Kesä 2021 GTK:lla – harjoittelijoiden kuulumisia

Tervetuloa mukaan seuraamaan GTK:n harjoittelijoiden kesätyökuulumisia!

kesäharjoittelijoita maastossa
Osa kesäharjoittelijoista tutustuu maastoon geologi Perttu Mikkolan (etualalla) kanssa.

Kesäkuukausien ajan on luvassa kurkistuksia harjoittelijoiden työpäiviin, jotta pääsemme tutustumaan heihin ja heidän tehtäviinsä paremmin. Ehkä jutuista myös selviää, mikä tekee GTK:sta niin hyvän työpaikan uraansa aloitteleville. Tänä kesänä GTK on mukana Vastuullinen kesäduuni -kampanjassa, joka antaa toimivat raamit onnistuneelle kesätyölle.

Seuraa kesätyöseikkailuja somessa tunnisteella #GTKPeople, käy jakamassa, tykkää ja kommentoi!

Eväät geologiharjoittelijan tulevalle urapolulle

Kirsi Pääkkönen suuntasi Turun kaupungin vilskeestä, Aurajoen varrelta kesäksi itärajalle Pohjois-Karjalaan. Hän vietti Kiteen alueella geologiharjoittelijana akkumineraaliprojektin parissa koko kesän.

Geologinainen metsän keskellä

Luentosalista luontoon

Tiet veivät kesäksi aivan uuteen työympäristöön, luontoon. Oikeastaan luonnossa olen viihtynyt nuoresta lähtien, joten maastotyöskentely on tuntunutkin olevan yksi kesätyöni parhaista eduista. Työn monipuolisuus yllätti silti toden teolla.
Geologiharjoittelijana pääsin mukaan GTK:n akkumineraalipotentiaalien kartoitukseen; kallioperän kivilajien havaintoja, kehityksen ja rakenteiden tulkintaa, näytteenottoa ja litiumpegmatiittien metsästystä. Kesätyö on kehittänyt osaamistani geologiasta ihan uudella tavalla, kun kurssikirjat ovat vaihtuneet vasaraan, kompassiin ja luuppiin. Olen saanut valtavasti uutta ymmärrystä ja näkökulmaa niin geologiasta kuin litiumpitoisista pegmatiiteista. Hommaan kuin kuitenkin harjaantuu vain tekemällä, eikä pelkästään yliopiston luentosalissa.

Kompassi kalliolla

Vastuullinen työnantaja ja rento fiilis

GTK on ollut haavetyöpaikkani jo pitkään. Kannustava ilmapiiri, työn merkityksellisyys sekä tulevaisuuden kestävät ratkaisut ovat itselleni tärkeitä aiheita. GTK:n yksi ydinarvoista onkin olla arvostava vastuunkantaja, joka on näkynyt työskentelyssä joka päivä.

Olen vaikuttunut siitä, kuinka vastuullisesti GTK kiinnittää huomiota harjoittelijoiden perehdytykseen ja työturvallisuuteen jo heti työsuhteen alussa. Joustava työnantaja myös huomioi toiveeni ja tarpeeni tasavertaisesti muiden kanssa, vaikka olen harjoittelija, ja sen lisäksi työpanostani arvostetaan yhtä paljon kuin muidenkin.
Mieleenpainuvimmat hetket kesästä ovat tapahtuneet maastossa, mutta parasta kuitenkin on ollut aivan huippu työporukka sekä työyhteisö. Reilu meininki ja rento fiilis heijastuu niin kentällä, kuin päivän päätteeksi Kiteen tukikohdassa. Vahva yhdessä tekemisen meininki on painunut mieleen, kun ongelmia ratkotaan yhdessä sekä tietoja ja taitoja välitetään molemminpuolisesti.

Kvartsikiteitä lähikuvassa

Eväät tulevaisuuden urapolulle

Oman alan työkokemus merkitsee minulle valtavasti ja olen ylpeä siitä, että olen saanut kokemusta juuri GTK:lta. Uteliaisuus geologiaa, Suomen mineraalipotentiaalia ja koko akkuteollisuutta kohtaan on kesän aikana kasvanut, ja olen saanut hyvät eväät tulevaisuutta varten. Tästä on hyvä jatkaa omaa urapolkuani eteenpäin.

Geologi kävelee niityllä

Ja niin, olen viihtynyt Kiteellä työssäni niin hyvin, että Turku kutsuu takaisin sittenkin vasta lokakuussa…

Kirsi Pääkkönen
Kesäharjoittelija, geologian opiskelija
MTR-yksikkö

Toni Liimatainen ja Samppa Koivu parantavat geokemiallisten näytteiden saatavuutta Lopella

Tietoratkaisut-yksikön kesäharjoittelijat Toni Liimatainen ja Samppa Koivu ovat ensimmäistä kesää GTK:lla oman alansa töissä. He kävivät läpi monenlaisia näytteitä eri vuosikymmeniltä.

