Geologian tutkimuskeskus hakee postdoc-tutkijoita osana valtion tutkimuslaitosten postdoc-ohjelmaa
Valtion tutkimuslaitosten yhteenliittymä Tulanet käynnistää alkuvuodesta 2025 postdoc-ohjelman, jonka tavoitteena on vahvistaa ja monipuolistaa vaikuttavan tutkimuksen avulla toimialojen osaamista Suomessa. Geologian tutkimuskeskus GTK rekrytoi ohjelman puitteissa yhteensä neljä postdoc-tutkijaa, joista kolme on haussa marraskuussa ja joulukuussa.
Hallitusohjelman kirjauksen mukaan Suomi tähtää nostamaan valtion tutkimus- ja kehittämismenot neljään prosenttiin bruttokansantuotteesta vuoteen 2030 mennessä. Osana tavoitteen saavuttamista valtion tutkimuslaitosten yhteenliittymä Tulanet käynnistää postdoc-ohjelman, jolla pyritään vahvistamaan tutkimukseen perustuvaa osaamista yhteiskunnan ja elinkeinoelämän kannalta tärkeillä aloilla. Postdoc-ohjelma edistää väitelleiden tutkijoiden liikkuvuutta ja lisää tutkitun tiedon, osaamisen sekä osaajien siirtymistä elinkeinoelämään ja julkiselle sektorille. Pitkän aikavälin tavoitteena on eri sektoreiden TKI-yhteistyötä vahvistamalla vauhdittaa kestävää talouskasvua ja tuottavuuden nousua.
GTK on mukana ohjelmassa, ja toteuttaa sen puitteissa yhteensä neljä hanketta strategiaansa pohjautuen.
”Tulanetin postdoc-ohjelman tavoitteena on tuottaa korkeatasoista tieteellistä osaamista, jolla on vahvaa yhteiskunnallista merkitystä. GTK:lle ohjelma on erinomainen mahdollisuus kehittää strategiamme kannalta keskeisiä kyvykkyyksiä, geotieteiden alan soveltavaan tutkimukseen perustuvaa elinkeinoelämäyhteistyötä ja toimintaamme kiinnittyviä uudenlaisia urapolkumahdollisuuksia”, kertoo GTK:n tieteellinen johtaja Aku Heinonen.
Geotieteiden laaja yhteiskunnallinen relevanssi näkyy kaikissa ohjelmaan valittujen GTK:n hankkeiden aiheissa.
”Kriittisten raaka-aineiden etsinnän kannalta keskeiset malmiesiintymät ja mineraalisysteemit, merituulivoiman rakennushankkeita tukeva merenpohjan tutkimus sekä geoenergian tuotantoon liittyvät aiheet ovat kaikki GTK:n strategian keskeisiä painopistealoja, joihin ohjelman toivotaan rakentavan uusia avauksia ja toivon mukaan myös kumppanilähtöisiä jatkotutkimusaihioita”, Heinonen jatkaa.
GTK rekrytoi jokaiseen hankkeeseen yhden postdoc-tutkijan. Tänä syksynä on käynnistetty kolme hanketta, joihin jokaiseen haetaan parhaillaan postdoc-tutkijaa kolmen vuoden määräaikaisiin tehtäviin.
- Uudet geokronologiset menetelmät malmiesiintymien tutkimuksen ja mineraalisysteemimallien kehittämisen työkaluina -hankkeeseen haetaan postdoc-tutkijaa, joka keskittyy rajaamaan mineraalisysteemien ajallista kehitystä uusien geokronologisten tutkimusmenetelmien avulla. Tutustu tehtävään ja hae viim. 27.11.2024 klo 16.15 mennessä.
- Monikanavaseisminen luotaus merenpohjan tieteellisen tutkimuksen ja geoteknisten ominaisuuksien tutkimusmenetelmänä -hankkeeseen haetaan postdoc-tutkijaa, joka keskittyy merenpohjan monikanavaseismisiin luotaustehtäviin. Tutustu tehtävään ja hae viim. 27.11.2024 klo 16.15 mennessä.
- Pohjaveden lämmön ja liuenneen aineen kulkeutumisparametrien in situ -määritys ja monilähdetiedon mallipohjainen tulkinta rakoilleessa kalliossa -hankkeeseen haetaan postdoc-tutkijaa, joka keskittyy tutkimaan pohjaveden ja siihen liuenneiden aineiden kulkeutumista sekä lämmön johtumista kiteisessä kallioperässä. Tutustu tehtävään ja hae viim. 16.12.2024 klo 16.15 mennessä.
Kaikissa avoimissa tehtävissä odotetaan hiljattain suoritettua tohtorin tutkintoa tehtävään soveltuvalta alalta. Postdoc-kauden pituus on 3 vuotta. Tehtävään valittu postdoc-tutkija on kuitenkin mahdollista siirtää vakituiseen tutkijan tehtävään määräaikaisuuden loppupuolella tehtävän tutkijanarvioinnin sekä GTK:n resurssitarveharkinnan jälkeen.
Neljäs postdoc-tutkijapesti käynnistyy vuonna 2026, eli haku tehtävään tulee avoimeksi myöhemmin.
Kokonaisuudessaan postdoc-ohjelman kautta palkataan valtion tutkimuslaitoksiin 85 tutkijatohtoria vuosille 2025–2028. Ohjelman kokonaisrahoitus on n. 40 miljoonaa euroa. Postdoc-ohjelmasta voit lukea lisää Tulanetin sivuilta.