Kesä 2023 GTK:ssa – korkeakouluharjoittelijoiden tunnelmia työn ääreltä
GTK tarjoaa vuosittain kymmeniä korkeakouluharjoittelupaikkoja geo- ja ympäristöalojen opiskelijoille. Pääosin kesäkuusta elokuun loppuun kestävän harjoittelun aikana opiskelijat pääsevät muun muassa kartoittamaan vesivarantoja ja mineraalipotentiaalia sekä tekemään näytteenottoa, käsittelyä ja varastointia.
Tässä kesän mittaan täydentyvässä blogissa harjoittelijat kertovat kuulumisiaan kentältä, toimistolta, laboratoriosta, koetehtaalta ja kairasydänarkistosta. Voit myös tutustua harjoittelijoihin ja heidän kesäseikkailuihinsa somessa tunnisteella #GTKpeople sekä GTK:n Instagram-tilillä @geologicalsurvey_fi!
Kansannäytetoimintaa korkeakouluharjoittelijan luupin läpi katsottuna
Geologian tutkimuskeskuksessa on otettu kansannäytteitä vastaan jo yli 100 vuotta. Kansannäytetoimistossa korkeakouluharjoitteluaan tekevä Samppa Koivu kertoo harjoittelustaan sekä mitä kansannäytetoiminta pitää sisällään.
Lue Samppa Koivun kuvaus kansannäytteiden tutkimisesta ja hänen kesästään
Vesinäytteitä kentällä ja raportteja toimistolla
Vesiratkaisut-yksikössä työskentelevien Perttu Heiskasen ja Suvi Erhovaaran kesä on ollut monenlaisia työtehtäviä täynnä.
Moi, me olemme Perttu ja Suvi, Vesiratkaisut-yksikön kesäharjoittelijat. Kesällä olemme päässeet tekemään monipuolisesti töitä sekä toimistossa että kentällä. Alkukesästä pääsimme tutustumaan harjurakenneselvitysten maastotöihin Sammattissa sekä taustapitoisuuskartoitukseen Suomussalmen sekä Kuusamon alueilla. Koko heinäkuun vietimme Kurikassa, jossa keräsimme pohjavesinäytteitä geokemian analyyseja varten.
Töissä parasta on ollut vaihtelevuus erilaisten työtehtävien välillä aina kentällä pellon reunassa tavaroiden kantamisesta sekä vesinäytteiden suodattamisesta aivoja herättelevään raportin kirjoittamiseen toimistossa.
Pertun ensimmäinen kesä GTK:lla on sujunut mukavasti pääasiassa erilaisten maastotöiden sekä raportoinnin merkeissä.
Maisteriopintojaan Perttu tekeen Turun yliopistossa ympäristögeologiaan suuntautuen. Juuri sen takia hänen mielestään on ollut mahtavaa päästä tutustumaan alaan käytännön näkökulmasta erilaisissa tehtävissä kuten pohjavesinäytteenoton ja maatutkauksen parissa. Kenttätyöt eri kohteissa niin Etelä, Länsi- kuin Pohjois- Suomessakin ovat olleet mieleenpainuvia ja arvokkaita kokemuksia.
Alkutuntumaa kesän koitoksiin Perttu kävi hakemassa Porvoosta Jukolan suunnistusviestistä, jossa hän oli mukana GTK:n joukkueessa. Metsäisestä seikkailusta ei draaman kaaria puuttunut ja se olikin Pertulle yksi alkukesän kohokohdista.
Suvin opinnot hydrogelogian ja ympäristögeologian linjalla Helsingin yliopistossa ovat aivan loppusuoralla gradun viimeistelyä vaille valmiina. Opinnäytetyössään Suvi käsittelee Kuusamossa sijaitsevan Puukkosuon hiilen kertymää sekä turpeen geokemiaa.
Kesätyöt GTK:lla ovat olleet Suville antoisia, ja hän nauttinut monipuolisista maastotöistä ympäri Suomea. Suvin mielestä kenttätyöt pidempään samalla alueella opettavat tuntemaan alueen omat kummallisuutensa sekä auttavat hahmottamaan kyseisen alueen geologiaa.
Raman-spektrejä ja tietokannan täydentämistä
Kemian opiskelija Annika Torni viettää kesänsä Outokummussa Raman-mikroskoopin parissa.
Moikka! Olen Annika Torni ja aloitan pian viidettä vuotta kemian opintoja Itä-Suomen yliopistossa Joensuun kampuksella. Työskentelen GTK:lla Outokummussa Kiertotalouden ratkaisut -yksikössä rikastusminerologian ryhmässä.