Terveiset Lopelta!

Meistä Samppa on maisterivaiheeseen siirtymässä oleva geologian opiskelija Turun yliopistosta. Toni taas on maisterivaiheen opiskelija Helsingin yliopistosta, opistonsuuntanaan petrologia ja taloudellinen geologia. Kesätyömme Lopen valtakunnallisella kairasydänarkistolla oli jatkoa GTK:n Tietoratkaisut-tulosyksikön projektiin, jonka tarkoituksena on parantaa geokemiallisten näytteiden saatavuutta niiden luettelointitietoja parantamalla, aiemmin tehdyn tietojen keruun pohjalta.

Geologi seisoo kahden näytehyllyn välissä
Samppa työn touhussa hallissa nro. 10.
Mies seisoo punaisten rakennusten edessä
Toni esittelemässä Lopen kairasydänvarastoa.

Mukavan vastaanoton jälkeen Espoon toimistolla kesäkuussa siirryimme ensimmäisen viikon lopulla tutustumaan tulevaan työpisteeseemme Lopelle. Kairasydänarkisto sijaitsee noin 10 km päässä Lopen keskustasta rauhallisella paikalla, oikeastaan keskellä metsää. Saimme hyvän kokonaiskuvan siitä, mitä kesältä on odotettavissa ja minkälaista aineistoa käymme läpi. Oli iloinen yllätys huomata, kuinka perusteellisen perehdytyksen saimme työhön, ja kun otti huomioon aineiston laajuuden, tämä tuntuikin tarpeelliselta. Lopen geokemiallinen aineisto koostuu yli 2,5 miljoonasta näytteestä, jotka ovat noin 46 000 näytelaatikossa. Aineistoa on kerätty ympäri Suomea. Tavoitteenamme laadunparannustyössä oli, että käsiteltävät näytteet siirrettäisiin yhtenäiseen Ampulli-tietokantaan, kaikkine niistä irti saatavine tietoineen.

Eli mitä me oikeastaan teimme? Meidän roolimme tässä projektissa oli tietojen laadunparannustyö, joka tapahtui paikan päällä arkiston halleissa. Työ piti sisällään vaihtelevasti näytteiden ja näytepurkkien kunnon, etikettien sisältämän informaation ja kappalemäärien tarkistamista, sekä kirjaamista Excel-tiedostoon. Käsiteltävä aineisto sisälsi mm. Outokummun ja GTK:n omia aineistoja, kuten kairasydänjauheita, moreeni- ja purosedimenttinäytteitä. Näimme siis paljon erilaisia, ja erikuntoisia näytteitä monilta vuosikymmeniltä erilaisine merkitsemistapoineen. Kesän aikana syntyi hyvä näkemys, kuinka geologisia aineistoja hallitaan, varastoidaan ja haetaan tietokannoista.

Kaksi suurta näytehyllyä, geologi niiden välissä
Lopen arkistossa geokemiallisia näytteitä riittää.

Kesäämme mahtui myös kahden viikon työmatka Rovaniemelle paikalliseen kairasydänarkistoon, jossa valmistelimme näytteitä(kairasydämiä) hyperspektriskannaukseen. Tämän työn tuotokset menevät kansalliseen digitaaliseen kairasydänarkistoon, jonka perustamisessa saimme ylpeänä olla työpanoksellamme mukana! Ennen Rovaniemen reissua pääsimme myös maistamaan etätyöelämää vajaan kahden viikon ajalta, jonka aikana mm. kehitimme taitojamme ArcGis:n käytössä, saimme perehdytystä tietokantatyöhön ja Access-tietokannan käyttämiseen.

Kairasydänarkistohylly
Toni tarkastamassa kairasydämien metrityksiä Rovaniemen Lepikontien tutkimustiloissa.

Kesältä meille, kuten varmasti kaikille muillekin, jää mieleen pitkä hellejakso kesäkuulta heinäkuulle. Tällöin lämpötilat peltisissä halleissa saattoivat nousta jopa 38 asteen tuntumaan, mutta tästäkin selvittiin tauottamalla työtä. Työpäivän päätteeksi GTK:n järjestämässä majoituksessa pääsi pulahtamaan järveen viilentymään! Arvokasta oppia kesältä oli myös ”reissuhommista” saamamme kokemus. Teimme neljän päivän viikkoa ja hieman pidennettyä päivää, asuimme viikot Lopella.

Kesä on ollut kaiken kaikkiaan mahtava kokemus ja on ollut hienoa päästä työskentelemään oman alan parissa. Olemme oppineet paljon GTK:n toiminnasta ja projekteista sekä tietenkin myös itsestämme reissutyön mielenkiintoisessa maailmassa.

