GTK on hyvä työpaikka, kertoo Geologian tutkimuskeskuksen uusin henkilöstötutkimus
Geologian tutkimuskeskuksen uusimman henkilöstötutkimuksen tuloksissa korostuvat muun muassa sisäisen työnantajakuvan kehittyminen sekä lisääntynyt tyytyväisyys palkkaukseen.
Geologian tutkimuskeskus kerää vuosittain tietoa GTK:laisten työtyytyväisyydestä valtion henkilöstötutkimus VMBaron avulla. Näin tehtiin myös lokakuussa 2023, kun GTK:laiset pääsivät kertomaan kokemuksiaan omasta työstään, työyhteisöstään, esihenkilö- ja johtamistyöstä sekä palkkauksesta.
Kyselyn mukaan GTK:laiset antavat parhaat arviot GTK:lle työpaikkana, omalle työlle, työyhteisön oikeudenmukaisuudelle sekä esihenkilötyölle. GTK:n arvojen tunteminen on lisääntynyt entisestään, ja arvojen toteutuminen arjessa on hyvällä mallilla. Johtamisessa muun muassa lähiesihenkilön oikeudenmukaisuus ja tuki työn tekemisessä saavat GTK:laisilta hyvät arviot. Oman työn tavoitteiden tunteminen ja työn mielenkiintoisuus ja haastavuus ovat lisääntyneet edellisvuoteen verrattuna. Työyhteisön kulttuurissa muun muassa työtovereiden oikeudenmukainen kohtelu sekä työn ja osaamisen arvostus ovat korkealla tasolla. Myös avointen vastausten mukaan monen mielestä GTK:ssa on hyvä, luottamuksellinen työilmapiiri, ja toisten auttaminen on itsestäänselvyys.
Kyselyssä mitattiin myös monimuotoisuuden, inkluusion ja tasa-arvon (DEI, eli diversity, equality and inclusion) kokemusten kehittymistä, sillä muun muassa näihin aiheisiin tutkimuskeskus on panostanut erityisesti viime vuoden aikana. Henkilöstökyselyn tulosten mukaan yhdenvertaisuuden ja sukupuolten välisen tasa-arvon kokemus onkin GTK:ssa lisääntynyt.
”Tulokset kertovat, että työmme kantaa hedelmää”, toteaa GTK:n henkilöstöjohtaja Riikka Mäki.
”Viime vuoden aikana perustimme GTK:laisista koostuvan DEI-verkoston työskentelemään inkluusion ja tasa-arvon aiheiden parissa. Kehitimme työyhteisöllemme kielikäytännön vahvistaaksemme yhdenvertaisuutta GTK:n sisäisen tiedon saatavuudessa ja keskusteluissa. Lisäsimme myös DEI-viestinnän määrää, ja järjestimme useita asiantuntija- ja kokemuspuheenvuoroja ja -valmennuksia aiheesta. Tästä on hyvä jatkaa.”
Kyselyn tulosten mukaan myös tyytyväisyys palkkaukseen kehittyi merkittävästi: palkkauksen perusteiden selkeys ja ymmärrettävyys, suhteutus työn vaativuuteen, kehitys työsuorituksen myötä sekä oikeudenmukaisuus saivat aiempia vuosia paremmat arviot.
”Olemme aiempien tulosten perusteella panostaneet palkkaukseen liittyviin koulutuksiin ja viestintään. On ilo huomata, että olemme ottaneet askeleita eteenpäin ja GTK:laisten tyytyväisyys on lisääntynyt”, Mäki kertoo.
Kaiken kaikkiaan henkilöstötutkimuksen tulokset kertovat, että GTK koetaan hyväksi työpaikaksi. Mäki kertoo, että GTK jatkaa panostamista GTK:laisten työtyytyväisyyteen ja työssä jaksamiseen sekä johtamiseen ja esihenkilötyöhön.
”Olemme nostaneet juuri voimaan astuneeseen strategiaamme ihmisen kokoisen työelämän vahvistamisen tavoitteen. Sen myötä haluamme entisestään vaalia toimintatapoja, jotka lisäävät työn merkityksellisyyden ja tasapainon sekä yhdenvertaisuuden ja yhteenkuuluvuuden kokemuksia GTK:ssa.”
Vuoden 2023 VMBaro -tulokset
VMBaro-henkilöstötutkimuksen tulokset ilmoitetaan indekseinä (asteikko 1-5). Suluissa näytetään VMBaron valtion asiantuntijanormi 2022. Indeksien alla lukee kuvaus indeksin sisällöstä.
Vastausprosentti 85 %
Yli 380 GTK:laista vastasi kyselyyn.
Työtyytyväisyys-indeksi 3,81 (3,72)
Työtyytyväisyysindeksi muodostuu kyselyn yksittäisten kysymyskohtaisten tulosten aritmeettisena keskiarvona.
Työyhteisön oikeudenmukaisuus 4,09 (4,15)
Oikeudenmukainen kohtelu työkavereilta
Työyhteisön yhdenvertaisuus
Työssä koettu arvostus
Sukupuolten tasa-arvo
Sisäinen työnantajakuva 4,30 (4,10)
Sitoutuminen työnantajan tavoitteisiin
Työpaikan arvojen tunteminen
Oma työ 4,12 (4,01)
Työn mielenkiintoisuus ja haastavuus
Työn motivoivuus
Työssä oppiminen ja uudistuminen
Omaan työhön vaikuttaminen
Esihenkilötyö 4,08 (3,96)
Lähiesihenkilön tuki työn teossa
Lähiesihenkilön palaute
Lähiesihenkilön oikeudenmukaisuus
Johtaminen 3,40 (3,21)
Johdon päätökset
Johdon strategiset linjaukset
Ylimmän johdon esimerkki
Luottamus johtoon
Johdon työyhteisön organisointi
Palkkaus 3,37 (3,13)
Palkkauksen oikeudenmukaisuus
Palkkauksen suhde työn vaativuuteen
Palkkauksen perusteiden selkeys
Palkkauksen muuttuminen suhteessa työsuoritukseen