Kaivannaistoiminnan ja Natura 2000 -alueiden välinen vuorovaikutus – ensimmäisiä tuloksia CIRAN-projektista
Euroopan Unioni aikoo lisätä luonnonsuojelua ja kaivostoimintaa alueellaan. Näennäisesti vastakkaiset tavoitteet ovat haasteita, jotka vaativat kokonaisvaltaista näkemystä malmiesiintymien ja luonnonsuojelualueiden sijainnista ja päällekkäisyydestä. CIRAN-projektissa tutkitaan tätä haastetta. Projekti keskittyy etsintä- ja louhintavaiheeseen ja käsittelee sosioekonomisia sekä ympäristönäkökohtia. Tavoitteena on parantaa tulevaisuuden lupaprosesseja ja kaivannaistoiminnan hyväksyttävyyttä tarkastelemalla nykyisiä käytäntöjä ja hallintotapoja.
Ensimmäinen kysymys on kuitenkin, tarvitaanko tällaista kaivostoimintaa lainkaan. Näin ollen projektin ensimmäisessä vaiheessa arvioidaankin, kuinka laaja haaste kriittisten raaka-aineiden esiintyminen luonnonsuojelualueilla tai niiden läheisyydessä todellisuudessa on.
Kriittisten raaka-aineiden ja luonnonsuojelualueiden sijaintien tutkimus
Projektissa Geologian tutkimuskeskus (GTK) on vastannut saatavilla olevien tietojen pohjalta mineraaliesiintymien ja luonnonsuojelualueiden välisten mahdollisten ristiriitojen arvioinnista. Tutkimusalue ulottui EU-jäsenmaihin ja läheisiin naapurivaltioihin.
Eurooppalaisesta EDGI-tietokannasta (European Geological Data Infrastructure) avoimesti saatavilla olevien tietojen mukaan noin 85 % kriittisten raaka-aineiden esiintymistä sijaitsee alle 5 kilometrin päässä lähimmästä luonnonsuojelualueesta. Tietokannassa on puutteita, sillä se perustuu vain aiemmissa hankkeissa kerättyyn tietoon, jotka eivät ole kattaneet koko Euroopan aluetta.
Kriittisten raaka-aineiden esiintymien määrä CIRAN-projektin tutkimusalueella on aineiston mukaan 23 779 esiintymää. Luonnonsuojelualueita koskevat tiedot kerättiin Euroopan ympäristökeskukselta, josta ne ovat perusteellisemmin saatavilla. Kuvassa 1 esitetään analyysitietoja ja tuloksia.
Tapaustutkimukset kaivostoiminnan nykyisistä hyvistä käytännöistä
Ensimmäiset analyysin tulokset osoittavat, että noin 69 % toiminnassa olevista kaivoksista, joissa on raportoitu kriittisten raaka-aineiden esiintymiä, sijaitsee alle viiden kilometrin päässä lähimmästä luonnonsuojelualueesta. Luonnonsuojelualueiden läheisyydessä onkin käynnissä useita kaivosprojekteja.
CIRAN-projektin tapaustutkimuksissa kaivosprojekteista mukaan valittiin ne, jotka noudattavat kaivannaisalan hyviä käytäntöjä. Tämän avulla pyrittiin ymmärtämään, miten kaivostoiminnan ja luonnonsuojelun yhteensovittaminen on toteutettu.
Tapaukset edustavat tällä hetkellä käytössä olevia parhaita käytäntöjä, joita sekä yritykset että sääntelyviranomaiset ovat noudattaneet kaivostoiminnan mahdollistamiseksi herkillä alueilla. Tapaustutkimuksista keskustellaan CIRAN-projektin kokoamissa asiantuntija- ja yhteisöryhmissä, jotta tuleville kaivosprojekteille voidaan määritellä paremmat suositukset (kuva 2).
