GTK jatkaa uusien työtapojen kehittämistä yhtenä valtionhallinnon edelläkävijöistä
Millainen on uudenlainen työn tekemisen kulttuuri julkishallinnon tutkijaorganisaatiossa? GTK testaa ja kehittää ennakkoluulottomasti uusia työtapoja GTK 2.0 – tulevaisuuden monipaikkainen työ -muutosohjelmassaan. Viime vuoden alussa alkanutta menestyksekästä työtä jatketaan täsmentynein painopistein vuoden 2023 alkuun saakka.
Viime helmikuu päätti GTK 2.0 – tulevaisuuden monipaikkainen työ -pilotin. Vuoden kestäneen pilotin aikana GTK testasi ja konseptoi muun muassa uusia toimitila- ja työpistemalleja, moderneja teknologia- ja tietojärjestelmäratkaisuja, uudenlaista henkilöstön osaamisen kehittämistä sekä keinoja rakentaa yhteisöllisyyttä monipaikkaisessa työssä. Tavoitteena oli sujuvoittaa GTK:laisten työntekoa uudessa hybridiarjessa – luoda pohjaa uudenlaiselle, monipaikkaiselle kulttuurille.
Onnistunut työskentely jatkui heti maaliskuun alussa tarkentunein painopistein GTK 2.0 -muutosohjelmana, jossa työtä tullaan jatkamaan vuoden 2023 helmikuun loppuun saakka. Muutosohjelman työ keskittyy nyt uuden kulttuurin vahvistamiseen, esihenkilötyön tukemiseen ja työyhteisöviestinnän kehittämiseen. Näiden rinnalla organisaatio jatkaa aidon monipaikkaisuuden ja monipaikkaisen työn teknologian ja työkalujen käyttöönoton kehittämistä.
”GTK 2.0 -pilotti nosti työn tekemisen tapamme uudelle tasolle ja meidät yhdeksi valtionhallinnon edelläkävijöistä monipaikkaisessa työssä. Nyt varmistamme muutosohjelman voimin valmiutemme kehittää tekemistämme myös tulevaisuudessa. Uudet painopisteet kertovat, mikä on olennaista onnistumisten varmistamiseksi myös jatkossa”, toteaa GTK:n pääjohtaja Kimmo Tiilikainen ja jatkaa:
”Samalla tiivistämme yhteistyötä muutosohjelman kumppaneidemme ja muiden virastojen kanssa yhteisten työtapojen ja -ympäristöjen luomiseksi. Kannustamme muita valtionhallinnossa yhteiseen kehittämiseen, sillä kokemusten ja toimintatapojen jakamisesta hyötyvät kaikki.”
GTK on muun muassa mukana Valtorin monipaikkaisen työn Mopa-ohjelmassa sekä Senaatin työympäristöekosysteemityössä varmistamassa osaltaan onnistuneita, asiakaslähtöisiä ratkaisuja niin toimitilojen kuin ICT:n suhteen. Lisäksi organisaatio jakaa aktiivisesti kokemuksiaan sidosryhmätilaisuuksissa muiden valtionhallinnon toimijoiden kanssa.
GTK 2.0 -muutosohjelma vie kohti uutta, monipaikkaisen työn kulttuuria
Pilottivuonna GTK omaksui uusia hybridityötapoja ja kehitti sopivia ratkaisuja työn sujuvuuden takaamiseksi. Toisin sanoen pilotti vauhditti ja tuki GTK:n kulttuurinmuutosta – sitä, mitä GTK arjessa tarvitsee voidakseen tulla yhdeksi maailman parhaista geosurvey-organisaatioista. Samalla GTK 2.0 -pilotti edisti osaltaan koko valtionhallinnon työtapojen muutosta kohti aitoa monipaikkaista työtä kehittämällä ratkaisuja kaikkien virastojen sovellettavaksi sekä lisäämällä yhteistyötä virastojen välillä. GTK 2.0 -pilotti on tunnistettu valtion Työelämäpalveluiden Uuden työn Kaiku -kehittämiskilpailussa, jossa se on mukana finaalissa kisaamassa toukokuussa julkistettavasta kehittämispalkinnosta (lue lisää).
GTK 2.0 -muutosohjelma jatkaa pilotin pohjalta koko valtionhallintoon skaalattavien kokeilujen ja konseptien luomista. Työ ei siis rajoitu pelkästään GTK:n sisäiseen kulttuurinmuutokseen – sen avulla voidaan uudistaa soveltuvin osin koko valtionhallinnon työnteon tapoja ja edistää koko valtionhallinnon työkulttuurin nousemista uudelle tasolle.
Muutosohjelman projektiryhmä koostuu julkishallinnon, työelämän ja teknologian asiantuntijoista. Kumppaneina toimivat Valtion tieto- ja viestintätekniikkakeskus Valtori, valtiovarainministeriö, Senaatti-kiinteistöt, Fujitsu Finland, CSC – Tieteen tietotekniikan keskus ja Elisa.
Muutosohjelmatyötä voi seurata sosiaalisessa mediassa aihetunnisteilla #uusinormaalityö ja #newnormalwork. Lisätietoja GTK 2.0 -muutosohjelman painopisteistä ja kokeiluista löydät täältä.