Kesätyöterveisin: Toni ja Samppa

Lue lisää:

Geokemian näytearkiston kehittämisestä vuoden 2018 vuosikatsauksesta
Kansallisen digitaalisen Kairasydänarkiston kehittämisestä

Toimistorotat tositoimissa

Kesän puolessa välissä jätimme Kuopion toimiston pariksi viikoksi ja matkasimme Pyhäjärven ja Pihtiputaan maastoon avustamaan geofysikaalisissa mittauksissa. Tavallisesti työpäivämme koostuvat vanhan gravimetrisen datan tallentamisesta, mutta nyt pääsimme osallistumaan maastomittauksiin myös käytännössä.

Geologinainen istuu nurmella tietokone sylissään
Mittausdatan tarkastelua

Osallistuimme Pyhäjärven ympäristössä geofysiikan mittauksiin kahden viikon ajan. Ne olivat sähkömagneettisia AMT-mittauksia, joiden tuloksia hyödynnetään maankamaran syvien rakenteiden tutkimisessa. Tärkeimpänä työtehtävänämme oli mittauspisteiden pystyttäminen. Laitteiden annettiin mitata yön yli tai pidempään, minkä jälkeen keräsimme datan ja noudimme mittausvälineet maastosta.

Geologimies valmistelee mittausinstrumenttia
Mittausinstrumentin valmistelua

Kahden viikon aikana pääsimme oppimaan paljon uutta geofysiikasta ja kenttätyöskentelystä. Kenttäjakso oli mukavaa vaihtelua normaaliin arkeemme kesän aikana toimistolla. Työpäivämme sisälsivät myös paljon ajamista, sillä alueellisessa tutkimuksessa pisteet sijaitsivat kaukana toisistaan. Lukuun ottamatta muutamia tukalia hellepäiviä sekä pientä sadetta, säät olivat mainiot kenttätyölle. Ajankohta oli mainio myös itikoiden suhteen, sillä niitä ei paljon näkynyt. Päällimmäisenä kenttäjaksosta jäi mieleen mukava ja kansainvälinen porukka, jonka kanssa pitkätkin työpäivät kuluivat sujuvasti.

Kesäisin terveisin,

Elli ja Ilmari

Elektrodi mittaa sähkökenttää.
Jokaiselle mittauspisteelle asetettiin elektrodeja mittaamaan sähkökenttää.

Heipat helteiseltä Kuortaneelta!

Kesä on jo yli puolessa välissä ja kenttätyöt alkavat luistamaan lähes rutiininomaisesti. Työpäivämme koostuvat suurimmaksi osaksi hakkuuaukeiden tarkasta läpikäymisestä, joista etsimme litiumpitoisia pegmatiittilohkareita. Työhön kuuluu myös pegmatiittisten graniittien kehittyneisyysasteen tutkiminen, jota varten otamme näytteitä paljastumista. Suunnittelemme kohteet jo edellisenä päivänä, jotta työpäivä menee sutjakkaasti ilman turhia viiveitä. Kartoitus tapahtuu pääasiassa Seinäjoen ja Kuortaneen välimaastossa. Vietimme myös yhden viikon Kaustisen seudulla ottaen heikkouuttomenetelmää varten moreeninäytteitä. Meidän lisäksi täällä työskentelee GTK:n vakituinen geologi Henrik, joka loman vuoksi jätti meidät tänne oman onnemme nojaan.

Kelit ovat tähän mennessä olleet melko hyvät, vaikka jokseenkin hyttysten takia alkukesällä varusteisiin kuului usein pitkähihaiset paidat, hyttysverkot ja isot määrät hyttyskarkotetta. Helteiden kasvaessa hyönteiset eivät enää riivaa meitä juurikaan muutamia paarmoja lukuun ottamatta. Kivien lisäksi alueen nähtävyyksiin kuuluvat myös metsän eläimet, joiden elämää olemme päässeet seuraamaan lähietäisyydeltä.

Pohjalaisin terveisin,

Teemu ja Martin

Tulevat geologit tähyilevät pegmatiittilohkareita.

Differences between Geology and Fieldwork in Greece and Finland

Nikos Karampelas started working as a summer trainee geologist for GTK and finding hidden rocks in Finland has made him think about how different – and similar – his homeland Greece and Finland are. Even for a geologist, geological time might feel hard to comprehend.

Nikos’ blog:

Differences between Geology and Fieldwork in Greece and Finland: From observing outcrops while swimming at the beach to discovering them while lost in the forest

Nikolaos and Kirsi Joined a Team Exploration in Kitee

GTK Summer Trainees Nikolaos Karampelas and Kirsi Pääkkönen spent summer days in Kitee and Outokumpu for a team exploration project. They made a photo diary on their trips.

