Karttuva geotieto-osaaminen parantaa Uzbekistanin varautumista ilmastonmuutokseen
Uzbekistan on Keski-Aasian valtio, jolla on hyvät mineraalivarat. Samalla maassa on sijaintinsa vuoksi vesipula. Geologian tutkimuskeskuksessa (GTK) on käynnissä projekti, jossa lisätään paikallista geotieto-osaamista. Geotiedon tuottaminen ja jakaminen vahvistaa Uzbekistanin mineraalisektoria sekä mahdollistaa tehokkaamman ilmastonmuutoksesta aiheutuvien ympäristö- ja pohjavesimuutosten havainnoinnin ja hallinnan.
Uzbekistanin kaivosteollisuus- ja geologiaministeriö pystyy GTK:n avulla paremmin vastaamaan yhteiskunnan, valtion muiden organisaatioiden sekä vesi-, ympäristö- ja kaivossektorien yritysten tarpeisiin.
”Kansainvälisissä projekteissa punaisena lankana on pitkäaikainen vaikuttavuus, jossa paikallisten kanssa yhdessä tekemällä ja oppimalla on avainasemassa. Näin tietotaito jää kohdemaahan projektin loputtua”, sanoo Jaana Lohva, GTK:n erikoisasiantuntija.
Pohjavesivarantojen seurantaan ja ilmastonmuutokseen liittyvien ympäristövaikutusten havainnointi tehdään pilottialueella Akhangaran pohjavesialueella. Alueella tehdään geofysikaalisia ja hydrogeologisia maastotöitä, opetellaan geofysikaalista mallinnusta sekä pohjavesialueen virtausmallinnusta.
Erilaisten luonnonmullistusten, kuten maanvyörymien riskienhallinnan valmiuksia kehitetään käyttämällä drone-tekniikoita Charvakin tekojärven alueella tehtävissä tutkimuksissa. Saatuja aineistoja seurataan, prosessoidaan ja 3D-mallinnetaan ministeriön edustajien kanssa yhdessä ja myös osittain Suomessa.
Koko valtion alueen kattava hydrogeologinen kartta digitoidaan tietokantaan ja siihen liittyvään ohjelmistoon annetaan käyttökoulutus.
Paikallisen alueen malminetsintään liittyvälle aineistolle rakennetaan yhdessä tietokanta. Se sisältää geologisen, geofysikaalisen ja geokemiallisten tietojen lisäksi kairaustiedot. Tällä mahdollistetaan, että ministeriö pystyy laajentamaan tietokantaa myöhemmin koko maan kattavaksi.
Naapurimaiden Kazakstanin, Kirgisian ja Tadzhikistanin luonnonvaroille on vuonna 2014 perustettu Keski-Aasian Geoportaali, joka sisältää maiden geologista tietoa. Uzbekistanin luonnonvarat tullaan sisällyttämään portaaliin. Maiden luonnonvaroihin liittyvää tietoisuutta lisätään lisäksi yhteistyöllä.
Koulutusta järjestetään myös Suomessa. Kolmivuotinen projekti tehdään Suomen ulkoministeriön IKI-rahoituksella. Sen budjetti on noin miljoona euroa.
Lisätietoa
Jaana Lohva, erikoisasiantuntija
Geologian tutkimuskeskus GTK
jaana.lohva@gtk.fi
puh. 029 503 2309