GTK tutkii geofysiikan mittauksilla Kymenlaakson alueen kallioperän rakenteita ja rikkonaisuutta
Kymenlaakson alueella suoritettavien tutkimusten tavoitteena on tuoda uutta tietoa alueen kallioperän rakenteista ja rikkonaisuudesta. Tulosten perusteella voidaan antaa suosituksia geoenergian hyödyntämiseen parhaiten soveltuvista alueista. Ensimmäiset testimittaukset on tehty maaliskuussa ja mittaukset jatkuvat jaksoittain vuoden 2024 loppuun asti.
Kymenlaakson alueella tehtävistä painovoima-, sähkömagneettisista ja seismisistä mittauksista ei jää pysyviä jälkiä ympäristöön, eikä niistä aiheudu vaaraa ulkopuolisille. Mittauksia tehdään jaksottaisesti aina vuoden 2024 loppuun asti.
Parhaillaan käynnissä olevilla tutkimuksilla painovoimaa mitataan gravimetrilla, joka asetetaan kolmijalkaiselle jalustalle noin viisi minuuttia kestävän mittauksen ajaksi. Sähkömagneettisissa mittauksissa maastoon asetetaan pieniä sähkömagneettisia ja magneettisia kenttiä havaitsevia laitteita. Seismisiä mittauksia tehdään taas aktiivisina ja passiivisina seismisten vastaanottimien avulla.
Mikäli mittauksia tehdään aivan pihapiirin lähistöllä, asukkaita tiedotetaan asiasta tarkemmin.
Aktiiviseismiset mittaukset suoritetaan tiellä. Niitä varten haetaan erillinen lupa tienomistajalta sekä tiedotetaan mahdollisista liikennejärjestelyistä. Aktiiviseismiset mittaukset suoritetaan näillä näkymin loka-marraskuussa.
Tutkimuksilla selvitetään geoenergian hyödyntämistä
Kymenlaakson maastomittaukset ovat osa Geologian tutkimuskeskuksen koordinoimaa Geoenergialoikka-projektia, jonka tavoitteena on vauhdittaa geoenergian hyödyntämistä maakunnissa sekä parantaa paikallista ja kansallista ilmastokestävyyttä.
Geoenergia ja erityisesti keskisyvät (600–2000 m) kallioon porattavat lämpökaivot ovat nousseet vahvasti osaksi maakuntien ilmastotiekarttatyötä. Kokonaishanke koostuu ylimaakunnallisesta ja kolmesta maakunnallisesta osakokonaisuudesta, jotka kohdistuvat Kymenlaaksoon, Keski-Pohjanmaalle ja Pohjois-Pohjanmaalle.
Tänä vuonna Kymenlaaksossa suoritettavat geofysiikan mittaukset antavat taustatietoa keskisyvien lämpökaivojen porauspaikkojen valintaan, energiakaivojen tuottopotentiaalin arviointiin sekä geoenergian hyötykäytön kohdentamiseen parhaille alueille.
JTF Geoenergialoikka-projektin päärahoittaja on Keski-Pohjanmaan liitto ja osarahoittajina ovat Kymenlaakson liitto sekä Pohjois-Pohjanmaan liitto. Hanketta rahoitetaan Euroopan unionin alue- ja rakennepolitiikan ohjelman Oikeudenmukaisen siirtymän rahastosta (JTF Just Transition Fund, Turpeesta luopumisen alueellisesti oikeudenmukainen siirtymä).
Lisätiedot
Kymenlaakson alueen mittauksista vastaavat:
Tuija Luhta, ryhmäpäällikkö
Geologian tutkimuskeskus GTK
tuija.luhta@gtk.fi
puh. 050 325 7358
Viveka Laakso, geofyysikko
Geologian tutkimuskeskus GTK
viveka.laakso@gtk.fi
puh. 050 348 6533
Geoenergialoikka-projektista vastaava:
Annu Martinkauppi, projektipäällikkö
Geologian tutkimuskeskus GTK
annu.martinkauppi@gtk.fi
Puh. 050 374 1199