Geokemian näytearkiston palvelut entistä paremmin asiakkaiden käytettävissä
Osa geologisessa tutkimuksessa ja raaka-ainevarojen arvioinnissa otetuista fyysisistä näytteistä säilytetään myöhempiä käyttötarpeita varten. Yksi laaja osakokonaisuus on geokemiallisten näytteiden arkisto, joka on sijoitettu Geologian tutkimuskeskuksen (GTK) Kairasydänarkistoon Lopelle. Geokemian näytearkisto karttuu koko ajan edelleen, ensi sijassa uusista kairasydänten tutkimuksista ja analyyseista saatavista jauheista. Tällä hetkellä geokemian näytteitä on arkistossa kaikkiaan yli 2,5 miljoonaa. Näytearkiston vanhan aineiston inventointi ja tietojen laadunparannus ovat myös loppusuoralla, minkä ansiosta voimme entistä paremmin tarjota arkiston näytemateriaalia asiakkaidemme käyttöön.
Asiakkaalla voi olla tarve uusien ja erilaisten analyysien ja tulkintojen tekemiseen jo aiemmin tutkitusta aineistosta. Esimerkiksi 1970- ja 80-luvuilla kerätyistä näytteistä on analysoitu suppeampi määrä alkuaineita oman aikansa analysointimenetelmillä. Vaikka joskus arkistonäytteitä saattaa olla jäljellä vain muutamia grammoja, tai parhaimmillaankin muutamia kymmeniä grammoja, se on usein riittävä määrä nykyaikaisille analyysimenetelmille.
Pääosa geokemiallisen arkiston näytteistä on moreenia (hieno- ja keskifraktiota) erilaisista kartoitusohjelmista 1970-luvulta alkaen, yhteensä yli 1,1 miljoonaa näytettä. Lisäksi kokonaisuuteen kuuluu muun muassa kallioperänäytteiden analyysijauheita, sekä kairasydämistä että kartoitusnäytteistä, yhteensä yli 800 000 kappaletta. Taltioituna ovat myös alueellisen geokemiallisen kartoitusohjelman (1971‒1985) purosedimenttinäytteet sekä Outokumpu Oy:n luovuttama malminetsinnän geokemiallisten näytteiden arkisto, yli 650 000 näytettä.
Geokemian näytearkiston materiaali on käytettävissä uusiin tutkimuksiin ja analyyseihin Geologian tutkimuskeskuksen näytteiden käyttöä koskevien sopimusehtojen mukaan, ja niistä kerätään myös uutta dataa geotietovarantoon. Näytteenoton ja tutkimusten alkuperäiset analyysitulokset on tallennettu GTK:n tietovarastoihin, lisätietoja tuloksista Hakku-aineistopalvelussa.
Geokemian näytearkistosta ja muistakin näyteaineistoista kerrotaan lisää verkkosivuillamme.
Lisätietoja ja tiedustelut
Geologian tutkimuskeskuksen tietopalvelut, geodata@gtk.fi