GTKtrainee-ohjelma huipentui – kuusi uutta vakituista asiantuntijaa GTK:lle
Geologian tutkimuskeskuksen GTKtrainee-ohjelman kausi 2023–2024 päättyi vuoden lopussa menestyksekkäästi, kun kaikki kuusi ohjelmaan osallistunutta traineeta vakinaistettiin organisaatioon.
Syksyllä 2023 GTK käynnisti GTKtrainee-ohjelman vastatakseen organisaation ajankohtaiseen henkilöstö- ja osaamistarpeeseen. Uransa alussa oleville geo- ja ympäristöalan korkeakoulutetuille tarkoitetussa ohjelmassa osallistujat, eli traineet, perehdytetään ja koulutetaan omalle osaamisalalleen. Ohjelman tavoitteena on valmistaa tulevaisuuden työtehtäviin: tarjota mahdollisuus korkeakoulutusta syventävän ammattitaidon hankkimiseen tehtävissä työskentelyn ja lisäkouluttautumisen avulla.
GTKtrainee päättyi vuoden 2024 lopussa. Viisitoista kuukautta kestäneen ohjelman aikana osallistujat perehtyivät eri aihealueisiin kokeneiden GTK:laisten johdolla. Traineet saivat mahdollisuuden tutustua geologian alan työtehtäviin sekä GTK:n eri toimintoihin ja tutkimusinfrastruktuuriin muun muassa vierailemalla Lopen kairasydänarkistolla, tutkimuslaboratorioissa ja kenttätöissä. Ohjelman aikana jokaisella traineella oli mentori tukemassa oppimista ja ammatillista kasvua.
”Iloksemme voimme todeta, että ohjelman päätteeksi vakinaistimme kaikki kuusi traineeta”, kertovat trainee-ohjelman suunnittelusta ja toteutuksesta vastanneet HRD-päällikkö Suvi Vesterinen ja HR-suunnittelija Apollonia Kinnunen.
”Osallistujat ovat osoittaneet ammattitaitoaan, omistautumistaan ja haluaan oppia uutta, tuoden arvokasta osaamista ja uusia näkökulmia GTK:n tiimeihin. Jokainen heistä on siirtynyt vuoden 2025 alusta alkaen vakituisiin rooleihin omilla osaamisalueillaan, kuten merigeologiassa, hydrogeologiassa ja geotietoaineistoissa.”
Mieleenpainuvia vierailuja ja osaamisen laajentamista
Traineet työskentelivät geotietoaineistojen, hydrogeologian ja merigeologian osaamisaloilla. Vesi- ja kaivosympäristöt -yksikössä työskennelleen Suvi Erhovaaran mieleenpainuvimmat muistot trainee-ajalta liittyvät yhteisiin vierailuihin ja tapaamisiin.
”Vierailuilla pääsi tutustumaan paremmin muihin traineesiin sekä tutustumaan GTK:n organisaatioon että työyhteisöön laajemmin kuin vain oman toimipisteen osalta”, Erhovaara kommentoi.
Erhovaara kokee, että monipuoliset työtehtävät ja projektit kehittivät ammattitaitoa laajasti. Myös työskentely kokeneiden ammattilaisten kanssa on avannut uudenlaisia näkökulmia ihan tavallisistakin oman alan aiheista.
”Kokemusta sekä taitoja on karttunut niin teoreettisesta osaamisesta ihan kenttätöiden suunnitteluun sekä kentällä toimimiseen. Kenttätöissä hyödyksi tulee usein kekseliäs mieli sekä tarkka toimiminen. Trainee-kokemus oli antoisa ja vastuun kasvaminen vuoden aikana hiljalleen kuin varkain antoi itseluottamusta työntekoon.”
Myös Energia ja rakentamisen ratkaisut -yksikössä työskennellyt Rebekka Salmi piti työn monipuolisuudesta ja käytännönläheisyydestä.
”Kenttätyöt tasapainottivat kivasti toimistohommia. Syvensin omaa geologista substanssiosaamistani sekä käytännön tutkimusmenetelmäosaamista. Pääsin kehittämään myös muita työelämässä tarvittavia taitoja, kuten suunnittelu- ja ryhmätyötaitoja”, Salmi kommentoi.
Salmen mieleen erityisesti jäivät reissu Outokummun syväreiälle sekä Ranskaan vetykonferenssiin.
GTKtrainee-ohjelma tulevaisuudessa
Suosittua GTKtrainee-ohjelmaa ei suunniteltu vain yhden kauden kestoiseksi konseptiksi. Suvi Vesterinen kertoo, että olemassa olevaa ohjelmaa on helppo hyödyntää uudelleen sitten, kun GTK:lla on tarve jälleen kouluttaa vastavalmistuneita organisaatossa tarvittavaan erityisosaamiseen ja -tekemiseen.
”Ohjelma käynnistetään meillä aina tarvittaessa, eli ei välttämättä joka vuosi. Tänä vuonna meillä ei ole suunnitteilla käynnistää uutta ohjelmaa, mutta mahdollisesti lähivuosina”, Vesterinen kommentoi.
”Sitten kun käynnistämme ohjelman jälleen, aloitamme markkinoinnin jo hyvissä ajoin erityisesti sosiaalisessa mediassa, joten kannattaa seurata kanaviamme, mikäli GTKtrainee-ohjelma on vielä tulevina vuosina sinulle ajankohtainen.”