Harjoitteluni koostuu pääasiassa Raman mikroskooppin käyttämisestä ja GTK:n Raman spektritietokannan täydentämisestä. Raman-spektroskopialla voidaan tutkia epäorgaanisia ja orgaanisia näytteitä ja tunnistaa niiden kemiallisia rakenteita näytettä vahingoittamatta. Työssäni mittaan tunnetuille näytteille (mineraalit, kemikaalit) Raman-spektrit ja lisään ne GTK:n omaan tietokantaan. Kun tietokantaa saadaan laajemmaksi, voidaan helpommin tunnistaa myös tuntemattomia näytteitä. Olen myös auttanut hieman asiakastöissä.
Olen tykännyt harjoittelusta todella paljon, sillä olen voinut aikatauluttaa itse hyvin tekemiseni ja missä järjestyksessä toteutan työtehtäväni. Näin olen saanut aina mukavaa vaihtelua työpäiviin, vaikka työssäni on myös toistoa. On myös ollut kiva päästä oppimaan kunnolla Raman mikroskoopin käyttö ja myöhemmin myös todennäköisesti hieman elektronimikroskoopin ja röntgendiffraktiometrin käyttöä.
Kesä on mennyt nopeasti, kun työ on ollut mielekästä ja on päässyt oppimaan uutta!
Tie Meksikosta vei Espoon tutkimuslaboratorioon
Helsingin yliopistossa opiskeleva Debanhi Jimenez Reyes puki GTK:n labratakin kesäksi päälleen.
Hei! Olen Debanhi Jimenez Reyes ja työskentelen korkeakouluharjoittelijana GTK:n Espoon tutkimuslaboratoriossa. Olen kotoisin Meksikosta, mutta asun nyt Kumpulassa, jotta työmatkani ei olisi niin pitkä. Aloitan syksyllä viimeisen lukukauteni Helsingin yliopiston geologian ja geofysiikan maisteriopiskelijana.
GTK:ssa työskentelen tällä hetkellä röntgentomografia (XCT) -laitteen kanssa valmistelemalla, skannaamalla, rekonstruoimalla ja käsittelemällä monenlaisia näytteitä. Laboratoriossa skannaamme erilaisia materiaaleja, kuten metalleja, polymeerejä, kairasydämiä, betonia ja muita vastaavia.
Jokaisella materiaalilla ja projektilla on erilaiset tarpeet. Esimerkiksi joissakin projekteissa tavoitteenamme on tarkastella materiaalin huokoisuutta tai saada korkean resoluution 3D-kuva kyseisestä materiaalista. Röntgentomografiamenetelmä luo 3D-kuvan 2D-röntgenkuvan osista, ja se on näytettä tuhoamaton menetelmä. Näin voimme tarkastella näytteitä monipuolisesti niitä vahingoittamatta ja rakentaa niistä 3D-kuva. Röntgentomografia on yleinen lääketieteellinen kuvantamismenetelmä, joten olet saattanut kuulla siitä aiemminkin.
Työskentelen laboratoriossa ohjaajani erikoistutkija Jukka Kuvan kanssa. Työ on ollut haastavaa (hyvällä tavalla), jännittävää, mielenkiintoista ja erittäin motivoivaa. En malta odottaa, että pääsen oppimaan ja työskentelemään enemmän loppukesän ajan.
Sovelluskehitystä geologian tutkimuksen tarpeisiin
Korkeakouluharjoittelijoistamme osa on ollut mukana jo aiempinakin kesinä. Mikko Kärki on yksi heistä.
Morjens! Olen Mikko Kärki ja aloitan syksyllä viimeisen opiskeluvuoteni tietotekniikan tutkinto-ohjelman parissa Savonia-ammattikorkeakoulussa. Toimin harjoittelujaksollani nyt jo toista kesää GTK:lla ohjelmistosuunnittelijana Kuopiossa Tietoratkaisut-yksikön sovelluskehitystiimissä.
Pidin aiemmasta harjoittelujaksostani GTK:lla, joten päätin hakea harjoitteluun uudelleen – ja täälläpä sitä taas ollaan! Työtehtäviini kuuluvat monipuoliset sovelluskehitystehtävät, ja päiväni kuluvat pääasiassa ohjelmoinnin parissa.
Harjoitteluni aikana olen päässyt ohjelmoimaan erilaisia sovelluksia GTK:n ohjelmistotarpeisiin. Projektit, joiden parissa olen työskennellyt, ovat olleet sekä mielenkiintoisia että opettavaisia. Jatkuva oppiminen onkin vahvasti läsnä myös tämän harjoittelujakson aikana, mikä on erittäin positiivista.
