Geologian tutkimuskeskus tekee monenlaisia kenttätöitä Koillismaalla kesällä 2023

Geologian tutkimuskeskus GTK:n Koillismaan kenttätöiden aiheina tänä kesänä ovat mm. rahkasammal, maaperän taustapitoisuuskartoitus; geofysiikan tutkimukset ja menetelmien kehittäminen; erilaisia hydrogeologisia ja pohjaveteen liittyviä tutkimuksia sekä Kuusamon liuskevyöhykkeen tektonisen kehityksen tutkiminen sekä iänmääritys.

Tutkija ja kasvihuonekaasujen mittauslaitteisto metsässä.

Koillismaan syväreiän aluetta hyödynnetään erilaisiin tutkimuksiin ja menetelmäkehitykseen

Kuusamossa sijaitsevaa Koillismaan syväreikää ja sen aluetta hyödynnetään erilaisiin tutkimuksiin. GTK:n johtama kansainvälinen tutkimusprojekti keskittyy uusien ympäristöystävällisten geofysiikan menetelmien kehitykseen. Mm. tämä projekti tekee geofysikaalisia mittauksia ja tutkimuksia syväreiän alueella, ja ne myös parantavat kairatun tutkimusreiän tulosten tulkintaa. Myös Kuusamon alueella tullaan tekemän sähköinen AMT-mittaus BATCircle 2.0 -projektissa.

Syväreiän alueella tehdään myös hydrogeologisia kenttätutkimuksia ja pohjaveden muutosten pitkäaikaisseurantaa.

Geokemiallista taustapitoisuuskartoitusta maaperä- ja vesinäytteiden avulla

GTK täydentää myös geokemian tietokantaansa kesällä 2023 ottamalla maaperä- ja vesinäytteitä Koillismaalla erityisesti Kuusamon kaupungin alueella. Näytteenotto on osa taustapitoisuuskartoitusta, jonka tavoitteena on selvittää useiden eri alkuaineiden tavanomaiset luonnolliset taustapitoisuudet maaperässä. Kartoituksen myötä saadaan lisätietoa maaperän koostumuksesta ja siitä, miten suuria raskasmetallipitoisuuksia eri maalajeissa voi luonnostaan olla, ja missä ihmisen toiminta näkyy ympäristöissä. Kaivosalueiden ympäristön taustapitoisuuksien kartoituksella selvitetään kaivosalueiden lähiympäristön maaperän taustapitoisuuksia.

Rahkasammaleen hyödyntämiseen ja suohiileen liittyviä mittauksia suokohteilla

Suokohteilla Pudasjärvellä, Virroilla, Kihniössä ja Parkanossa tehdään mittauksia toukokuusta marraskuuhun. Mittaukset liittyvät rahkasammaleen hyödyntämiseen kasvualustana sekä suohiileen.

Maastotyöt sisältävät noin kahden viikon välein tehtäviä kasvihuonekaasujen kammiomittauksia, drone- kuvantamista ja kasvillisuuskartoituksia.

Kuusamon liuskevyöhykkeen luonteen ja iän tutkimusta kalliopaljastumilla

Kuusamon liuskevyöhykkeen ja Keski-Lapin tektonista kehitystä ja stratigrafista korrelointia tutkitaan kesäkuun aikana Kuusamossa. Tähän liittyy Iänmääritysnäytteiden keräämistä valikoiduilla kalliopaljastumilta. Näiden geologisten yksiköiden ”tarkka” ikä on tuntematon ja sitä nyt selvitetään.

Lisätiedot

viestinta@gtk.fi