimaiset ja kansainväliset asiakkaamme pääsevät hyödyntämään huippumodernia teknologiaa esimerkiksi akkumineraaleihin ja kierrätysmateriaaleihin liittyvissä tutkimuksissa”, sanoo yksikön päällikkö Jouko Nieminen Geologian tutkimuskeskuksesta.
GTK Mintecin jatkuvasti kehittyvä tutkimusinfrastruktuuri mahdollistaa tiiviin yhteistyön kotimaisten teknologia- ja mittalaitevalmistajien kanssa. Uudet vaahdotuskennot toimittaa Metso Outotec. Toimitus koostuu noin kahdestakymmenestä vaahdotuskoneesta ja lisälaitteista.
”GTK ja Metso Outotec työskentelevät kestävän ja kilpailukykyisen kaivosteollisuuden puolesta. Olemme tyytyväisiä siitä, että GTK valitsi Metso Outotecin edistyksellisen vaahdotusteknologian koetehtaalleen,” sanoo Metso Outotecin Minerals -liiketoiminta-alueen johtaja Stephan Kirsch.
Modernilla laitteistolla on myös suuri merkitys tulevien materiaalitehokkaiden prosessien suunnittelussa, kun rikastusteknisiä ratkaisuja sovelletaan monimuotoisille köyhille lähtömateriaaleille. Pohjois-Karjalan ja koko Suomen kaivosteollisuuden kannalta hankittavalla laitteistolla on iso merkitys tässä kehitystyössä.
GTK Mintecilla on yli kolmenkymmenen vuoden kokemus malmien, metallien, kierrätysmateriaalien ja teollisuuden sivuvirtojen rikastustutkimuksista sekä kotimaisissa että ulkomaisissa tutkimus- ja kehityshankkeissa.
Lisätietoa:
Tiedote: Metso Outotec toimittaa GTK:n pilottilaitokselle vaahdotusteknologiaa
yksikön päällikkö Jouko Nieminen, jouko.nieminen@gtk.fi, 029 503 2180