Vaikka työskentelyni on ollut hyvinkin itsenäistä, ovat työkaverit aina auttaneet ongelmassa kuin ongelmassa, ja kynnys avun pyytämiseen on ollut matala (moikka Aleksi, Pyry ja Emmu!). Harjoittelujaksoni aikana parasta onkin ehdottomasti ollut rento ilmapiiri, työkaverit ja itsenäinen työskentely. Olen saanut paljon uutta ja arvokasta tietoa, joka tulee auttamaan minua urallani.
Maatutkailua meren äärellä
Inka Nevalainen ja Sefra Dahlgren matkustivat kesäkuun alussa Inkoon Kopparnäsiin vetämään maatutkalinjoja rannikolle.
Hei! Olen Inka Nevalainen ja työskentelen tämän kesän aikana spektrigeologian kesäharjoittelijana GTK:lla. Opiskelen geotieteitä Helsingin yliopistossa ja olen päättämässä kandidaatin tutkintoani. Syksyn mittaan onkin tarkoituksena siirtyä maisterivaiheeseen ja aloitan neljännen vuoteni yliopistolla. Pidän erityisesti kallioperäpuolen asioista ja myös kesätyön innoittamana kiinnostus spektrigeologiaa kohtaan on kasvanut.
Harjoitteluni alkoi toukokuun puolivälissä, ja pääosin työni koostuu hyperspektriaineistojen käsittelystä ja niihin liittyvien ohjelmistojen käytöstä. Kesä GTK:lla on alkanut jouhevasti ja mielestäni olen päässyt kokemaan jo paljon sellaista, jota ei esimerkiksi opintojen yhteyteen pystyisi sovittamaan. Toisaalta opintojen ohjelmistolliset ja aiheelliset opit eri kursseilta tulevat esille yllättävissäkin yhteyksissä tai niihin perustuvat tiedot antavat merkittävää kontekstia työtehtäviin ja niiden eri vaiheisiin. Myös kairareikädata liittyy olennaisesti työtehtäviini ja olen päässyt käsittelemään hyperspektrimuotoista kairareikädataa eri ohjelmistojen avulla.
Pääosa työstäni on päätetyöskentelyä, mutta myös käsittelemiini hyperspektriaineistoihin liittyen pääsin osallistumaan kenttäpäivään Inkoon Kopparnäsiin. Kenttäpäivän tehtävät luonnossa toivat mukanaan mielenkiintoista vaihtelua hommiini. Oli ylipäätään opettavaista päästä muuten tutustumaan alueeseen, johon olin jo päässyt tutustumaan kairareikäaineistojen parissa.
Kenttäpäivänä pääsimme maatutkaamaan Inkoon Kopparnäsiin. Olen aikaisemmin maatutkannut suolla, joskin tuolloin tutkalaitteemme oli hieman keveämpi. Olikin hauskaa päästä kokeilemaan tutkaamista myös metsässä ja erityisesti näkemään Kopparnäsin ympäristöä samalla. Tarkoituksena oli siis vetää maatutkalinjoja jo määritellyille linjoille, joskin tutkan koon ja GPS-haasteiden vuoksi linjojen vetäminen suunnitelmien mukaan ei aina ollut täysin mahdollista. Suoriuduimme kuitenkin tehtävästä kunnialla ja jälkikäteen käsitellyn maatutkadatan näkeminen oli myös oikein antoisaa!
Moikka! Olen Sefra Dahlgren, pian kallioperägeologian maisteriopinnot Turun yliopistossa aloittava neljännen vuoden geologian opiskelija. Olen alun perin kotoisin Itä-Suomesta, tarkemmin ottaen Joensuusta, josta tieni johti opintojen perässä länsirannikolle saakka.
Tämä on ensimmäinen kesäni GTK:ssa. Aloitin kesäharjoitteluni kesäkuun alussa Espoon toimipisteellä ERR-yksikössä, jossa sijoitun rakennusgeologian ja sijoituspaikkatutkimuksien ryhmien välille. Työnkuvani on harjoittelijan kannalta ideaali: monipuolinen. Teen pohjadatan tallennusta, karttojen digitointia ja pohjavesitietokannan aineiston tallennusta. Näiden lisäksi käyn Kopparnäsissä kartoittamassa kallioperää ja jatkan alueen geologian pureskelua toimistolla jatkojalostamalla kentältä saatua aineistoa.
Tältä kesältä odotan eniten itseni haastamista, uusien taitojen oppimista ja uusiin ihmisiin tutustumista.
GTK kuuluu tänäkin vuonna Oikotien Vastuullinen työpaikka -yhteisöön ja on mukana Vastuullinen kesäduuni -kampajassa.