Tapaustutkimusten avulla pystyttiin tunnistamaan viranomaisten hallinnollisia ja yritysten käytännöissä havaittuja hyviä käytäntöjä. Malmivarojen hallintaan liittyviä tunnistettuja hyviä käytäntöjä olivat muun muassa kansallisella, alueellisella ja paikallisella tasolla tuetut linjaukset, suuntaviivat ja tavoitteet, kiertotalouden mahdollistavat ja mukautuvat lupaprosessit sekä mineraalivarojen tuntemus. Kaikki käsitellyt tapaukset liittyivät merkittäviin esiintymiin Euroopassa ja kansainvälisesti.
Maankäytön suunnittelun näkökulmasta jäsenmailla on käytössään erilaisia järjestelmiä. Eräs tärkeimmistä tunnistetuista piirteistä oli, että malmi- ja ympäristötietoa käsitellään joko erityisten yhdensuuntaisten suunnitelmien tai saman viranomaisen kautta, jotta molemmat näkökohdat tulevat esiin päätöksentekomenettelyn aikana. Jotkut jäsenvaltiot sallivat yhteisen maankäytön, mikä koetaan myönteisenä siksi, että kaivostoimintaa voidaan tällöin harjoittaa sulkematta pois muuta maankäyttöä.
Yritysten hyviin käytäntöihin kuuluivat viestintä- ja osallistamistoimenpiteet sekä viranomaisten tai lainsäädännön vaatimuksia laajempi sosioekologisten vaikutusten arviointi. Tutkituissa tapauksissa luonnonsuojelualueilla toimineet yritykset olivat tehneet laajoja vaikutusten arviointeja ja kontaminaation kulkeutumisen tutkimusta, ottaneet käyttöön innovatiivisia ympäristön huomioivia teknologioita sekä pyrkineet teknologian avulla parantamaan ympäristönsuojelun tasoa lainsäädännön vaatimuksia pidemmälle. Vaikutustenhallinnan ja kompensaation toimenpiteet olivat mittavia ja joissain tapauksissa koskivat satoja alueen toimintoja.
Kaivosyhtiöiden kaivosprojekteissaan käyttämien ulkopuolisten asiantuntijoiden koettiin parantaneen vaikutustenarvioinnin luotettavuutta, avoimuutta ja hyväksyttävyyttä. CIRAN-projektissa on laadittu myös ohjeet kaivostoiminnan lopettamiselle, mistä on tulossa lisätietoa myöhemmin.
Viestintää ja osallistamista säädellään kaivostoiminnassa yritysten sisäisillä suunnitelmilla. Luonnonsuojelualueiden läheisyydessä toimivat kaivos- ja malminetsintäyhtiöt ovat panostaneet vuorovaikutukseen ja viestintään enemmän kuin suojelualueiden ulkopuolella toimivat yhtiöt. Tapaustutkimukset osoittavat, että avoimuus on tukenut luottamusta yrityksen toimintaa kohtaan. Kaivostoiminta on myös tuonut yhteisöille konkreettisia sosioekonomisia hyötyjä: kaivosyhtiöt ovat muun muassa käyttäneet paikallisia palveluja, elvyttäneet alueen taloutta, tukeneet paikallisia yhdistyksiä ja tapahtumia sekä tarjonneet koulutusta. Kuvassa 3 on yhteenveto tapaustutkimuksista ja tunnistetuista hyvistä käytännöistä.
Tulossa
CIRAN-projektin tämän työpaketin ensimmäiset tulokset esiteltiin Bolognassa syksyllä 2024 pidetyssä konsortion kokouksessa, jossa vahvistettiin yhdessä lähtökohtia jatkokehittämiselle.
Lisätietoja CIRANin kolmannesta konsortion kokouksesta, ulkoisten asiantuntijoiden työpajasta ja projektinjohtajan katsauksesta Bolognassa (Italia) – CIRAN
Jos olet kiinnostunut projektin kehittymisestä ja haluat osallistua keskusteluun, tutustu projektin LinkedIn-sivuun osoitteessa Sustainable Management in the Extractive Sector: Navigating Challenges and Forging New Paths | Groups | LinkedIn
Ensimmäiset tulokset julkaistaan CIRAN-projektin verkkosivuilla Results – CIRAN (ciranproject.eu)
Teksti
Nike Luodes
Nikolas Ovaskainen
Hannu Panttila
Toni Eerola
Martina Bertelli