Kesäharjoittelija Meri Wibergin päivä syväpohjavesiprojektin parissa

GTK:n kesäharjoittelija Meri Wiberg kuvasi työpäiväänsä Kurikassa.

”Tämä on toistaiseksi paras kesätyöpaikkani: aivan huikea työporukka ja kiinnostavat tehtävät. Tässä videossa tutustumme Vaasan syväpohjavesiprojektin ADTS-mittauksiin. Mittauksissa maaperään tai kallioon syötetään lämpöä sähkövirran välityksellä ja samalla seurataan maaperän vastetta ottaa lämpöä vastaan. Näin selvitetään esimerkiksi maaperän lämmönjohtavuutta ja energiakaivon lämpövastusta. Hienoa, eikö!”

Venla ja Markus Pasalanmäkeä kartoittamassa

Kesätyöntekijämme Markus Tuppurainen ja Venla Vehanen osallistuvat Leppävirran Pasalanmäen alueen kartoitukseen.

Kesäharjoitelija Venla Vehanen tallentaa havaintoja kalliolla istuen.
Kesäharjoittelija Venla Vehanen tallentamassa maastohavaintoja.

Pasalanmäki-projektin tarkoituksena on mm. kartoittaa alueen kiviä ja selvittää niiden ikäsuhteita, mikä on Markuksen työ tänä kesänä. Myös alueen geokemiaa tutkitaan. Pasalanmäki sijaitsee lähellä Kotalahtea, joka tunnetaan vanhasta Kotalahden kaivoksesta. Pasalanmäen alueelta löytyy joitain mafisia ja ultramafisia kiviä ja Venlan tarkoituksena on selvittää, ovatko ne Kotalahti-tyyppiä.

Veneellä rantautumassa Jängänsaareen. Kipparina Mauri.
Jängänsaaren rannalla. Kipparina Mauri.

Markus on maisterivaiheen geologian opiskelija Oulun yliopistosta. Hän on kotoisin Siilinjärveltä ja viettää aikaansa lenkillä ja frisbeegolf-radalla. Ensimmäisen kesän hän työskenteli Kuopion GTK:lla, missä hän käsitteli Outokummun geofysiikan dataa. Kuluva kesä vaikuttaa Markuksesta edellistä monipuolisemmalta ja haastavammalta, ja hän on tyytyväinen päästessään työskentelemään kentällä.

Kesäharjoittelija Venla Vehanen opiskelee geologiaa puolestaan Helsingin yliopistossa. Venla tekee gradunsa juuri Pasalanmäen kivistä. Opintojen ohella hän työskentelee Tiedekeskus Heurekassa. Tämä on Venlan ensimmäinen kesä GTK:lla, ja työ vaikuttaa erittäin mukavalta ja mielenkiintoiselta. Mökillä viihtyvää Venlaa ilahduttaa myöskin työskentely ulkona kesäsäässä. Tässä heidän alkukesän terveisensä.

Terveisiä Leppävirralta!

Saarikartoitus Särkijärvellä veneellä.
Saarikartoitusta Särkijärvellä.

Ensimmäiset työviikot ovat takana päin ja Pasalanmäen alueen kartoitus on hyvin saatu käyntiin. Pääasiassa olemme työskennelleet kaksin, mutta tarvittaessa apua on saatu vanhemmilta ja viisaammilta. Alueen kivet ovat vaihtelevia ja deformoituneita, joten tekemistä ja aivotyötä riittää. Kartoitusta on tehty niin maalla kuin vesillä. Särkijärvellä kartoitettiin kolme päivää apurina pitkänlinjan tutkimusassistentti Mauri, joten asiat sujuivat sutjakkaasti.

Sää on ollut mitä mahtavin lukuun ottamatta pientä myrskyä, joka sattui koko Pasalanmäki-tiimin excu-päivälle. Myrskyn ansiosta saatiin tosin hienoja uusia paljastumia, kun puita kaatui jonkin verran. Hyttysiä on ollut kiusaksi asti, mutta niitäkin on pikkuhiljaa opittu sietämään.

Aurinkoisin terveisin,

Venla & Markus

Yksi kommentti artikkeliin ”Kesä 2021 GTK:lla – harjoittelijoiden kuulumisia”

  1. […] GTK:ssa korkeakouluharjoittelijat pääsevät sukeltamaan geoalaan laajalla skaalalla ja tekemään erilaisia työtehtäviä kiinnostuksenkohteidensa mukaan. Tehtävät tarjoavat sopivasti haastetta ja vastuuta sekä kehittävät harjoittelijoiden geoalan osaamista monipuolisesti. GTK:n asiantuntijoiden ohjaus on huolellista ja luottamukseen perustuvaa. Työyhteisö ja ilmapiiri ovat saaneet paljon kiitosta viime vuosien harjoittelijoilta. Viime kesän korkeakouluharjoitteijoiden kokemuksia voit lukea täältä. […]